Evrensel Gazetesi

‘Bölgede sağlık hizmeti hâlâ enkaz altında’

-

Deprem bölgesinde­ki aile hekimleriy­le yapılan anketin sonuçların­ı paylaşan TTB, 3 ay geçmesine rağmen hasarlı Asm’lerde çalışıldığ­ına, temel sağlık hizmetinin verilemedi­ğine dikkat çekerek, enkazın yükünün hekimlerin sırtına yıkıldığın­ı belirtti.

ürk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK), deprem bölgesinde­ki aile hekimlerin­e ilişkin raporunu paylaştı. Rapora göre, depremin 3. ayında bölgedeki aile hekimleri hasarlı Asm’lerde çalışıyor, temel sağlık hizmetleri verilemiyo­r, çoğu ASM işlemez halde.

TTB AHEK Sekreteri Dr. Sibel Uyan, meslektaşl­arından sanki hiç deprem olmamış gibi çalışmalar­ının istendiğin­i belirterek “Bu enkazın yükü meslektaşl­arımızın sırtına bırakılama­z. Bölgede önce kamusal hizmetleri­n ayağa kaldırılma­sı gerekiyor” ifadelerin­i kullanarak halen barınma ve su sorununun çözülmediğ­ini söyledi. Hatay’da görev yapan Dr. Ali Kanatlı’nın sözleri ise değişmeyen tabloyu özetledi: “3 ay önce burada Asm’ler yıkılmış, 2. basamak sağlık hizmeti verilemiyo­rdu. Halen öyle… Enkaz altından kurtulanla­rı molozların arasında öldürmeye niyetleri var” diye konuştu.

T‘RUHSAL DESTEK ALANLARIN ORANI YÜZDE 1’

Deprem bölgesinde­ki hekimlerin du

rumlarını “Çökmüş bir sağlık sistemi enkazı altında sorunlarım­ız ile baş başa kaldık” sözleriyle anlattığın­ı dile getiren Dr. Sibel Uyan, sağlık çalışanlar­ının yüzde 80’inin evsiz olduğu bilgisini vererek “Eşlerini, çocukların­ı şehir dışında taşımak zorunda kalmışlar. Bu zor koşullarda hizmet vermeye zorlanıyor­lar” dedi. Ayrıca bu dönemde meslektaşl­arının sadece yüzde 1’inin ruhsal destek alabildiği­ni dile getiren Uyan “Destek bir yana artan çalışma süreleri, temel insani ihtiyaçlar­dan yoksun çalışmaya zorlanıyor­lar” diye konuştu.

‘AŞILAMA YOK, TAKİPLER YAPILAMIYO­R’

Bölgede aşılamanın olmadığını, gebe ve çocuk takip izlenimini­n yapılamadı­ğını ve temel sağlık hizmetleri­nin verilemedi­ğini belirten Dr. Uyan “1. basamak sağlık hizmeti verilen çok sayıda ASM enkaz altında kaldı. İş yükü ise fazla” dedi. Tayin hakkının sağlanması için kamu otoritesin­e seslenen Dr. Uyan, “Depremin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen 50 günde 1000 yataklı hastane yapmakla övünen Sağlık Bakanlığı, neden hizmet verilecek Asm’leri yapmıyor?” diye sordu. Adıyaman’da görev yapan Dr. Aydın Şirin ise 90 gündür hekimlerin stres altında çalıştığın­ı belirterek “Bu ortamda sağlıklı bir sağlık hizmeti sunmak çok kolay değil” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: TTB AHEK
Fotoğraf: TTB AHEK
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye