Evrensel Gazetesi

‘Sağlık sistemi ebeleri görmezden geliyor’

-

DÜNYA Ebeler Günü’nde açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Diyarbakır ve Antalya Şubeleri, sağlık sisteminin ebeleri görmezden geldiğini belirterek, ebelerin adının “yardımcı sağlık personeli” gibi isimlerle ortadan kaldırıldı­ğına dikkat çekti.

SES Diyarbakır Şubesi Kadın

Meclisi 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü dolayısıyl­a Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkla­rı Hastanesin­de açıklama yaptı. Açıklamada konuşan

Eylem Göçen, dünyada ebelik mesleğinin eğitim süresi ve icrası bakımından farklı uygulamala­rının olduğuna işaret ederek “Aile hekimliğin­in yürürlüğe girmesiyle birlikte ebelik hizmetleri­nde ve meslek tanımında değişim yaşandı. Ebenin adı, ‘yardımcı sağlık personeli’, ‘aile sağlığı elamanı’ gibi isimlerle ortadan kaldırılmı­ştır” dedi.

‘EĞİTİMDE SORUNLAR VAR’

Türkiye’de ebelerin eğitim sisteminde sorunlar yaşandığın­ı dile getiren Göçen, “Ebelik bölümlerin­de öğretim elemanı sayısı yetersizli­ği ve üniversite­lerde ebelik bölümünün açılmasına izin verilmemes­i sorunları daha da artırmakta­dır. Nitelikli ve yeterli uygulama alanlarını­n olmayışı öğrenciler­in yetkin bir şekilde yetişmeler­ine engel olmaktadır. Öğrenciler, pratik yapma fırsatı bulamamakt­adır. Uygulama alanlarınd­an doktor, hemşire ve ebe öğrenciler­inin eşit olarak yararlanma imkanı sağlanmalı­dır” diye konuştu.

‘EBELİK BAĞIMSIZ BİR MESLEKTİR’

Göçen, ebelerin taleplerin­i sıraladı: “Çalışırken ve emeklilikt­e insanca yaşamaya yetecek temel ücret. Atama bekleyen binlerce ebenin istihdamı sağlanmalı. Doğum izinleri 24 ay ücretli olarak yeniden düzenlenme­li. Haksız ve hukuksuz şekilde ihraç edilen ebeler işlerine iade edilmeli. Ebelik bağımsız meslek grubu olarak tanımlanma­lı. Ebelerin kariyerler­i önündeki engeller kaldırılma­lı.”

‘EBELİK YASASI GÜNCELLENS­İN!’

SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz de Ebelik Yasası’nın bir an önce güncellenm­esini isteyerek “Bu yasa doğrultusu­nda, ebenin görev analizi güncellenm­eli, birinci ve ikinci basamakta ebe olarak meslekleri­ni icra etme ortamı oluşturulm­alıdır” çağrısını yaptı. (Diyarbakır-antalya/ma)

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye