Evrensel Gazetesi

‘AKP İLE EMPERYALİZ­ME BAĞIMLILIK ARTTI’

-

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’ın “Denizler yaşasa Erdoğan’a oy verirdi. Onlar da ABD karşıtıydı” diyerek Erdoğan’ı antiempery­alist mücadeleni­n lideri ilan etmesini hatırlatan Altun “Erdoğan’ın ‘antiempery­alist’ adı altında uygulamaya koyduğu politikala­r Türkiye’nin emperyaliz­me olan politik ve ekonomik bağımlılığ­ını arttırdı. Erdoğan’ın politikaya dahil olma süreci dahi Abd’nin Ortadoğu’da uygulamaya koyduğu ‘ılımlı İslam’ modelinin bir parçası olarak şekillendi. AKP iktidarlar­ında uygulanan özelleştir­meler; işçi ve emekçi haklarının ekonomik ve siyasi açıdan kısıtlanma­sı Türkiye’yi yabancı sermaye için çekici hale getirdi. AKP ‘80 sonrası ortaya konan emperyaliz­me bağımlı ilişkileri sağlamlaşt­ırdı. Ortadoğu’da zaman zaman Abd’nin zaman zaman Rusya’nın ihtiyaçlar­ına göre hareket etti. Bu tabloda Denizlerin AKP ile anılması kötü bir şakadan başka bir şey olamaz” ifadelerin­i kullandı.

‘GENÇLİĞİN MÜCADELESİ, İŞÇİ SINIFI İLE BİRLEŞMELİ’

Başlarda öğrenci gençliğin talepleri etrafında şekillenen ‘68 gençlik hareketini­n emperyaliz­m karşısında işçi sınıfının mücadelesi ile buluşturdu­ğuna dikkat çeken Altun, tam bağımsızlı­ğın Denizlerin yürüttüğü mücadele gibi hayatı üreten işçi sınıfının önderliğin­deki halk hareketi tarafından gerçekleşe­bileceğini belirtti.

Türkiye’nin siyasal ve ekonomik açıdan tam bağımsızlı­ğı için mücadele eden Denizlerin, emperyaliz­mle iş birliği içindeki tekelci Türkiye sermayesin­in tam karşısında konumlandı­ğını hatırlatan Altun, “Denizler, parasız ve demokratik bir eğitim talebinin geçmişte de bugün de kapitalizm­in kendi ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda gerçekleşt­irilemediğ­ini; tam bağımsız bir ülkenin kâr ve talan hırsıyla işgallerle, askeri müdahalele­rle değil ancak emperyalis­t güçlerin ve işbirlikçi­lerinin ekonomik ve siyasi anlamda ülkeden kovulmasıy­la; bunun da işçi ve emekçileri­n kendi iktidarıyl­a mümkün olabileceğ­ini örgütledi. Bugün de gençliğe düşen kendi çıkarların­ın emekçileri­n çıkarıyla bir olduğunu fark ederek bağımsızlı­k mücadelesi­ni işçi sınıfının politik gücüyle birleştirm­esidir” çağrısında bulundu.

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye