Evrensel Gazetesi

‘BİZİ DEVİRMEK İSTİYORLAR’ SÖYLEMİNDE SAHİCİLİK VAR

-

KORKU ve endişeyi harekete geçiren söylemler içinde “Muhalefet, Erdoğan’ı, AKP’YI devirmek istiyor” ifadesi biraz da mizah konusu yapılarak tartışılıy­or. Bu ifadenin ne kadar oksimoron olduğunu bunu dile getirenler de bildiğine göre, neden sıklıkla vurgulanıy­or?

Hatırlarsa­nız, “Bizi göndermek istiyorlar” ve darbe söyleminin bu düzeyde ilk dile getirildiğ­i dönem 2013 Gezi olaylarıyd­ı. Batı kaynaklı bir toplumsal hareketin iktidarı götürmek istediği ne dair bir söylemsel dönüşüm geçirildi Türki ye’de. Yine hatırlarsa­nız darbenin tanımı değiş tirilmiş ve son derece genişletil­mişti. O dö nemden beri zaten hep diri tutulan bir darbe korkusu var. Üstelik bu ülke korkunç bir darbe girişimine de sahne oldu. Dolayısıyl­a darbe söyleminin iktidar seçmeninde bir karşılığı, bir geçmişi var.

Ama tabii seçimler söz konusu olduğunda elbette seçime darbe demek bir oksimoron, çünkü seçimlere her aktör kazanmak ve ikti darı devirmek için girer. Ancak buradaki temel mesele popülist otoriter hareketler­in milleti sadece kendilerin­in temsil ettiğini düşünmele ri. Siyasal zihinsel evren bu hareketler­de tam da millet ile parti/lider arasındaki mütekabili yet ilkesi üzerinden kuruluyor. Kendi aktörlü ğünün dışında kalan herkesi, her süreci gayri meşru görüyor. Yani bu bakımdan “Bizi devir mek istiyorlar” söylemine inandıklar­ını da dü şünüyorum.

Burada iki şey üst üste geliyor: Yenilginin bir darbe olacağı söyleminin stratejik bir bi çimde kullanılma­sı ile iktidarın siyasal tahay yülünde muhalefeti­n milletin sahici temsilcile­ri olarak görülmemes­i.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye