Evrensel Gazetesi

‘MİLLİYETÇİ­LİK NE DEMEK?’

-

ÜZERİNDE sörf yapılan bir diğer temel meselemiz de milliyetçi­lik. “Kendinizi ne kadar milliyetçi olarak tanımlarsı­nız?” sorusuna 1-10 arası (10 en yüksek olmak üzere) bir değer verilmesi istenen katılımcıl­arın yüzde 50’si, kendisine 10 puan vermiş. Türkiye ortalaması ise 7.85. Milliyetçi­lik nasıl tanımlanıy­or ve partilere göre nasıl değişiklik­ler gösteriyor?

Bu tarz kamuoyu yoklamalar­ının sorunları nın en önemlisi “Kendinizi ne kadar milliyetçi tanımlıyor­sunuz?” diye sorduğunuz­da, insan ların kafasında milliyetçi­liğe denk gelen şeyin aynı olmaması. Bu nedenle de biz bir sonraki sorumuzda “Milliyetçi­lik sizin için ne demek?” diye sorduk. Katılımcıl­arın yüzde 46’sı için mil liyetçilik öncelikle “Yaşadığı ülkeyi sevmek”. Yüzde 21’i için “Milletini sevmek”, yüzde 20’si içinde “Yaşadığı dünyayı, ülkeyi sevmek”.

CHP, İyi Parti seçmeni başta olmak üzere, muhalefet seçmenleri arasında “Ülkesini, top rağını sevmek” yanıtı ilk sırada yer alırken, ikinci sırada “Milletini sevmek” yer aldı. Milletini sevmek Memleket Partisi seçmenleri­nde en yüksek oranda çıktı. AKP seçmeni de milliyet çiliği en yüksek oranda “Müslüman olmak” üzerinden tanımlayan seçmen. Aslında bu so ruda siyasal partiler üzerinden milliyetçi­liğin ne kadar farklı çerçevelen­diğini ve seçmenle rinde bu çerçeveler­i kullandığı­nı gördük.

Ülkede seküler milliyetçi­lik ile dindar milli yetçiliğin ciddi bir ayrışma ekseni olduğunu ve bu ayrışmanın biraz evvel ifade ettiğim gibi göç konusundak­i tutumlarda­n Kürt meselesi ne dair tutumlara kadar pek çok şeyi şekillen dirdiğini iddia edebiliriz diye düşünüyoru­m.

Burada şunun altını çizmek isterim, her ne kadar AKP seçmeni diğer gruplara kıyasla da ha fazla oranda Müslüman olmayı, milliyetçi­li ğin ana ekseni olarak görse de, bu oran o seçmen grubunda bile çoğunlukta değil. Bir diğer deyişle, bir adım ileri gidip, bu veriyi baş ka araştırmal­ar ile de birleştire­rek yorumlar sam Akp’nin ulusal kimliği Sünni-dinsel değer ler üzerinden tanımlama projesi yaygın bir toplumsal zemine sahip değil.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye