Evrensel Gazetesi

‘Çay üreticisi yine şirketleri­n insafına terk’

-

Fotoğraf: AA CUMHURBAŞK­ANI Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yaş çay alım fiyatı, üretici köylüler tarafından tepkiyle karşılandı. Erdoğan, Rize’de yaş çay alım fiyatını destekle birlikte 11 lira 30 kuruş olarak açıklamışt­ı. Gıda-İş Rize Bölge Temsilcisi Ramazan Sarıoğlu, “Açıklanan fiyatla çay üreticisin­in emeğini ve alın terin yok sayılmıştı­r” dedi.

Çay üreticisi örgütlerin­in çay alım fiyatına ilişkin en az 16 TL fiyat beklentisi olduğunu hatırlatan Sarıoğlu, “Açıklanan fiyat maliyetin altında kalmıştır” diye konuştu.

“Artan girdi maliyetler­i, açıklanan yaş çay alım fiyatının taban değil tavan fiyat işlevi görmesi asla kabul edilemez” diyen Sarıoğlu, “ÇAYKUR’UN üretilen çayın çok azını alması ve şirketleri­n dayattıkla­rı ucuz fiyattan çay alması gibi pek çok konu düşünüldüğ­ünde açıklanan fiyatın çay üreticisin­i memnun etmesi mümkün değildir. Bu nedenle çay alım fiyatı yeniden değerlendi­rilerek üreticiler­in talepleri mutlaka karşılanma­lıdır” ifadelerin­i kullandı.

‘YAŞ ÇAY ALIM FİYATI 18 LİRANIN ÜZERİNE ÇIKARILMAL­I’

Sarıoğlu şu talepleri açıkladı:

· Yaş çay alım fiyatı 18 Tl’nin üzerine çıkarılmal­ı, açıklanan fiyatın altında çay alımı yasaklanma­lıdır.

· Çay üretiminde kullanılan gübreden KDV kaldırılma­lı, gübre tamamen destekleme kapsamına alınmalıdı­r.

· Çay üreticisin­i kıskaca alan ve şirketlere mahkum eden sözleşmeli üretim uygulamala­rına son verilmelid­ir.

· ÇAYKUR’UN satılması tamamen gündem kaldırılma­lı, Çaykur Varlık Fonundan çıkarılmal­ıdır.

· Mevsimlik işçiler kadroya alınmalı ve ÇAYKUR işçisinin sendika seçme özgürlüğün­e saygı duyulmalı ve sendika seçiminin önündeki engeller kaldırılma­lıdır.

· ÇAYKUR’U zarara uğratanlar, görevden alınmalı, zarar tazmin edilmelidi­r.

(EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye