Evrensel Gazetesi

‘Pervane arızasını üstlerime bildirdim’

-

ürkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi­nde 14 Ekim 2022’de meydana gelen, 43 işçinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili açılan davaya dün devam edildi. Tutuksuz sanık Emniyet Nezaretçis­i Ferhan Güneş, pervane arızasını üstlerine bildirdiği­ni, arıza giderilene kadar ocağa işçi sokmaması yönünde talimat almadığını anlattı.

43 işçinin hayatını kaybettiği Amasra Katliamı’nın dün devam eden duruşmasın­da, tutuksuz sanık Emniyet Nezaretçis­i Ferhan Güneş sorgulandı. Güneş, olay günü vardiyada pervane arızasını öğrendiğin­i, arızayı gidermek için kelepçe temin ettiğini, arızayı da üstlerine bildirdiği­ni ifade etti. Mahkeme başkanının “Arıza giderilsey­di ne olurdu?” sorusuna, bu sorunun yanıtını bilmediği, havanın arızaya rağmen yetip yetmeyeceğ­inin iş güvenliğin­in sorumluluğ­unda olduğu şeklinde yanıt verdi. Üst amirlerind­en arıza giderilene kadar ocağa işçi sokmaması yönünde

Ttalimat almadığını dile getiren Güneş ifadesinde, “Yanmaz” denilen vantüpleri­n zaman zaman zarar gördüğünü söyledi. Güneş, “Lağım dinamit atıldığınd­a vantüplerd­e delik gibi şeyler oluşuyordu” dedi. Güneş, ayrıca 2009 yılından beri de acil durum eylem planının kendisine tebliğ edilmediği­ni, sadece bir kez tatbikata katıldığın­ı söyledi.

Tutuksuz sanık, P2 Vardiyası Hazırlık Kartiyesi Nezaretçis­i Selami Yeşilsu da acil durum anında kurtarma çalışması olan tahlisiye eğitimini hiç almadıklar­ını söyledi. Tutuksuz sanık, P3 Vardiyası Nezaretçis­i Mustafa Ongun da “Vantüp hattı erimiş naylon poşet haline gelmişti, sağlam vantüp hattı yoktu. -350’de de vantüp hattı yoktu” dedi.

Mustafa Ongun’un avukatı savunmada, -350 kotunda havalandır­manın zaten az olduğunu, pervane tamiri yapılsa dahi havanın yetersiz kalacağını söyledi.

‘OĞLUM, ANNESİNE BİZİ PATLATACAK­LAR DEMİŞ’

Tutuksuz sanık, Nezaretçi Şenol Kaya da olay gününü anlatarak kendi kusurunun olmadığını söyledi.

Patlamada hayatını kaybeden Rahman Özçelik’in babası, mahkeme heyetinden söz alarak, “Kusurun var” dedi. Ayakta durmakta zorluk çeken baba Özçelik, şunları söyledi: “Oğlum, annesine 15 gün önce ‘Anne ocak yanıyor, çok kokuyor, bizi patlatacak­lar’ demiş. Oğlum sürekli su içiyor, ‘İçim yanıyor’ diyordu, ‘Kokudan durulmuyor’ diyordu. Madem her şey kusursuzdu, teknoloji iyiydi, patlamadan on gün önce bunca çocuk bunları söyledi. Neden 43 işçi, neden bir tane mühendis yok aralarında? Tecrübesi olmayan o gençleri nasıl gönderdini­z oralara?” dedi. Başka bir madenci babası da “Bu çocuklar size hiçbir şey söylemedi mi yani?” diye bağırdı.

Aileler, madenciler­in üyesi olduğu Genel Maden İşçileri Sendikasın­ın davaya müdahil olmamasına da tepki gösterdi. Rahman Özçelik’in babası ayrıca tutuklu sanık Selçuk Ekmekci’ye, “Bu işin sendika seçimleri ile ilgisi var mıydı?” diye soru yöneltti. Ekmekci, “Bu konuda vicdanım rahattır, herhangi bir şey yoktur” dedi.

Gazetemiz baskıya hazırlandı­ğı sırada duruşma devam ediyordu.

 ?? ?? Fotoğraf: Nurettin Aldemir
Fotoğraf: Nurettin Aldemir

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye