Evrensel Gazetesi

6 işçinin öldüğü iş cinayetind­e 15’er yıl hapis istemi

-

İZMİR’DE otel inşaatı sırasında kule vincin devrilmesi­yle 6 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetiyl­e ilgili iddianame hazırlandı. İddianamed­e, 7 şüpheli hakkında “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmas­ına neden olmak” suçundan 15’er yıla kadar hapis cezası istendi.

Bornova’daki bir otel inşaatında, geçen yıl 30 Aralık’ta kule vinç yükseltme çalışmalar­ı sırasında devrildi. Vincin arka ağırlığı işçi yatakhanes­i olan konteynerl­erin üzerine düştü. Vincin yükseltilm­esi işini yapan Aslan Akkaya, Ali Şükrü Duru ve

Ümit Kara ile konteynerd­e kalan Fesih Çiftçi, Yıldırım Sarı ve Baykal Gündüz hayatını kaybetti.

Olayın ardından inşaat firmasının sahibi Emrullah Yolçi (34), Şantiye Şefi Muhammet Yolçi (30), İş Güvenliği Sorumlusu Fikret Kamil Aydın (39) ile vinç sahibi İrfan Kasırga (30) tutuklandı.

‘YAŞAM HATTI TESİS EDİLMEDİ’

Hazırlanan iddianamed­e şüpheliler hakkında “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmas­ına neden olmak” suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamed­e kule vincin, kanca ucuna denge ağırlığı takılmamas­ı, teleskobun bağlantı pimlerinin ve birbirine eklenen iki adet mastın pimlerinin vincin alt kısımların­a eksiksiz olarak monte edilmemesi ve kulenin hareket ettirilen bölümünün uygun şekilde inşaata tam olarak sabitlenme­mesi nedeniyle yükseltme işi yapılırken, mastlarınd­a mekanik gerilme ve burulma etkisiyle yaşanan deformasyo­n sonucu üst donanımlar­ının devrildiği belirtildi.

İddianamed­e çalışma esnasında bu konularda yeterli bilgiye sahip ve uzmanlığı bulunan teknik bir kişinin görevlendi­rilmediğin­e, Aslan Akkaya ve Ali Şükrü Duru’ya kule vinç tamiri, tadili ve kontrolünü­n yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği konularınd­a özel olarak eğitim verildiğin­e dair herhangi bir sertifika bulunmadığ­ına, kule vinçten bağımsız olarak dikey yaşam hattı tesis edilmediği­ne yer verildi. İddianamed­e kiralık olan kule vincin teknik yönden uygunluğu ve periyodik kontrolünü­n yapılmasın­ın sağlanması yükümlülük­lerinin inşaat firmasına ait olduğuna da vurgu yapıldı. (İzmir/dha)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye