Evrensel Gazetesi

Barınacak yer tahsis edilmeli

- Mahsun KILIÇ Antep

ŞEHIT Kamil ilçesinde bulunan tarihi Yaprak Mahallesi’nde 6 Şubat’ta yaşanan depremlerd­en sonra yıkılan evler olurken ağır ve orta hasar alan evler de oldu. Valilik mahalledek­i yapılar için yıkım kararı verirken barınma sorununun çözümüne dair çaresiz bırakılan mahalleli karara tepkili. Mahalleli kendilerin­e barınacak yer tahsis edilmesini talep ediyor. İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez ise barınma sorununun çözülecek şekilde yıkımların yapılması gerektiğin­e dikkat çekti.

‘GÜNLERCE ÇADIRDA KALDIK’

Mahalle sakinlerin­den evi yıkılan ve ağır hasar alan Nuriye Sanbul “Şubat depreminde evim yıkıldı, yerle bir oldu. Depremden beri arabada ve çadırda kaldım. Ne elimiz ne de yüzümüz su gördü, otoparkın içinde temel ihtiyaçlar­ımızı karşıladık. Şu gördüğünüz çadırda 5 kişi kaldık biz günlerce, halen kalan var. Evim yerle bir oldu. Kime tazminat davası açayım, ne yapayım ben şimdi?” diye konuştu.

‘DEVLET NEREDE?’

Ağır hasarlı olan evlerin kapılarına asılan yıkım kararına dair konuşan Sanbul şunları aktardı: “Kapılara ağır hasarlı, eviniz yıkılacak diye kağıt asıldı. Yıkık taşın üstünde mi yatacağım, orada mı oturacağım? Gelin de artık hiçbir şeyinizi görmedik. Gelin, bana ev yapın ya da bir çare bulun, kiraya bile ev bulamadık. Kağıtlar asıldı kapılara ama kim gelecek? Devlet ve hükümet nerede? Evimiz 3 tapudan oluşuyor ama tek bir kişiye yardım veriliyor. Bize evinizi yıkın diyorlar. Ben belediyeni­n kepçesi miyim nasıl yıkayım evimi?”

‘KALABILECE­ĞIMIZ YER GÖSTERSINL­ER’

Hayri Ecer 60 yaşında uzun yılladır Yaprak Mahallesi’nde yaşıyor. Mahallenin tarihi dokusundan bahsediyor. Dede mirası evlerin artık yıkıldığın­ı anlatıyor ve ekliyor: “Önce deprem yıktı, kalan eşyaları şimdi kaldığımız yere getirdikte­n sonra yangında onlar da gitti. Burayı yıksalar bile, arsa olarak kalsa da buranın dışında verecekler­i evden çok daha değerli olacaktır. Kalabilece­ğimiz yer göstermiyo­rlar, yıkılacak evin yerine ne verecekler bilmiyoruz. Uzun yıllardır burada yaşıyorum ya evimi versinler ya da yeni bir yer tahsis etsinler bana.”

‘BURALAR RANTA AÇILACAK’

Yıkılan tarihi Yaprak Mahallesi’nin hemen yukarısınd­aki Forum Alışveriş Merkezine tahsis edileceğin­e dair kaygıların­ın olduğunu söyleyen Ecer, “Forum Alışveriş Merkezi var yukarıda. Önceden fuar alanıydı yani kamuya aitti. 50 yıllığına alışveriş merkezine kiraya verdiler. Alışveriş merkezi olmadan önce çok güzeldi buralar, her yel yeşil, her yer ağaçtı. Bu yıkım kararı verilen yerleri alışveriş merkezine tahsis edilecek, otopark olarak kullanacağ­ını düşüyoruz yani ranta açılacak buralar” diyor.

‘3 GÜNDE NASIL YER BULALIM?’

Ağır hasarlı ibaresi bulunan ve 3 gün içerisinde boşaltmala­rı gerektiğin­e dair valilik uyarısına ise Naci Sanbur, “Günlerdir bu çadırda kalıyoruz, kiraya çıkmak için ev bulduk, 8500 lira dediler. Şikayet ettiğimizd­e ise ‘Gücün yetmiyorsa tutmayın’ dediler. Valilik eğer evlerimizi yıkıyorsa kalabilece­ğimiz yer göstersin bize. 3 gün süre vermişler bize, 3 günde nasıl boşaltsın insanlar? Onlara yer dahi tahsis edilmemişk­en” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Mahsun Kılıç/evrensel
Fotoğraf: Mahsun Kılıç/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye