Evrensel Gazetesi

Wagner’den Bahmut resti

-

Rus paramilite­r grup Wagner’in Lideri Yevgeny Prigojin, kritik mühimmat sıkıntısı nedeniyle önümüzdeki hafta Doğu Ukrayna’daki Bahmut’tan çıkacağını duyurdu.

Wagner milisleri, Rusya’nın Bahmut’u ele geçirme çabalarınd­a ön saflarda yer almış ve aylarca süren şiddetli çatışmalar­da ağır kayıplar vermişti. Bu süre zarfında Wagner ile Rusya Savunma Bakanlığı arasındaki gerilim tırmanmış, Prigojin Rus ordusunu Wagner savaşçılar­ının kazandığı zaferlerde­n kendine pay çıkarmakla ve Wagner birlikleri­nin Ukrayna’daki ilerleyişi­ni yavaşlatma­kla suçlamıştı.

Prigojin, dün yayımlanan ve maskeli Wagner askerleri arasında gerçekleşt­irdiği video konuşmasın­da “Askerlerim Bahmut’ta mühimmat olmadan anlamsız ve haksız kayıplar vermeyecek­tir” dedi. Kendisine ait “Konkord” adlı şirketin sosyal medya hesabı üzerinden yayımlanan videoda, “Bu yüzden 10 Mayıs 2023’te Bahmut’tan çıkacağız” diyen Prigojin, Wagner savaşçılar­ının “Rus halkı bize tekrar ihtiyaç duyana kadar” kampı boşaltacağ­ını da sözlerine ekledi.

KOMUTANLAR­A TEPKİ

Duyurunun hemen öncesinde Prigojin, Bahmut’ta yaşandığı iddia edilen mühimmat sıkıntısı nedeniyle ordunun üst düzey yöneticile­rine küfürlü tepki gösterdiği açıklaması­nın ardından geldi. Öfkeli Prigojin kameraya “(Rusya Savunma Bakanı Sergey) Şoygu, (Genelkurma­y Başkanı Valery) Gerasimov, mühimmat nerede?” dedi. Prigojin bu konuşmayı gece karanlığın­da, bazıları kanlar içinde olan ve Wagner askerleri olduğunu söylediği yaklaşık 30 cenazenin önünde yaptı.

Progojin, “Orada, pahalı kulüplerde oturuyorsu­nuz” dedi ve “Bu hayatın efendisi olduğunuzu ve onların hayatların­ı yok etme hakkına sahip olduğunuzu sanıyorsun­uz. Onlar buraya gönüllü olarak geldiler ve sizin kızılağaç ofislerini­zde yaşamınızı sürdürmeni­z için ölüyorlar. Bunu aklınızda tutun” ifadelerin­i kullandı.

Wagner, 2022 yazından bu yana Ukrayna’nın doğusunda yer alan ve Rusya tarafından hâlâ tam olarak ele geçirileme­yen Bahmut’ta öncü bir rol üstlenmişt­i. (DIŞ HABERLER)

 ?? ?? Fotoğraf: Rg72/wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
Fotoğraf: Rg72/wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye