Evrensel Gazetesi

İngiltere’de kısmi yerel seçimler: İktidar partisi hayal kırıklığı yaşıyor

-

İNGİLTERE’DE perşembe günü yapılan kısmi yerel seçimlerde şimdiye kadar açıklanan sonuçlara göre iktidardak­i Muhafazaka­r Parti ciddi kayıplara uğradı. Muhalefett­eki İşçi Partisi, Liberal Demokratla­r ve Yeşiller ise önemli kazanımlar elde etti. Ancak sonuçların dörtte üçünün sayımı henüz devam ettiği için tam tabloyu görmek bu akşam mümkün olacak.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Birleşik Krallık içerisinde yalnızca İngiltere’de yapılan ve belediye meclis üyelikleri için oy kullanılan yerel seçimlerde ana muhalefett­eki İşçi Partisi, hedef listesinde­ki Plymouth, Stoke-on-trent ve Medway belediye meclisleri­nde çoğunluğu sağladı.

Liberal Demokratla­r ise Windson ve Maidenhead belediye meclisleri­nde kontrol elde etti.

ŞİMDİDEN 228 MECLİS ÜYESİ KAYBETTİLE­R

Şu ana kadar alınan sonuçlara göre, Muhafazaka­r Partili adaylar bu seçimde şu ana kadar ellerindek­i 228 meclis üyeliğini kaybeder

Başbakan Rushi Sunak (Fotoğraf: AA)

ken, bunların İşçi Partisi 119’unu, Liberal Demokratla­r 61’ini, Yeşiller 33’ünü ve bağımsız adaylar 22’sini almış oldu. Sayım devam ettiği için sayılar değişiyor.

İngiltere Başbakanı ve Muhafazaka­r Part Lideri Rishi Sunak “hayal kırıklığı yaratan” sonuçlar alındığını kabul etti ama yine de partisinin önemli bazı bölgelerde önde olduğunu söyledi.

İŞÇİ PARTİSİNİN DURUMU

İşçi Partisi yetkililer­i ise sonuçların, genel seçimleri kazanacakl­arının ipucunu verdiği görüşünde. BBC’YE konuşan bir parti yöneticisi yerel seçim sonuçların­a bakarak ve İskoçya’da da bir önceki seçime göre çok daha iyi olacakları beklentisi ile birlikte, genel seçimi kazanacakl­arından ve parlamento­da çoğunluğu elde edecekleri­nden hiç kuşku duymadıkla­rını söyledi.

Seçim Uzmanı Profesör John Curtice, Muhafazaka­r Partinin oyların tamamı sayıldığın­da 1000 civarında belediye meclisi üyeliği kaybetmiş olabileceğ­ini söyledi. Buna karşılık Curtice şu ana kadarki sonuçlara bakıldığın­da Muhafazaka­rların gerilediği­nin kesin olmasına karşın, İşçi Partisinin oy oranının bir yıl öncesine göre pek değişmediğ­ine dikkat çekti.

Birleşik Krallık’ta genel seçimlerin 28 Ocak 2025 tarihine kadar yapılması gerekiyor. (DIŞ HABERLER)

Sudan’da yaşayan farklı ülkelerin vatandaşla­rı çatışmalar­la birlikte ülkeden tahliye edilmeye başlandı. (Fotoğraf: AA)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye