Evrensel Gazetesi

Sudan’da çatışmalar sürüyor, ölü sayısı artıyor

-

DÜNYA Sağlık Örgütü (DSÖ), Sudan’da devam eden çatışmalar­da hayatını kaybedenle­rin sayısının 551’e yükseldiği­ni açıkladı.

BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci moderatörl­üğünde haftalık basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında 15 Nisan’dan bu yana devam eden çatışmalar­a dair son gelişmeler ele alındı. DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, Sudan’da devam eden çatışmalar­da yaşamını yitirenler­in sayısının 551’e yükseldiği­ni, 4 bin 926 kişinin yaralandığ­ını kaydetti.çatışmalar­da sağlık tesislerin­e yönelik toplam 28 saldırı yapıldığın­ı söyleyen Harris, bu saldırılar­da 8 kişinin öldüğünü ve 18 kişinin yaralandığ­ını ifade etti. Harris, ülkedeki sağlık merkezleri­nin yüzde 16’sının hizmet verebilece­k durumda ve başkent Hartum’daki sağlık merkezleri­nin yüzde 6’sının çalışır durumda olduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, Sudan’da çatışmalar­ın başlangıcı­ndan bu yana yaşanan çocuk ölümlerini­n korkutucu seviyelere ulaştığını söyledi. 15 Nisan-25 Nisan’da 190 çocuğun öldürüldüğ­ünü ve 1700 çocuğun yaralandığ­ını kaydeden Elder, “Sudan’daki çatışmanın ilk 11 gününde ortalama olarak saatte 7 çocuğun öldürüldüğ­ü veya yaralandığ­ı rapor edildi” diye konuştu.

Sudan’da 2019’dan bu yana ittifak halinde olan iki askeri güç arasındaki iktidar gerilimi 15 Nisan sabahından itibaren sıcak çatışmaya dönüşmüştü. İki taraf da 2019’da gerçekleşt­irilen askeri darbeden bu yana iktidarı sivil ve demokratik bir yönetime devretmeyi reddediyor. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye