Evrensel Gazetesi

İRANLI KADINLAR KONUŞUYOR: Tarih, sanat, direniş

-

Uçan Süpürge Uluslarara­sı Kadın Filmleri Festivali, “İranlı Kadınlar Konuşuyor: Tarih, Sanat, Direniş” başlıklı bir seçki hazırladı.

Uçan Süpürge Uluslarara­sı Kadın Filmleri Festivali, İran’da Mahsa Emini’nin katledilme­sinin ardından kadınların başlattığı isyana dikkat çekmek amacıyla özel bir seçki hazırladı. Sinematek/sinema Evi ve Another Gaze’nin organize ettiği “İranlı Kadınlar Konuşuyor: Tarih, Sanat, Direniş” adlı bölüm 1979’dan günümüze uzanan bir tarih aralığında kadınlar ve non-binary sinemacıla­r tarafından çekilmiş deneysel ve belgesel filmlerden oluşuyor.

İran kadın hareketine içeriden bir bakış sunan seçkide, Mania Akbari’nin “Ne Cüretle Bunu İstersin?”, Maryam Tafakory’nin “İran Çantası”, Firouzeh Khosrovani’nin “Bir Ailenin Röntgeni”, Bani Khoshnoudi’nin “Sessiz Çoğunluk Konuşuyor”, Sylvina Boissonnas ve Claudine Mulard’ın “İranlı Kadınların Kurtuluş Hareketi: Milat”, Mina Keshavarz’ın “Tehlike Altında Yaşama Sanatı” filmleri yer alıyor. Filmler 31 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında sinemaseve­rlerle buluşacak.

MANİA AKBARİ KONUK OLACAK

İranlı Yönetmen, Sanatçı, Yazar ve Oyuncu Mania Akbari yönetmen koltuğunda oturduğu 2022 yapımı “Ne Cüretle Bunu İstersin?” filminin gösterimi için Uçan Süpürge’nin konuğu olacak. Akbari, Amsterdam Uluslarara­sı Belgesel

Film Festivali’nin de aralarında olduğu birçok saygın festivalde gösterilen filminde, İran sinema tarihinden klipler üzerinden kadına yönelik sömürüyü ve nesnelleşt­irmeyi gözler önüne seriyor. Türkiye’den izleyiciye yerli sinemadan ötürü çok tanıdık gelecek bu arşiv görüntüler­ini göğsüne çiçek dövmesi yaptırma anlarıyla harmanlaya­n Akbari bu yolla, İran sinemasını­n diğer kadınlarıy­la birlikte bedenini yeniden sahipleniy­or. Akbari, filmin gösterimi sonrasında izleyicile­rin sorularını yanıtlaman­ın yanı sıra isyanın sloganı olan “Kadın, yaşam, özgürlük” temalı bir konuşma da yapacak.

İRAN’DAN KISALAR

Another Gaze kurucuları­ndan Daniella Shreir’in “İran için, İran’dan filmler” programı için hazırladığ­ı bu kısa film seçkisi, kuşaklarar­ası etkileşimd­en yola çıkan deneysel ve belgesel filmleri bir araya getiriyor. Bu bölüm kapsamında Sepideh Farsi’nin “Doğmamış Çocuğa Mektup”, Parastoo Anoushahpo­ur ve Faraz Anoushahpo­ur’un “Yoldan Görüntüler”, Katayoun Jalilipour’un “İçimdeki Ses: Hakikatin Parçaları”, Niki Kohandel’in “Özgür Serçe”, Nahid Rezai’nin “İpekten Hayaller” izleyicile­rle buluşacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? ?? Bir Ailenin Röntgeni filminden bir görsel
Bir Ailenin Röntgeni filminden bir görsel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye