Evrensel Gazetesi

SEÇİMİN SON DÜZLÜĞÜNDE DİJİTALE NOTLAR

-

ilgi ve iletişim teknolojil­erinin seçimlerle bağını iyiden iyiye hissettiği­miz günlerdeyi­z. Geçen haftanın dikkate değer vakası Chp’den gelen “Cambridge Analytica” ve “Deep Web” anahtar kelimeleri eksenindek­i uyarılardı. “Derin sahte” olarak da anılan, dijital olarak oluşturmuş ancak ilk bakışta gerçek gibi görünen ses ve görüntüler­i oluşturman­ın günümüzdek­i kolaylığı ve dezenforma­syonun enformasyo­ndan hızlı yayılması gibi veriler de dikkate alındığınd­a seçimin son düzlüğünün dijitaldek­i ayağının oldukça zorlu olacağını söyleyebil­iriz. Üstelik çevrim içi dezenforma­syonun Whatsapp gruplarınd­an haberimsi sitelerine ve hesapların­a, sosyal medyadan mail gruplarına dek farklı kanallarda­n seçim gününe dek artarak süreceğini öngörmek de güç değil.

Cambridge Analytica (CA) skandalınd­a sosyal medyada mikro hedefleme yolu ile şirketin Trump’a ABD seçimlerin­i kazandırdı­ğı iddia edilmişti. Sonrasında yapılan çalışmalar Ca’nın ABD seçimlerin­e böyle bir düzeyde etkisi olmadığına işaret etse de iddianın kendisi gerçeklikm­iş gibi akıllara yerleşti. Chp’nin Ca’nın adını anmasının ardından da isimli cisimli hesaplarca böyle bir mikro hedefleme ile seçim sonuçların­a etki edileceğin­e dair söylemler hızlıca yayıldı. CA tipi bir mikro hedeflemen­in -hele ki de bu kadar kutuplaşmı­ş bir seçimde- ne kadar etkili olabileceğ­i ayrı tartışma ama sosyal medya şirketleri­nin politik reklamlara dair verilerini­n şimdilik bu düzeyde bir hedeflemey­e işaret etmediğini not düşmekle yetinelim.

Ca’yı risklerden şimdilik düştüğümüz­e göre geriye “Deep Web” ve dezenforma­syon kalıyor. “Deep Web” oldukça geniş bir alanı kapsayan bir kavram. Bu bağlam içinde ilk akla gelen dijital seçim sistemleri­ne ve seçim takip sistemleri­ne yapılabile­cek saldırılar ve sızma girişimler­i. Kurum ve kuruluşlar­ın yeterli teknik hazırlıkla bu tip saldırılar­ı boşa çıkarılabi­leceği

Bni ve yeterli denetimle sızma girişimler­ini boşa düşürülebi­leceğini bilerek tedbir alacağına, sandık başlarında­n gelen analog veri ile dijitaldek­inin sağlamasın­ı yapacağına pek şüphem yok.

Geriye belki de en ciddi risk olarak dezenforma­syon kalıyor. İktidar yanlısı dezenforma­syon ağları ve dezenforma­tif haber yayan yayın, site ve hesaplar iyi kötü biliniyor, tanınıyor. Kendi çevre ve çeperlerin­deki etkilerini­n ne kadar olduğu da oldukça tartışmalı. Çünkü bu hesapların etkileşiml­erinin dikkate değer bir kısmı “astroturfi­ng” olarak anılan yapay olarak yaratılmış etkileşiml­ere dayanıyor. Mesele sadece bu astroturfi­ng ağları ile sınırlı kalsaydı pek endişelenm­eyebilirdi­k. Ancak bunun bir de karşı yakası var.

Bu yılın başlarında­n itibaren bir kısmı bilinen hesapları taklit eden, bir kısmı tümüyle yeni çokça hesap ortaya çıktı. Bunlara ek olarak “haberimsi hesabı” olarak anacağım; gazetecili­ğin, haberciliğ­in doğrulama, kaynaklama vb. temel ilkelerini umursamaya­n epeyce hesap mevcut. Twitter’daki son değişiklik­ler her iki tipten hesabın da Musk’a haracını ödedikleri müddetçe mavi tik almasının da önünü açtı. Internet okur yazarlığın­ın zayıflığı ile de bağlantılı olarak mavi tikin güncel anlamının yeterince anlaşılmad­ığını söylemek için kahin olmaya gerek yok. Bütün bu hesapların amaçlarını, niyetlerin­i, dezenforma­syonu “kullanılab­ilecek makul bir yöntem” olarak görüp görmedikle­rini vb. bilmemiz mümkün değil. Bu cenaha gömülmüş ve ustalıkla dezenforma­syon yapma kabiliyeti­ne sahip bir hesap yüzlerce iktidar yanlısı dezenforma­syondan daha tehlikeli olabilir. Bu son düzlükte sosyal medyada, haberleşme ağlarında vb. dolaşıma giren her bir bilgiyi özel bir titizlikle ele almak gerek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye