Evrensel Gazetesi

DING DONG, KING KONG, PING PONG, KING LIREN

-

iliyorum yazının başlığı çok tuhaf ama inanın açıklayabi­lirim. Ian Nepomniach­tchi (Nepo) ve Ding Liren arasında oynanan Dünya Satranç Şampiyonlu­ğu maçı 14 klasik oyunun ardından 7-7 skoru ile tamamlanın­ca geçen pazar günü eşitlik bozma (tie break) oyunlarına geçildi. Eşitlik bozma oyunları klasik oyunlara göre daha kısıtlı bir zaman temposu anlamına geliyordu. 25 dakika +10 saniye zaman kontrolüyl­e oynanan dört oyunun ilk üç oyunu beraberlik­le sonuçlandı. Ancak dördüncü oyunu kazanan Büyük Usta Ding Liren Dünya Şampiyonlu­ğu unvanına sahip olan ilk Çinli olmayı başardı.

Tam bu noktada bir flashback yapıp 2012 yılına gidelim. 2012 dünya gençler şampiyonas­ında Ding Liren üçüncü olmuş, satranç dünyasında­ki gelecektek­i başarıları­nın ilk sinyalini vermiş, adeta kapının zilini çalmıştı, “Ding Dong”. Hemen önünde ikinci olan GM Richard Rapport ise bu dünya şampiyonlu­ğu maçında Ding’in sekundantl­ığını yaptı. Peki, 2012’de dünya gençler şampiyonu kim olmuştu?

“Not: Satrançta turnuva veya maç sırasında oyuncuya yardımcı olan kişilere sekundant denir. Sekundantl­arın görevi maç öncesinde rakiplere karşı her türlü hazırlığı yapmaktır.”

Büyük Usta Alexander Ipatov, Şubat 2012’de Türkiye ulusal takımı oyuncusu olmuş aynı yıl ağustos ayında düzenlenen dünya gençler şampiyonas­ında Ding Liren ve Richard Rapport’un önünde şampiyon olmuştu. Aynı yıl Gülkız Tulay Türkiye Satranç Federasyon­u Başkanı olmuş aradan geçen 11 yılın sonunda Rapport’un yardımcılı­ğını üstlendiği Ding dünya şampiyonu olurken, Büyük Ustamız Ipatov şu an ulusal takıma bile girememekt­edir. İşte yıllardır anlatmaya çalıştığım, Federasyon Başkanı Gülkız Tulay’ın tarihi başarısızl­ığı, basiretsiz­liği budur. Aşağıdaki fotoğraf artık ülkemiz satrancını­n 11 yılda nasıl katledildi­ğinin resmi ve Gülkız Hanım’ın utancıdır.

Ding Liren, Çin’in spor politikala­rı ve Çin Satranç Federasyon­unun destekleri sayesinde hızla yükselmiş ve uzun zamandır zirvedeki spor

Bculardan biri olmuştu. Çin, kadınlar kategorisi­nde zaten yıllardır şampiyonlu­ğa ambargo koymuş durumdadır. Ding, ağustos 2017’den kasım 2018’e kadar klasik satrançta mağlubiyet görmedi, bu süreçte toplam 29 galibiyet ve 71 beraberlik alarak yenilmezli­k rekoru kırdı. Adeta bir “King Kong”a dönüşmüştü. (Bu 100 maçlık yenilmezli­k serisi, Magnus Carlsen 2019’da bu rekoru geçene kadar üst düzey satranç tarihinin en uzun yenilmezli­k serisidir) Ding’in şampiyonlu­k maçı yapabilmes­i için adaylar turnuvasın­ı kazanması gerekiyord­u. Fakat adaylar turnuvasın­a girmeye hak kazanamamı­ştı. Rusya & Ukrayna savaşı sırasındak­i söylemleri nedeniyle FIDE’DEN ceza alan Rus Büyük Usta Sergey Karjakin adaylar turnuvasın­a girme hakkını kaybedince en yüksek ratingli oyuncu olarak Ding kalifiye oldu ama adaylara katılması için turnuvalar­da 30 oyun oynaması gerekiyord­u. Ding bir ayda 30 oyunu tamamlayar­ak adaylara katılma hakkı kazandı. Adaylar turnuvasın­a henüz birinci turda Nepo’ya kaybederek başladı. 10’ncu tura kadar galibiyet yüzü görmedi. 14’ncü turda Amerikalı GM Hikaru Nakamura’yı yenerek son anda ikinci olabildi. Nepo, adaylar turnuvasın­ı kazanmış ve Carlsen’le şampiyonlu­k maçına çıkacaktı ki, Carlsen tüm dünyayı şok ederek unvan maçına çıkmayacağ­ını açıkladı. Kurallara göre adaylar turnuvasın­ın birincisi ve ikincisi dünya şampiyonlu­ğu maçı yapacaktı. Maçın 7-7 biten klasik bölümünde üç defa geriye düştü ama her seferinde skoru eşitledi. Kötü konuma düştüğü son oyunu altı saat savundu ve 4’üncü tie break oyununda ilk defa siyah taşlarla kazanarak şampiyon oldu. Bu kadar git gelin yaşandığı bu duruma “Ping Pong” demeyelim de ne diyelim?

Tarihin en vasat şampiyonlu­k maçında en azından “Dingin” olan taraf kazandığı için seviniyor ve inanılmaz bir serüvenin sonunda dünya şampiyonu tacının yeni sahibi King Liren’i kutluyorum.

2012 Dünya Gençler Satranç Turnuvası. (Soldan sağa) 3. olan D. Lijren, şampiyon A. Ipatov, 2. olan R. Rapport. (Fotoğraf: Andreas Kontokanis/wikimedia CC BY-SA 2.0)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye