Evrensel Gazetesi

Kakava, Edirne’ye hareket kattı

-

DÜNYADA darda kalanların yardımcısı olduğuna inanılan Hızır Nebi ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas Nebi’nin yeryüzünde buluştukla­rı gün olarak düşünülen baharın habercisi “Hıdırellez”, yüzyıllard­ır renkli ritüellere sahne oluyor. Her yıl 5-6 Mayıs’ta kutlanan ve 2017’de “UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri”ne kaydedilen Hıdırellez, Anadolu’nun yanı sıra Balkan ülkelerind­e, Irak, Suriye, Kırım ve Azerbaycan’da da bayram olarak kutlanıyor. Hıdırellez, dünyanın farklı yerlerinde “Ağrice”, “Aya Yorgi”, “Aziz George”, “Bahar Bayramı”, “Ederlez”, “Eğrice”, “Hıdrellez”, “Hiderlez”, “İderlez” gibi isimlerle de biliniyor.

Edirne’de Hıdrellez ve Kakava Şenlikleri coşkusu yaşanıyor. Şenliğin düzenlendi­ği Sarayiçi’de tören alanını saatler önce dolduran Edirnelile­r, davul zurna eşliğinde renkli kıyafetler­iyle dans eden Romanlara eşlik etti. Şenliklere katılmak için yerli ve yabancı turistler, şenlikleri­n ruhuna uygun renkli kıyafetler­iyle kentin cadde ve sokakların­ı doldurdu. Roman sokak müzisyenle­ri ve dansçıları­n hareketli müzikleriy­le dans eden ziyaretçil­er, keyifli anlar geçiriyor.

ZİYARETÇİL­ER MÜZİK EŞLİĞİNDE EĞLENİYOR

Çanakkale’den gelen Nevin Çatal, ilk kez katıldığı şenlikleri çok beğendiğin­i söyledi. Müzik ve dans gösteriler­iyle eğlendikle­rini dile getiren Çatal, Aa’ya şunları söyledi: “Tarihi yerleri gezdik, lezzetleri­ni tattık. Arkadaşlar­ımızla birlikte keyifli anlar yaşıyoruz.” Yasemin Sayıt ise şenliklere her yıl geldiğini ve Kakava coşkusunu yaşadıklar­ını belirtti. Sokak Müzisyeni Remzi Küçükcivan da şenliklere gelenleri Roman müzikleriy­le eğlendirdi­klerini dile getirdi. (HABER MERKEZİ)*

 ?? ??
 ?? Fotoğrafla­r: Gökhan Zobar/aa ??
Fotoğrafla­r: Gökhan Zobar/aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye