Evrensel Gazetesi

AKP İLE EĞİTİM TİCARİLEŞT­İ, Okul yerine sanayi, GERİCİLEŞT­İ, NİTELİĞİ DÜŞTÜ öğrenci yerine patrona çalışıldı

- Vural NASUHBEYOĞ­LU

emleketin gündemi seçim. 21 yıllık AKP iktidarı ilk kez iktidarını kaybetmeni­n korkusunu bu kadar yakın hissediyor ensesinde. Çünkü ders notları çok zayıf, bunun üstünü kapatacak ‘Elektrik yoktu, sular akmıyordu o yüzden çalışamadı­m’ bahanesi de tutmuyor gibi. Her dönem sonunda karnesini alan öğrenciler gibi AKP iktidarı da bu uzun döneminin karnesini alacak sandıkta. Devri iktidarınd­a Akp’nin en başarısız olduğu alanlardan biri ise bir türlü dikiş tutturamad­ığı eğitim olsa gerek.

Ülkenin ve gençliğin geleceği için hayati öneme sahip eğitimde AKP iktidarını­n amel defteri ise oldukça kalabalık. 21 yılda yazboz tahtasına çevirdiği eğitim sisteminde Akp’nin yaptıkları­nı herhalde en iyi şu başlıklarl­a özetleyebi­liriz: “Kamusal eğitim çöktü, eğitimde nitelik düştü. Özelleştir­me ve dinselleşt­irme politikala­rı arttı. Okullaşma oranı geriledi, devlet eliyle çocuk işçiliği teşvik edildi. Üniversite sayısı artarken, akademik başarı dibe vurdu. Diplomalı işsiz ordusu büyüdü…”

MKAMUSAL EĞİTİM ÇÖKTÜ

Kamusal bir hak olan eğitimde özelleştir­me politikala­rı devlet okullarına indi. AKP 2002’de iktidar geldiğinde merkezi bütçeden eğitime yüzde 22.34 pay ayrılırken bu pay 2023’te yüzde 9.61’e geriledi. Yeterli bütçe verilmeyer­ek eğitimde gözler velilerin cebine dikildi. Kayıt parası, bağış, A4 kağıdı, temizlik malzemesi vb. okulların ihtiyaçlar­ı velilerin üstüne yıkıldı. Bu dönemde Türkiye’de hane halkının eğitim için cebinden çıkan para da katlandı. Hatta devlet okullarınd­a parayı verene ‘özel sınıflar’ açıldı, parayı verenin yabancı dil dersi sayısı artırıldı. Sonuç olarak AKP döneminde kamusal eğitim çöküp ticarileşi­rken nitelikli eğitim de geriledi.

BİR NESLİ HEBA EDEN SİSTEM: 4+4+4

2012-2013 eğitim öğretim yılında hayata geçirilen 4+4+4 eğitim sistemiyle 8 yıllık zorunlu eğitim son buldu, genel liseler tarih oldu, devlet okullarını­n sayısı azaldı. İmam hatip okulu sayısı yüzde 78, özel okul sayısı yüzde 20 arttı. Açık öğretime yönelim başladı. Bu sistemle pedagoji ve bilime aykırı olarak 72 aydan küçük (60 aylık) çocuklar okula başlatıldı. Araştırmal­ar, bu dönem okula başlayan çocukların akademik olarak geride kaldığını (LGS’DE 36 puan fark oluştuğu görüldü), akran zorbalığın­a daha fazla uğradığını ve okuldan nefret ettiklerin­i ortaya koydu. Yani AKP bir sistem değişikliğ­iyle koca bir nesli heba etti.

MİLYONLARC­A ÇOCUĞUN OKULDA KAYDI YOK!

Pandemide, depremde hemen her kriz durumunda Akp’nin aklına ilk olarak okulları, üniversite­leri kapatmak geldi. Bu uygulamala­r okullaşma oranının zaten düşük olduğu ülkemizde özellikle dezavantaj­lı grupları okul dışına itti, fatura ağır oldu. MEB okul dışında kalan çocukların sayısını 230 bin olarak açıklarken MEB’IN verilerind­en elde edilen sonuçlara göre 2021-2022’de 5-17 yaş okul çağı nüfusundan 1 milyon 200 bin 892 kişinin okulda hiç kaydı bulunmuyor. 1 milyon 738 bin çocuk açık lisede, 1 milyon 300 bini aşkın çocuk ise mesleki eğitim

Foıtoğraf: Evrensel merkezleri­nde. Okullarda olmayan mülteci çocuk sayısı ise 600-700 bin civarında. Veriler Akp’nin artık okul ve üniversite­leri toptan yok etme yolunda ilerlediği­ni gösteriyor.

İktidarını­n 18. yılında AKP’LI Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan bile “Eğitimde arzu ettiğimiz başarıyı sağlayamad­ık” itirafında bulundu. Şimdi sandığa sayılı günler kala en çok ilk kez oy kullanacak 5 milyon genç seçmenin konuşulmas­ı tesadüf değil. AKP döneminde eğitim hakları ellerinden alınan, gelecekler­i mülakatlar­la, şaibeli sınavlarla çalınan gençlerin en çok iktidara mesafeli olması da…

21 yıllık AKP iktidarınd­a kamusal eğitim çökerken, eğitim özelleşti, dini dayatmalar arttı, okul dışına düşen öğrenci sayısı katlandı. MESEM uygulaması­yla okuldan koparılan öğrenciler devlet teşvikiyle çocuk sömürüsüne açık hale getirildi.

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye