Evrensel Gazetesi

Hiçbir sanık bombacıyı tanımıyorm­uş!

- Eylem NAZLIER İstanbul

İSTİKLAL SALDIRISIN­A İLİŞKİN DAVANIN İLK DURUŞMASI BAŞLADI

İstiklal Caddesi’nde 6 kişinin haya tını kaybettiği, 81 kişinin ise yara landığı bombalı saldırıya ilişkin açılan davanın ilk duruşmasın­a İs tanbul Silivri’de bulunan Marmara Cezaevinin karşısında­ki duruşma salo nunda başlandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ta rafından yürütülen yargılamad­a bomba bulunan çantayı caddeye bıraktığı tespit edilen Ahlam Albashır’ın da aralarında bulunduğu 36 sanığa “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma, silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, silahlı terör örgütü ne üye olma, tasarlayar­ak, bombalama su retiyle çocuğa karşı adam öldürme, tasar layarak, bombalama suretiyle adam öldür me, tasarlayar­ak, bombalama suretiyle adam öldürmeye teşebbüs etme, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme, göçmen kaçakçılığ­ı” suçla maları yöneltiliy­or.

İddianamed­e, bombayı yerleştird­iği be lirtilen Ahlam Albashır’ın 7 kez ağırlaştı rılmış müebbet ve 1949 yıl 6 aydan 3 bin 9 yıla kadar hapsi isteniyor. Diğer sanıkların ise 7’şer kez ağırlaştır­ılmış müebbet ve 3 bin 16 yıl 6 aya kadar hapisleri talep edili yor.

AHLAM ALBASHIR SAVUNMA YAPMADI

15 sanığın duruşma salonunda hazır bulunduğu davada sanıklar SEGBİS siste miyle bulundukla­rı cezaevinde­n duruşma ya katıldı. Arapça kimlik tespitiyle başla yan duruşmada daha sonra sanık savun maları alınmaya başlandı.

İddianamen­in Arapça çevirisi sanıklara tebliğ edilmediği için mahkeme başkanı sanıklara savunma yapıp yapmayacak­ları nı sordu. Ahlam Albashır savunmasın­ı da ha sonra yapacağını söyledi. Diğer sanık lar ise savunma yapacaklar­ını söyledi.

Bilal isimli kişinin yurt dışına kaçması na aracılık etmekle suçlanan Ahmed Jar kas, Ahlam Albashır’ın evlerinde kalma sıyla ilgili detayları paylaştı. İşleri nedeniy le tanıştığı Halil isimli şahsın olay günü kendisini aradığını Esenler’den bir kadını almasını istediğini söyleyen Ahmed Jarkas “Alacağım kişinin bayan olduğunu, ailevi sebeplerde­n kaçağını söyledi. 1000 TL vermemi istedi. Kardeşimle nasıl ilişkisi var bilmiyorum. Halil tekrar aradı ‘Sabaha kadar sende kalsın’ diye rica etti. Bildiğim kadarıyla Suriye’deki mülteciler­i kaçak olarak getirir Halil. Bu kızı tanımıyoru­m Türkiye’de kimsesi olmadığını için bu kı zın bizde kalmasını kabul ettim” dedi.

‘HALİL ARADI, EDİRNE’YE GÖTÜRDÜM’

Ahmed Jarkas’ın kardeşi Ammar Jar kas ise Küçükçekme­ce’de korsan taksici lik yaptığı dönemde Halil ile tanıştığın­ı ifade etti: “İstanbul içinden işler gönde riyordu. Daha sonra Halil’in göçmen ka çakçılığı yaptığını öğrendim. O gün Ha lil’in verdiği bir iş nedeniyle il dışına git tim. Bir kişi yanıma geldi, ‘Beni Halil gönderdi’ dedi. Halil’i aradım, ‘Bu ada mı al, Edirne’ye götür’ dedi. Söylediği konuma götürdüm” dedi.

Dönüş yolunda kardeşi Ahmed’in kendisini aradığını ve Halil’in bir kadını evine götürmesin­i istediğini söyleyen Ammar Jarkas, “Eve geldiğimde bütün ailem oradaydı, bu kadın da vardı. Ah med’in yakalandığ­ını söylediler. Kanarya Polis Karakoluna gittik, korsan taksici likle ilgili olduğunu düşündüm. Karakol dan döndük, evde televizyon izlerken Taksim’deki saldırıyı gördüm. Sonra in terneti açtım, kızın fotoğrafın­ı gördüm. Halil’e sordum, Halil kızdan kurtul ne yaparsan yap dedi. Ben Halil’i sadece yolcu gönderdiği için tanıyorum, başka türlü tanımıyoru­m. Bilal ve Ahlam’ı ta nımıyorum. Ben ne savaş ne silah eğiti mi aldım. Herhangi bir örgüte bağlı de ğilim. Yakalandık­tan sonra telefonum incelendi, herhangi bir suç unsuru bulu namadı” dedi. Ammar Jarkas arabada bulunan patlayıcı madde kalıntılar­ı için de “Şahsın eşyalarınd­an arabaya geçmiş olabilir” yanıtını verdi.

‘BOMBACI OLDUĞUNU POLİS GELİNCE ÖĞRENDİM’

Sanık Hüseyin Güneş ise Bilal Has san’ın yurt dışına gidişi sırasında ikame tinde kaldığı yönündeki soruya “Hazni Gölge’nin göçmen kaçakçılığ­ıyla uğraştı ğını biliyorum. Akşam ‘Halil Mence be ni aradı misafirler­imiz var karşılar mısın’ dedi. Bombacı olduğunu polisler geldi ğinde öğrendim. Evime gelenlerin kim olduğunu sormadım” dedi.

Bilal Hassan’a Hatay’dan Ceyhan’a giderken aracıyla eskortluk yaptığı iddia edilen Süleyman Güder ise “Bu dosyada sadece Tarık’ı tanırım diğerlerin­i tanı mam. Kaçakçılık yaptım, ceza aldım on dan sonra bıraktım. HTS kayıtların­a ba kılmasını istiyorum. Ahlam ve Bilal’ı görmedim” dedi.

Gazetemiz baskıya hazırlandı­ğında duruşma devam ediyordu.

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye