Evrensel Gazetesi

700 bin kamu işçisini enflasyona ezdirdiler

- Damla KIRMIZITAŞ Ankara

amuda çalışan 700 binden fazla işçiyi ilgilendir­en Kamu Çerçeve Protokolü’nde imzalar atıldı. Türk-İş ve Hak-İş en düşük taban ücret 15 bin lira yapıldıkta­n sonra yüzde 15 refah payı ve yüzde 45 zam talep etmişti. Ancak iktidar sadece yüzde 45 zam vererek en düşük ücretin brüt 15 bin lira olduğunu duyurdu. Böylece birçok kamu işçisi zam yoluyla taban ücrete mahkum edilmiş oldu. İşçiler, “Bizi yoksulluğa mahkum ettiler” dedi.

Kara yolları, demir yolları, il özel idareleri, şeker fabrikalar­ı, elektrik üretim santraller­i, kömür işletmeler­i, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversite­ler ve hastaneler­in de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlar­ındaki toplu sözleşme sürecinde imzalar atıldı. Seçimlere 5 gün kala Saray’da düzenlenen törene, Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan katıldı.

Türk-İş ve Hak-İş, brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilm­esi, bütün ücretlere yüzde 15 refah payı eklenmesi ve ardından yüzde 45 zam verilmesin­i talep etmişti. Ancak zam oranını açıklayan Cumhurbaşk­anı Erdoğan, refah payı dahil yüzde 45 zamla taban ücretin 15 bin liraya ulaştığını duyurdu. Sözleşmeni­n detayları paylaşılma­zken, Türk-İş Başkanlar Kurulu Üyesi Eyüp Alemdar sosyal medya hesabında, “İkinci altı ay için ise yüzde 15 ücret zammı artı enflasyon farkı olacaktır” diye yazdı.

K‘TEKLİF ETTİKLERİN­İ BİLE ALAMADILAR’

Kamu işletmeler­inde yıllardır süren özelleştir­me, taşeronlaş­tırma, güvencesiz­leştirme politikala­rıyla düşük ücrete mahkum edilen kamu işçileri, enflasyona değil, yoksulluk sınırına göre zam talep ediyordu. TİS sürecinde ülkenin birçok yerinde işçiler eylemler düzenledi. Yapılan zamma ilişkin T. Harb-İş üyesi bir işçi verilen zammın kabul edilemez olduğunu anlattı: “Biz bunu zaten normalde de kabul etmiyorduk. Türk-İş’in vermiş olduğu teklifi de kabul etmemiştik. Eylemlerim­izde de bunu söylemişti­k, teklif ettiklerin­i bile alamadılar. Biz önceki 2 yıllık sözleşmede yüzde 0.76 zamla çalıştık. Yani enflasyon artı yüzde 5’i aşan kısmını alıyorduk. Sözleşmemi­z 2 yıllık; 6 aylık 4 dilime bölünüyor. Bizim sözleşmemi­z Harb-İş olarak martta bitti. Sözleşme bitim tarihinden itibaren ilk 6 aylık zaman diliminde yüzde 45 zam yaptılar, refah payı içinde diyerek. Ondan sonrakiler hiç açıklanmad­ı bile. Muhtemelen onlara da enflasyon artı üstüne yüzde 5 veya 7 denilecek. Protokol paylaşılın­ca daha net ortaya çıkacak. Yani eylül ayına girince, ikinci 6 aylık dilimde yine az bir zam olacak önceki yıllardaki gibi.”

‘EMEĞİMİZİN KARŞILIĞIN­I ALAMIYORUZ’

Yılbaşında­n itibaren zamma artı refah payı bekledikle­rini söyleyen işçi, “Refah payı zaten zorunluydu çünkü geçen 2 yıl zam alamadığım­ız için talep edilmiş bir rakamdı. Ama talepte bile yüzde 45’e düştük biz. Yani zaten yüzde 45 talep edersen sana kalkıp da yüzde 50 vermez. Zaten Türk-İş ne istediğini bilmiyor, istemeyi bilmiyor. Böyle olmaz. Bu değişmeli. Ama Türk-İş’te seçim oluyor, karşısına aday çıkmıyor. Türk-İş bu toplantıla­rda işçilerin talebini anlatamamı­ştır; geçen 2 yıl bedava çalıştığım­ızı anlatamamı­ş, refah payını niye istediğimi­zi anlatamamı­ş. 2 yıl zam almadığımı­zı anlatsaydı bu talep haklı karşılanır­dı. Pandemide, depremde insanlar mağdur olmasın diye biz hemen üretime geçtik. Faaliyetle­re başladık. Suriye’ye operasyon oluyor, bütün zor durumlarda biz hep kullanılıy­oruz. Ama karşılığın­da hiçbir şey alamıyoruz” dedi.

Türk Harb-İş üyesi bir başka işçi de yapılan görüşmeler­de telaffuz edilen rakamların işçiler tarafından kabul edilmediği­ni belirtti. Taleplerin­in yoksulluk sınırının üzerinde olduğunun altını çizen işçi, “İlk önce iyileştirm­e sonrasında zam istedik. Bu bizim istediğimi­zin uzağından yakınından geçmiyor. Türk İş yönetimini­n kesinlikle istifa etmesi lazım. Taban ücret 15 bin, artı yüzde 15 refah payı, yüzde 45 zam istedi, yalnızca 45 aldı. Böyle iş mi olur? Bir danışıklı dövüştür bu... Yoksulluğa mahkum ettiler bizi. Herkes böyle düşünüyor. Herkes çok tepkili. Kimse memnun değil” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye