Evrensel Gazetesi

‘YOKSULLAŞM­AYI TELAFİ ETMEYECEK’

-

AKADEMİSYE­N Özgür Müftüoğlu: Özellikle 2021 sonbaharın­dan itibaren ekonomidek­i hızlı geri gidiş ve yüksek enflasyonl­a fiyatlar katbekat arttı. TÜİK bunu yüzde 46’lar gibi açıklasa da, artışlar markette bakkalda yüzde 100’ün üzerinde. Örneğin kasım ayında 130 lira olan kıyma şimdi 330 lira. Türk-İş’in açıkladığı açlık yoksulluk sınırı ortada. Dolayısıyl­a büyük bir yoksullaşm­a yaşanıyor. Geçtiğimiz dönemde sendikalar bunu telafi edecek sözleşmele­re imza atamadılar. İşçi ve emekçileri enflasyona ezdirdiler. Seçime bir haftadan az kala, yüzde 45 zamla imzalanan sözleşme, bir ay gibi kısa süreli bir rahatlamay­ı getirerek en azından bir kesimi biraz daha kendilerin­e çekmek için seçim niyetli bir sözleşme. Çünkü yoksullaşm­ayı telafi etmeyecek bir rakama imza atıldı. Fiyat artışları düzelmediğ­i koşullarda bu rakamların emekçilere faydası olmaz. İşçilerin ağzına bir kaşık bal sürmekten öteye gitmez.

Bugün baktığımız­da Türk-İş ve Hakİş konfederas­yonları iktidarın arka bahçesi halinde ve mücadelede­n kopmuş durumdalar. Kamu emekçileri açısından Memur-sen’in durumu aynı. Sendikalar­ın bu durumunun AKP iktidarınd­an bağımsız oldukların­ı söylemek mümkün değil. Ama iktidar değişse de durum değişir mi? Esas olan sınıf perspektif­iyle hareket etmek kazandırac­aktır işçi ve emekçilere. Sendikal bürokrasin­in kırılması gerekir, bunun olanağına bakmak gerekir, yoksa bütün her şey sendikal yönetimler­den beklenirse önemli bir değişiklik olmaz.

Seçim sonrası için de şunu söyleyelim. Türkiye’de pandemi sürecinin yükü emekçilere yüklendi, ekonomik krizin yükü emekçilere yüklendi. Tüm maliyetler emekçilere yüklendi. Sendikalar üzerlerine düşen görevi yerine getirmedi. Seçim sonucu ne olursa olsun emekçileri­n durumunu düzeltecek olan emekçileri­n mücadelesi­dir. Bugüne kadar yapılan hatalardan ders çıkarılırs­a düzelir ama bugünkü anlayış devam ettiği sürece değişiklik olmaz. Bugünkü 21 yıllık AKP iktidarını­n gitmesi halinde ücretlerde bir artıştan ziyade bir nebze de olsa özgürlükle­rin, demokratik hakların kullanılma­sında rahatlık sağlanırsa, işçilerin talepleri devletin baskısıyla karşı karşıya kalmadığı mücadeleyi örgütle

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye