Evrensel Gazetesi

Karaca: Sermayeden bağımsız politikala­rı birlikte hayata geçireceği­z

-

YEŞIL Sol Parti Gaziantep Milletveki­li Adayı ve Emek Partisi GYK Üyesi Sevda Karaca, üretici köylülere seslendi. Karaca, “Sermayeden bağımsız tarım politikala­rını birlikte hayata geçireceği­z. Birlikte kazanacağı­z” dedi.

Üretici köylülere seslenen Karaca, “Sebze halini, fıstık halini, köyleri gezdik. Üretici köylünün derdi büyük!” diyerek durumu 5 maddede şöyle özetledi:

1- AKP iktidara gelirken “IMF ve Dünya Bankasının tarım politikala­rını değiştirec­eğiz” dedi. 21 yılda çiftçi daha beter hale geldi. Destekleri azaldı, girdi maliyetler­i arttı. Kendi ürettiği buğdaydan ekmek yapan köylüler, büyükşehir­lerde halk ekmek büfeleri önünde ucuz ekmek kuyruğuna girer oldu.

2- Şirketler tarıma el attılar. “Hibe, kredi” gibi adlarla şirketler teşvik aldı. Temel gıda maddelerin­i üreten köylüler desteksiz kaldı.

3- “Reform” dedikleri kanunlar tarımı daha da çökertti. Kooperatif ve birlikleri “özerkleşme” adı altında şirketleşt­irdiler. “Tarıma ayrılan destekler milli gelirin yüzde1’inden az olamaz” dediler, yapmadılar. Köylülerin birbiri ile paylaştıkl­arı tohumları alınır-satılır mal haline getirdiler. Yaylaları köylülere paralı hale getirdiler. Meraları, enerji ve maden şirketleri­nin talanına açtılar. İmara açılan tarım alanları 20 yılda 3.4 milyon hektarı aştı.

4- 2002’de çiftçi borçları toplamı 2.4 milyar lirayken bugün 325 milyar liraya yükseldi. Borçları nedeniyle traktörü, malı mülkü hatta hayvanı haczedilen çiftçilerl­e dolu bir ülke olduk! Gelinen noktada 2.5 milyon çiftçi tarımdan koptu.

5- Et Balık Kurumu, Süt Endüstrisi Kurumu ve şeker fabrikalar­ını özelleştir­diler.

‘BIRLIKTE KAZANACAĞI­Z’

“Çözüm belli” diyen Karaca, son olarak yapılması gerekenler­i ve talepleri ifade etti:

4 İthalatçı uygulamala­ra son verilmeli.

4 Tarım üretiminde­ki girdi maliyetler­i düşürülmel­i.

4 Tarım üretiminde kullanılan elektrik ve tarımsal sulama borçları faizsiz olarak ertelenmel­i.

4 Küçük üreticiler­in banka ve tarım kredi kooperatif­lerine olan borçları silinmeli.

4 Küçük üreticiler ve mevsimlik tarım işçilerini­n SGK primleri devlet tarafından karşılanma­lı.

4 Tarım arazilerin­in tarım dışı kullanımı engellenme­li, tarım ve yaşam alanlarını talan ve tahrip eden tüm uygulamala­r durdurulma­lı ve engellenme­li.

4 Mera ve yaylalar için hayvan yetiştiric­ilerinden para alınmamalı. (ANTEP/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye