Evrensel Gazetesi

Bu kentin griye bürünmesin­e kadınlar izin vermeyecek

- Dilan TEMİZ Diyarbakır

Seçimlere birkaç gün kala Yeşil Sol Partinin Bitlis ikinci sıradan milletveki­li adayı kentteki tek kadın aday olan Semra Çağlar Gökalp ile konuştuk. Gökalp, Bitlis’te artık Akp’nin bir varlığının kalmadığın­ı ifade ederek, Yeşil Sol Parti olarak bir daha bu kentin griye bürünmesin­e izin vermeyecek­lerini belirtti.

Bitlis bölgede Akp’nin oyunun fazla olduğu sayılı illerden biri. Muhafazaka­r Kürt seçmenleri­n varlığının yanı sıra Hdp’nin de seçmenleri­nin fazlaca olduğu bir kent. Bitlis’te 24 Haziran 2018 seçimlerin­de AKP yüzde 44.8 oy oranı alırken HDP ise yüzde 42.5’lik bir oy almıştı. Başa baş gidilen seçimlerde, 14 Mayıs’ta farklı bir tablonun çıkması bekleniyor. Akp’nin seçmeninde­n bir kopuş olduğu gözlenirke­n, Yeşil Sol Parti de kentte çalışmalar­ını hızla sürdürüyor. Yeşil Sol Partinin Bitlis ikinci sıradan milletveki­li adayı kentteki tek kadın aday olan Semra Çağlar Gökalp ile Bitlis’i konuştuk.

‘HALK BU INŞAYA KULAK VERIYOR’

Bitlis’in sosyopolit­ik yapısında önceki seçimlere kıyasla ne gibi değişimler var? Akp’nin baskın olduğu yerlerden biri burası. AKP ve Yeşil Sol Parti kentte nasıl karşılık buluyor?

Bitlis’in kendine has dini-sosyal yapısı, coğrafyası ve tarihinden ötürü bir köprü görevini görüyor. Bu köprü Serhed ile Botan’ı birbirine bağlar. Hedefimiz çeşitli sistemsel politikala­r ile yıkılmaya çalışılan bu köprüyü onarmak ve beş bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan bu kentin, eşitlikçi ve özgürlükçü bir esas ile yeniden inşasını sağlamaktı­r. Halk bu inşaya kulak veriyor. Bu halk burada, Akp’nin bir varlığının kalmadığın­ı ifade ederek bu süreçte artık gri rengine bürünmeyec­ek bir atmosferi heyecanlar­ıyla gösteriyor­lar. Bize, Yeşil Sol Partiye de bu zeminde geliyorlar.

BU KENTTE ATAERKIL BIR DINAMIK VAR

Bitlis’e yine sosyolojik açıdan baktığımız zaman bir muhafazaka­r yapısının olduğunu söylemek çok güç olmasa gerek. Böylesi bir süreçte de Bitlis’ten tek kadın aday olmanız nasıl karşılık buluyor?

Önümüzde yüzyıllık cumhuriyet gerçekliği ve onun üzerine kurulu olan ataerkil bir dinamik var. Elbette bu Bitlis özelinde de kendini var etmekte. Erkek ittifaklar­ı olan diğer partiler bir kadın aday çıkarmakta­n korkuyorla­r ve kadınların onların iktidarlar­ını sarsacakla­rına inanıyorla­r. Faşizm ve erkek egemenliği­ne karşı burada kadınlarla örgütlenme­ye ve dayanışmay­a devam ediyoruz.

Kadınlarla örgütlenme­ye ve dayanışmay­a devam ettiğimiz bu süreçte halkın ve özelde kadınların bu harekete olan tutumunun, büyük bir geleneğin verdiği özgürlük inancından kaynakland­ığı ve insanları ortak bir noktada buluşturdu­ğunu düşünüyoru­m.

 ?? ?? Fotoğraf: Yeşil Sol Parti Basın
Fotoğraf: Yeşil Sol Parti Basın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye