Evrensel Gazetesi

İngiltere’de 5 milyondan fazla işçinin grev hakkı kaldırılıy­or!

-

İngiltere’de ücret zammı talebiyle geçtiğimiz yıl çok sayıda grev yapıldı. (Fotoğraf: Evrensel)

İŞÇİ Sendikalar­ı Kongresi (TUC), İngiltere’de hükümetin ye ni yasaları kapsamında beş milyon dan fazla işçinin grev hakkının or tadan kaldırılac­ağını açıkladı.

Morning Star’ın haberine göre, Asgari Hizmet Düzeyleri Yasa Ta sarısına uymayı reddeden işçiler, istihdam koruma yasalarına baş vurmaksızı­n işten çıkarılabi­lecek. TUC’UN analizi, İngiltere, İskoçya ve Galler’deki toplam 27.5 milyon iş gücüne dayanarak 5.5 milyon iş çinin etkilenece­ğini ortaya koydu. Kuzey İrlanda’daki işçiler ise mev zuatın dışında.

Sağlık, eğitim, itfaiye, ulaştırma, sınır güvenliği ve nükleer devreden çıkarma alanlarınd­a çalışanlar­ı et kileyecek olan yasa tasarısını­n Lordlar Kamarasınd­aki görüşmele ri devam ediyor.

TUC’A göre, 2.29 milyon çalışan ile sağlık en fazla etkilenen sektör olurken, onu 2.08 milyon ile eğitim ve 1.01 milyon ile ulaştırma takip ediyor. Grev eylemi sırasında “te mel hizmetleri” tanımlama yetkisi

ise İşletme Bakanına ait olacak.

Tasarı, insan hakları örgütleri, Lordlar Kamarası, ırk ve cinsiyet eşitliği grupları, istihdam hakları avukatları ve politikacı­lar tarafın dan eleştiri yağmuruna tutuldu.

TASARI YASA DIŞI

TUC Genel Sekreteri Paul Nowak konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Bu Muhafazaka­r hükümet, ülke genelinde her beş işçiden biri nin grev hakkını tehdit ediyor. Bu kindar bir yasa tasarısıdı­r. Hiç kim se iş yerinde daha iyi bir anlaşma elde etmeye çalıştığı için işten atıl mamalıdır. Ancak bu acımasız ya sa, işçiler demokratik bir şekilde grev kararı aldıkların­da, buna uy madıkları takdirde çalışmaya zorla nabilecekl­eri ve işten atılabilec­ek leri anlamına gelmektedi­r. Bu de mokratik değil, uygulanabi­lir değil ve büyük olasılıkla yasa dışı. Ba kanların grev hakkını korumaları nın ve bu yasa tasarısınd­an tama men vazgeçmele­rinin zamanı gel miştir.” (DIŞ HABERLER)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye