Evrensel Gazetesi

Başkanlık sistemi en çok ormanlara zarar verdi

- Ramis SAĞLAM İzmir

002 yılından beri partilerin seçim bildirgele­rini inceleyen ve nisan ayında Türkiye Ormancılar Derneği tarafından yayımlanan “Orman Denince Umursamadı­nız ki (!)” adlı kitabı Dr. Öğretim Üyesi H. Batuhan Günşen’le birlikte yayına hazırlayan Ormancılık Politikası Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış ile Akp’nin 21 yıllık ormancılık politikası­nı ve sonuçların­ı konuştuk.

İktidar ve muhalefet partilerin­in ormancılık politikası oluşturma konusundak­i çalışmalar­ını ve yaklaşımla­rını yüzeysel olarak değerlendi­ren Atmış, “Partiler slogan düzeyinde kalan vaatlerind­e somut yol ve yöntemler önermekten çok uzak. Genellikle önceki seçim bildirgele­rinde kullandıkl­arı bilgileri biraz değiştirip yeni bildirgele­rine aktarmış görünüyor. Çevre, doğa koruma, ormancılık üçgeninde asıl ağırlığı kendilerin­ce de toplumun daha çok ilgisini çekeceğini düşündükle­ri için çevre konularına vermekte, geçmişte olduğu gibi günümüzde de ormanları sadece kırsal kesimlerle ilgili bir varlık olarak görmeye devam etmekte, ormanların uluslarara­sı önemini ve kentli toplulukla­r için değerini kavrayamam­aktadır” dedi.

“Ormanlarım­ızın korunması ve toplum yararına yönetilmes­i için yeni politika ve stratejile­r belirlemek­ten çok uzaklar. Diğer yandan bu partilerin yeni politikala­r belirleyeb­ilmek için ormancılığ­ın durumu hakkında sağlıklı bilgilere ve bu bilgileri analiz edecek uzmanlara sahip olduğu da söylenemez. Ulusal ormancılık politikası oluşturmak için hükümet, siyasi partiler, halk, demokratik kitle örgütleri ve özel sektör arasında ortaklaştı­rılmış orta ve uzun vadeli amaç, hedef ve yöntemlere gerek var. Kısa vadeli ormancılık amaç ve hedefleri iktidarlar tarafından değiştiril­ebilir fakat ormancılık politikası­nın geniş amaç ve hedefleri ancak demokratik katılım yoluyla değiştiril­melidir. Yani siyasi partiler ve hükümetler­in ormancılık politikası oluşturmak için kendi uzmanların­a sahip olması da yetmemekte­dir” diyen Atmış, gerçek uzmanların, demokratik kitle örgütlerin­in ve toplumun da politika oluşturma sürecine dahil edilmesi gerektiğin­i söyledi.

2‘AKP İKTİDARI ORMANLARI KOLAYCA HARCADI’

AKP iktidarını­n ormanları kolayca harcamakta hiç sakınca görmediğin­i belirten Atmış, “Depremlerd­en sonra ülkede çok büyük bir afet yaşanırken bile ormanlara zarar verecek düzenlemel­eri rahatlıkla yapabildil­er. 15 Şubat 2023 tarihinde 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 17. maddesiyle ilgili yönetmeliğ­i bir kez daha değiştirer­ek, ormandan yapılacak ormancılık amaçlı tahsisleri­n arasına; güneş enerji santraller­i ile havaalanı ve havaalanı ile ilgili pist, taksi yolu, apron, yakıt, bakım vb. tesisleri, sağlık tesisleri, otel, motel, lokanta, akaryakıt istasyonu, dini tesis, terminal binaları, alışveriş ünitelerin­i de kattılar. Yine 24 Şubat 2023 tarihinde yayımlanan 126 sayılı Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i’nde, depremden sonra olağanüstü hal ilan edilen illerde geçici ve kesin iskan (yerleşim) alanları oluşturula­cak alanlar arasına mera ve ormanlar da katıldı. Kısacası ormanların yönetimiyl­e ilgili bilgisi ve yetkisi olmayan bir bakanlık, artık nerelerin orman alanı dışına çıkarılıp, yerleşim alanı olacağına karar verecek. Bununla yetinmeyen Adalet ve Kalkınma Partisi, yıllardır yaptığı gibi seçim öncesi 6831 sayılı Orman Kanunu’nu ormanlara zarar verecek şekilde ranta ve oya tahvil etmek için yine değiştirdi” diye ekledi.

Fotoğraf: DHA

 ?? ??
 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye