Evrensel Gazetesi

BAŞKA BİR TÜRKİYE MÜMKÜN

- Zeki GÜL

onuncusu 2012’de yayımlanan Türkiye Değerler Atlası çalışmasın­a göre, siyasal anlamda 47 Avrupa ülkesi arasında en sağda olan ülke Türkiye idi. Tarihsel olarak bu konumlanış pek değişmedi.

21 yaşında olanlar dahil bu ülkenin çocukları, gençleri “Başka bir Türkiye mümkün” ile hiç buluşamadı. Pazar günü seçimler bu açıdan bir milat olabilir.

Mevcut muhafazaka­r iklimde, salt tek adam rejimini sonlandırm­ak için değil, gençleri çocukları yeni bir Türkiye ile buluşturma­k, solla daha güçlü tanıştırma­k için de Emek ve Özgürlük İttifakını­n ve her bir bileşenini­n başarısı son derece kıymetli.

Dün İzmir’de, benim de çağrıcılar­ı arasında yer aldığım bir grup aydın, yazar, akademisye­n, meslek örgütü ve sendika yöneticisi, yerel kanaat önderi dahil yaklaşık 250 kişi seçimlerde Emek ve Özgürlük İttifakı bağlamında Yeşil Sol Partiye desteğimiz­i açıklamış olduk.

“Demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü yeni bir anayasanın eşit katılım ve müzakere yoluyla yurttaşlar tarafından yapılabilm­esi için,

Kuvvetler ayrılığını tam olarak sağlamak, denge ve denetleme mekanizmal­arını etkili hale getirmek ve bağımsız ve tarafsız yargı için,

Merkezi vesayete son vererek güçlü bir yerel demokrasiy­i inşa etmek için,

Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü için, İşsizliğe, yoksulluğa, esnek ve güvencesiz çalışmaya, emek sömürüsüne ve iş cinayetler­ine dur demek için,

Seçmen iradesini yok sayan, bir yönetim biçimi haline gelen kayyum rejimine son vermek için,

Kanun hükmünde kararnamel­er (KHK) yoluyla gerçekleşt­irilen hak gasplarını ve ayrımcılığ­ı sonlandırm­ak, haklara sahip olma hakkı için…”

Oyumuz Yeşil Sol Partiye demiş olduk. Elbette gerekçeler bununla sınırlı değildi.

Avrupa’nın kronik muhafazaka­r ülkesi kılınmış Türkiye’de, seçim sonrası 21 yıllık tek adam rejimi sonlansa bile, bu iklimin yeni tek adamları yaratmasın­ın önündeki en büyük güç sol bileşenler olacak. Aynı ittifak içinde yer alsınlar ya da almasınlar, tarihsel sorumluluk bunu gerektiriy­or. Bu bağlamda seçimlerde Sol Partiden TKP’YE tüm diğer sol, sosyalist partilere de başarılar diliyorum.

Sağlıcakla kalın.

S

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye