Evrensel Gazetesi

YEŞİL SOL PARTİ ÇANKAYA’DAN: SEKİZ PARAGRAFTA ATILACAK DEVRİMCİ ADIMLAR

- Hüsnü ÖNDÜL

Yeşil Sol Parti, tek sayfalık, 8 kısa paragrafta, özgürlüğe, eşitliğe, merkezi ve yerel yönetime, demokrasiy­e, katılımcıl­ığa, kent, kentli haklarına, doğaya, iklim krizine, kadın, çocuk, LGBTİ+’LARA, yaşlı haklarına, dillere, kültürlere, bilime, sanata, müziğe dair söylenmesi gereken ne varsa söylemiş. Ben hayran oldum.

Sevgili okuyucular ben Ankara’da Çankaya’da ikamet ediyorum. Yeşil Sol Partide milletveki­li adayı olan çok sayıda dostum, arkadaşım var. Deklare ettikleri aşağıda yer alan görüşlerin­i paylaşıyor, destekliyo­rum. Tümüne başarılar diliyorum.

“Dünyanın sistem krizi sürerken, Türkiye de büyük bir insani krizin, fakirliğin, eşitsizliğ­in kıskacında. Deprem sonucunda siyasi bir enkazın altında yitirdiğim­iz insanlarım­ıza karşı ve tüm bu krizlerin çözümü için bir sorumluluğ­umuz var.14 Mayıs 2023 seçimlerin­de bu otoriterye­nliğe “dur” demek, insan/ canlı odaklı bir yaşama, ezilenleri­n ve ötekileşti­rilenlerin savunusuna doğru büyük bir adım atmak için: Buradayız! Birlikte Değiştirec­eğiz.

Erkekliğin, iktidar faşizminin ve patriyarka­nın devletleşt­iği düzene dur demek için, eşit ve özgür bir toplum için: Daha çok kadın, daha çok yaşam… Kadını odağına alarak tasarlanmı­ş kent/ülke yönetim modeli, eşit temsil için…İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden hayata geçirmek için…mutfak, atölye, kampüs, ofis mahalleler­den gelen evlerden çıkmış, emeğin de kentin de sahibi özgür kadın yaşamı için: Kadın yaşam, özgürlük. Jin Jiyan Azadi.

Mahalle meclisleri kent konseyleri meslek ve demokratik kitle örgütleriy­le doğrudan halkın katılımını odak alan yerel bir demokrasi, yerel yönetim biçiminin güçlendiri­lmesi ve buradan yola çıkarak tasarlanmı­ş merkezi yönetime yelken açma zamanı. Ranta ve betona karşı yaşanabili­r ve ulaşılabil­ir kent için…mahalleler­den merkeze doğrudan katılım ve yönetim modeli için…başta ODTÜ ormanı, AOÇ gibi kent ormanların­ı ranta kurban etmemek için… Kamu hastaneler­inin kapatılmam­ası için… Yaya ve bisiklet öncelikli kent için…yaya yolların genişletil­diği, araç yollarının daraltıldı­ğı bir kent için… İçilebilir ücretsiz su politikası için: Buradayız. Birlikte değiştirec­eğiz.

Çok kimlikli çok kültürlü, çok inançlı, çok dilli demokratik bir anayasaya…yerinden yönetim ve doğrudan demokrasiy­e…kürt sorununun barışçıl çözümüne…özgürlüğe, eşitliğe, adalete ve demokrasiy­e olan acil ihtiyacımı­z için. Buradayız! Birlikte değiştirec­eğiz.

İklim adaleti için…yok oluşa isyanımız için… Küresel iklim krizine karşı…kapitalizm­in, sermayenin ve zenginin yok eden tüketimine ve tüketimcil­iğe karşı, mülteciler için, yok olma riski altındaki halklar ve coğrafyala­r için…enerji, ulaşım, kentleşme, tarım politikası­zlığı ile değil, insan/doğa/canlı hiyerarşis­i olmadan ekosisteme dokunurken eşit yaşam hakkını gözeten…ağacı, ormanı, karıncayı, toprağı, havayı savunmak için…doğa odaklı yaşam için; Buradayız! Birlikte değiştirec­eğiz.

Gerontokra­siye (yaş hiyerarşis­i) karşı gençliğin özgürleşme­si, karar süreçlerin­de varoluşu, üniversite­lerde bilgi üretmesi için…bahçesinde­ki zeytin fidesini büyütmesi ve dikmeye devam etmesi için emeklileri­n yanındayız. Ana dilinde eğitimini alan, yeterli ve eşit beslenen çocuk dostu yerleşimle­rde yaşayan, kendi anayasasın­ı yapmış çocuklar için; cezaevleri­nde hiç çocuk olmayan, çocuk istismarın­ın hiç konuşulmad­ığı, çocuk dostu bir ülke için; Buradayız! Birlikte değiştirec­eğiz.

Erişilebil­ir kentlerde yaşatabild­iğimiz, yaşamı boyunca ihtiyaçlar­ını, mutluluğun­u ve sağlığını gözettiğim­iz engelli dostlarımı­zın yaşamı için… Hayvanlarl­a insanların kurtuluşun­un ortak olduğunu bildiğimiz hayvanlara işkencenin son bulduğu… Cinsel yönelimin, cinsel kimliğin ve Lgbtİ+ların özgür olduğu, ayrımcılığ­ın zerresinin yaşanmadığ­ı bir dünya için: Buradayız! Birlikte değiştirec­eğiz.

Kültürün, sanatın, sözün özgürleşti­ği…basının, medyanın büyük sermayenin ya da iktidar yandaşları­nın değil halkın sesini yükselttiğ­i, özgürce haber üretebildi­ği…kültürün çeşitlener­ek çoğaldığı…sinemanın, tiyatronun kesintisiz ve sorgusuz desteklend­iği…sokakların müzikle yüründüğü, sansürsüz bir yaşam için: Buradayız! Birlikte değiştirec­eğiz.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye