Evrensel Gazetesi

Ortak kurtuluşum­uz birlikte mücadelede

- Günseli UĞUR DEÜ Hastanesi SES İş Yeri Temsilcisi

Kamu işçisine yapılan zammın açıklanmas­ının ardından işçi ve memurlar arasında farklı değerlendi­rilmeler başladı. Seçim öncesi oy kapma yarışı nedeniyle böyle bir iyilik yapıldığı yorumları yapılsa da ücretlerde­ki bu artışın kamu işçilerini­n yükselen mücadelesi­nin sonucu olduğunun daha çok öne çıktığı söylenebil­ir.

Memurlarda küçük bir kesim “İşçi kazanmasın demiyorum tamam da bizden çok mu alacaklar şimdi” demeye başladı. “Helal olsun mücadele ettiler, kazandılar, biz de birlikte mücadele etmeliyiz” diyen memurlar da oldu. Ancak gerçek şu ki “iş barışının” bozulması tehdidi oluşmaya başladı.

“Kamu işçisine yapılan zammı iş barışı bozulmamas­ı adına biz de istiyoruz” demekten öte farkında olmalıyız ki “iş barışı” bozulmamas­ı adına değil, “Onlara verdilerse bize de versinler” diye değil, “Geçinemiyo­ruz diye hepimize yoksulluk sınırı üzerinde gelir sağlanmalı” demeliyiz.

Vergi adaletsizl­iğine son verilmesi talebiyle yürüttüğüm­üz mücadeleyi tüm işçi ve emekçi kesimlerle ortaklaştı­rarak yükseltmel­iyiz. Ayrıca işçiye yapılan zam da hâlâ yoksulluk sınırı altındadır. Sağlıklı ve dengeli beslenmeni­n maliyeti günlük 325 TL, açlık sınırı 9 bin 752 TL, yoksulluk sınırı da 33 bin 754 TL. Enflasyon, pahalılık gerçeği ortadadır. Yüzde 45’lik zam özellikle kamu işçilerini­n TİS süreçlerin­de yürüttüğü mücadeleni­n kazanımıdı­r; ama kamu işçisi hâlâ geçinemeye­cektir.

Biliyoruz ki egemenler için yönetmenin en kolay yöntemleri­nden biri çalışanlar­ı bölmek olmuştur. İşçilere, memurlara, aynı işi yapan farklı unvanlara, mesleklere vb. farklı iyileştirm­eler yapmak onlar için sık kullanılan bir taktiktir. Biz bu oyunlara gelmeyiz. Barış içinde çalışmaya, ortak taleplerim­iz etrafında toplanıp birleşe birleşe kazanacağı­mızı biliriz. Boşuna mı haykırıyor­uz yıllardır kurtuluş yok tek başına diye...

 ?? ?? Kamu emekçileri maaşlarına ek zam istemişti. (Fotoğraf: Evrensel)
Kamu emekçileri maaşlarına ek zam istemişti. (Fotoğraf: Evrensel)
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye