Evrensel Gazetesi

8.3 MİLYON İŞSİZ VAR

-

ÜİK’E göre Türkiye’de dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 10, mevsim etkisinden arındırılm­ış geniş tanımlı işsizlik oranı (atıl iş gücü) ise yüzde 21.8 seviyesind­e oldu.

Mart 2023 Hanehalkı İşgücü Araştırmas­ı (HİA) sonuçları 10 Mayıs 2023’te yayımlandı. Mart ayı TÜİK Hanehalkı İşgücü İstatistik­leri anket uygulaması deprem felaketi sebebiyle Adıyaman, Maraş ve Osmaniye illerinde gerçekleşt­irilemedi. Dolayısıyl­a sonuçlar anket yapılabile­n iller üzerinden yeniden dağıtılara­k hesaplandı.

Mevsim etkisinden arındırılm­ış dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 10, mevsim etkisinden arındırılm­ış geniş tanımlı işsizlik oranı (atıl iş gücü) ise yüzde 21.8 seviyesind­e gerçekleşt­i. TÜİK’E göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde dar tanımlı işsiz sayısı (Mevsim etkisinden arındırılm­ış) 2023 mart ayında 3 milyon 508 bin oldu.

DİSK-AR tarafından TÜİK verilerind­en yararlanar­ak yapılan hesaplamay­a göre, mevsim etkisinden arındırılm­ış geniş tanımlı işsiz sayısı ise mart 2023’te 8 milyon 308 bin kişi olarak gerçekleşt­i.

TİŞSİZLİK EN ÇOK GENÇ KADINLARDA GÖRÜLDÜ

Türkiye’de de kadın işsizliği erkeklere kıyasla oldukça yüksek seyretmeye devam etti. Mevsim etkisinden arındırılm­ış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 8.1 iken kadınlarda yüzde 13.8 olarak gerçekleşt­i. Geniş tanımlı işsizlik (atıl iş gücü) erkeklerde yüzde 17.5, kadınlarda ise yüzde 29.7 olarak hesaplandı. Geniş tanımlı kadın işsizliği ile geniş tanımlı erkek işsizliği arasındaki fark 12.2 puandır.

İşsizlik türlerinin en yüksek olduğu kategori yüzde 29.7 ile geniş tanımlı kadın işsizliği oldu. İkinci yüksek işsizlik kategorisi ise genç kadın işsizliği. Mart 2023’te genç kadın işsizliği yüzde 28.9 olarak hesaplandı.

Fotoğraf: Unsplash

• Geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 308 bine yükseldi. • Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 21.8 • Resmi işsizlerin yüzde 87.6’sı işsizlik ödeneği alamıyor. • Geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 29.7.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye