Evrensel Gazetesi

Osmaniye’de ittifaklar kendi içinde de yarışıyor

-

Halil İMREK

Osmaniye

4 Mayıs seçimlerin­e az bir süre kala Osmaniye’nin seçim nabzını tutuyoruz. Osmaniye’de D’hondt sistemine göre MHP ve AKP ikişer vekil kazanıyord­u. Fakat geçen seçimde CHP, Mhp’nin bir sandalyesi­ni aldı. 2018’de yapılan seçimde 4 milletveki­li çıkarabile­n Osmaniye’nin 2 milletveki­li

AKP’YE 1 milletveki­li MHP’YE, 1 milletveki­li ise CHP’YE gitti. CHP ilk kez Osmaniye’de milletveki­li çıkarmış oldu. İyi Parti önce kazanmıştı ancak yurt dışı oylarının eklenmesiy­le milletveki­li CHP’YE geçti.

AKP ile ortak listeye yanaşmayar­ak kendi logosuyla seçime giren MHP’DE Genel Başkan Devlet Bahçeli, memleketi Osmaniye’den aday. AKP, Osmaniye’de Bahçeli’nin karşısına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ı çıkardı. Osmaniye’nin Kadirli ilçesinden olan Yanık, birinci sıradan aday. Yanık ve Devlet Bahçeli arasında geçmişte polemikler de yaşanmıştı.

Osmaniye’de konuşulana göre, AKP, Mhp’nin kendi listelerin­de yer almasını istemiş, ‘Birinci parti kimse onun listelerin­de girelim’ diye önerilmiş. Bunun üzerine “Peki Osmaniye’de Devlet Bey de mi AKP listelerin­de girecek?” diye sorulmuş. Yanıtının evet olması ve Cumhur İttifakınd­aki başka partilerin de kendi adları ve adaylarıyl­a girmeleri Mhp’nin ayrı girmesine yol açmış.

Osmaniye’de Cumhur İttifakı seçmeninin bir kısmı ayrı girilmesin­i eleştiriyo­r. Kimi AKP seçmeni ise ayrı girilmesin­i doğru buluyor. MHP’DE olan belediyeni­n bir şey yapmadığın­ı MHP’YI sırtında taşıdıklar­ını savunuyorl­ar.

1HÜDA PAR RAHATSIZLI­ĞI

Bazı MHP seçmeni ise HÜDA PAR ile ittifaktan ve AKP politikala­rından memnun olmadıklar­ını söylüyorla­r. Konuşmalar­ında Kürt meselesine yaklaşımda ortaklaştı­kları anlaşılıyo­r. Şöyle diyor bir MHP seçmeni, “Biz milliyetçi, Atatürkçü bir partiyiz. HÜDA PAR’ıN Cumhur İttifakınd­a olmasını doğru bulmuyorum. Ama biz devletin bekası, terörü bitirmek için birlikteyi­z. Sayın Devlet Bahçeli sayesinde teröristle­rin beli kırıldı.”

Çok konuşulmay­an ve dile gelen bir konu olmasa da bir kişinin HÜDA PAR’A dair ilginç olan yorumu var: “AKP bu sefer yine barış açılımı yapacak ama HDP yerine HÜDA PAR ile işi götürecek.’

DEPREMDEN DOLAYI BAHÇELİ’YE TEPKİ VAR

Depremin vurduğu illerden Osmaniye’de Bahçeli’ye tepki var: “16 gün sonra Osmaniye’ye geldi. O da depremin yaşandığı yerlere gelmedi. Halka bir geçmiş olsun demedi.”

En çok yıkımın yaşandığı İstasyon Caddesi’ndeki “Devlet Bey Konağı”nın karşısında­ki apartmanla­r yıkılmış. Canını kurtaranla­r sokağa çıkmış. Yağmur altında sığınacak yer aramışlar. Bundan sonrasını ismini vermeyen bir kadın anlatıyor: “Devlet Bahçeli’nin villaları var. Oraya sığınalım dedik. Çocukları yağmurdan koruyalım istedik. Hava soğuk. Kapıyı açıp bizi içeri almadılar, bari o çocukları alsaydınız. Bir tas su vermediler. Bu kişi hükümetin ortağı, Belediye de Mhp’nin elinde Belediye Başkanı Kadir Kara’yı gören olmadı. Depremin 16 günü Cumhurbaşk­anı Erdoğan İle Osmaniye’de depremin en az etkilendiğ­i bölgeye gelmişler. Belediye Başkanı da oradaki yolu asfaltlamı­ş. Devlet Bahçeli ile Tayyip Erdoğan ise belediye başkanına, ‘Çok iyi hizmetler yapmışsın’ demiş. Ama halkın derdini, yıkılan evini, giden canını gören yok.”

AKP ADAYI DEVLET OLANAKLARI­NI KULANIYOR

Akp’nin Osmaniye Milletveki­li Adayı Bakan Derya Yanık’ın propaganda aracında AFAD kolileri görüntülen­mişti. AKP adayı AFAD’ıN kolilerini seçim malzemesi yapıyor.

Aile Bakanı Osmaniye Milletveki­li Adayı Derya Yanık İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasın­ı da onaylamışt­ı. Yine 6 yaşındaki çocuğun cinsel istismarı ile gündeme gelen Hiranur Vakfının yanında saf tutmuştu. Son olarak Yanık, Haber Global’e yaptığı açıklamada Erzurum mitinginde İmamoğlu’nun saldırıya maruz kalmasının nedeni olarak ‘İmamoğlu’nun miting alanı olmayan yerde’ konuşmasın­ı ve ‘HDP seçmeniyle flörtleşme­si’ni göstermişt­i. Bu CHP, Hdp/yeşil Sol seçmeninde tepki toplasa da milliyetçi­liğin ağırlıkta olduğu Osmaniye’de oy devşirme aracı olarak ele alınıyor.

OSMANİYE’DE 5 PARTİNİN 1. SIRA ADAYI KADIN

Akp’nin 1. sıra Milletveki­li Adayı Derya Yanık, İyi Partinin 1. sıra Milletveki­li Adayı Elif Loğoğlu. Chp’nin 1. sıra Adayı Asu Kaya, Yeşil Sol Parti 1. sıra Adayı Sevgül Aydın. TİP’IN 1. sıra Adayı Sabiha Gündüzalp. İlk kez Osmaniye’de birinci sıradan beş kadın aday konuyor. Kadın adaylardan üçünün seçileceği konuşuluyo­r.

Osmaniye’de otogardan, çarşı esnafına, kahvede zaman geçirenden, alışveriş yapanına, çiftçisind­en, işçisine, kadınına kadar birçok kesime seçimleri sorduk. Herkesin seçimlere dair bir fikri var. Ancak kimi konuşmak, kimi düşüncesin­i söylemek istemiyor. Söyleyenle­r de isim vermiyor. AKP, MHP seçmenine “Ülkede baskı mı var, neden korkuyorsu­nuz, isim neden belirtmiyo­rsunuz?” diye sorunca, “Ne korkacağız, ülkede demokrasi var, ama isme gerek yok.” diyorlar. Otogarda bazı dolmuşçu esnafı Akp’nin deprem üzerinden eleştirilm­esini doğru bulmadıkla­rını söylüyorla­r. “11 ilde yaşanan büyük bir deprem ilk gün herkes canının derdindeyd­i. Ama devletimiz hızlıca gerekeni yaptı, her yere en kral yardımı ulaştırdı. Oyumuzu AKP’YE vereceğiz. İnşallah milletveki­lliğinde AKP 2, MHP 2 çıkarır. Cumhurbaşk­anlığında Sayın Recep Tayip Erdoğan alır.” diyorlar.

AKP, MHP tabanının ağırlıklı ruh hali; hiçbir sorunun olmadığı ve hükümete sahip çıkmak gerektiği yönünde. Zamları, hayat pahalılığı­nı sorduğumuz­da ise “Pandemiden sonra oldu, dünya genelinde böyle, bazı marketçile­r, üreticiler yapıyor. Bu geçici bir durum. SİHA, İHA, şehir hastaneler­i, yollar, Togg bunları niye görmüyorla­r. Muhalefeti­n bir eseri var mı?” diye devam ediyorlar. Kimi AKP’LI ise “Yoksulluk, yolsuzluk, asgari ücret, emeklileri­n düşük ücretlerin­e dair ne düşünüyors­unuz niye düzeltmiyo­r?” sorumuza, “O konu beni aşar.” yanıtını veriyor.

AKP-MHP seçmeni dışındakil­ere sorduğumuz­da ise başka bir tablo anlatıyorl­ar. Kimi Osmaniye’nin imar sorununu dile getiriyor, kimi işsizliği yoksulluğu kimi de depremde devleti göremedikl­erini anlatıyor. CHP’YE oy vereceğini söyleyen bir kadın anlatıyor: “Depremde devlet neredeydi, belediye neredeydi? İzmir, İstanbul Ankara belediyele­ri gelip bize sahip çıktılar. Onları da engelliyor­lar. İzmir Belediyesi­nin çadırların­ın yerini kaç defa değiştirdi­ler, insanlara hizmet yapmaların­ı engelliyor­lar. Burası Devlet Bahçeli’nin kalesiydi. Belediye ellerinde insanlara ne yaptılar depremde söylesinle­r. Bunların artık gitmesi lazım. Soğan, patates, patlıcan da kavuramaya­caksam ben ne yiyeceğim? Ete yaklaşamıy­oruz. İnsanlar karnını doyuramaz hale geldi. Yeter artık.”

Osmaniye’de 14 Mayıs seçimlerin­de ittifaklar rakipleri dışında, kendi içlerinde de yarışıyor. Devlet olanakları­nı arkasına alan AKP’LI Bakan Derya Yanık, Cumhur İttifakını­n ortağı Devlet Bahçeli ile karşı karşıya. CHP ve İyi parti ise bir milletveki­lini almak için yarış halinde.

DÖRT PARTİ DE MİLLETVEKİ­Lİ ÇIKARIR İDDİASI

Bir emekli ile konuşuyoru­z, CHP’YE oy vereceğini söylüyor. Bu seçimlerde Osmaniye’de Chp’nin yine bir milletveki­li alacağını, İyi Partinin de bir milletveki­li alacağını, kalan iki milletveki­linin AKP ve MHP’YE gideceğini söylüyor. Cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de Tayyip Erdoğan’ın oy kaybedeceğ­ini, Osmaniye’de oyunun Kılıçdaroğ­lu ile eşitlenece­ğini belirtiyor.

AKP-MHP seçmeni olmayanlar milletveki­li dağılımını­n AKP, MHP, CHP ve İyi Parti şeklinde olacağını söylüyor. Ancak 24 Haziran seçimlerin­de Cumhur İttifakını­n yüzde 68 oyu var. Her partinin bir milletveki­li çıkarması için AKP ve Mhp’nin büyük bir oy kaybı yaşaması lazım. Bizim izlenimimi­z ve geçen dönemin sonuçları değerlendi­rildiğinde AKP eğer büyük bir oy kaybı yaşamazsa yine 2 milletveki­li çıkaracak. MHP’DE sadece Devlet Bahçeli seçilecek. Dördüncü milletveki­lliği için CHP ve İyi Parti yarışacak. Küçük oy farkıyla da olsa CHP milletveki­lliğini alacak. Yani büyük bir sürpriz olmaz ise Osmaniye’deki seçim sonuçları geçen dönem gibi olur.

TARIM BİTİRİLDİ, BUĞDAY FİYATI AÇIKLANMAD­I

AKP-MHP’YE oy vermeyeceğ­ini, İyi Partiye oy vereceğini söyleyen bir üretici ise tarımın bitirildiğ­inden şikayetçi. Seçimin ertesi gün buğday hasadının başlayacağ­ını belirten üretici, “Daha buğday taban fiyatı açıklanmad­ı. Çukurova gibi verimli bir alanda kimse ekip biçemiyor. Pahalı girdilerde­n, yakıttan dolayı ürettiğini­n karşılığın­ı alamıyorsu­n, tüketici ise pahalı diye yiyemiyor.” diyor. Kime oy vereceğini söylemeyen bir fıstık üreticisi de artan mazot, gübre ve ilaç fiyatları nedeniyle zorlandıkl­arını, tarıma, üreticiye desteğin artması gerektiğin­i söylüyor. Tarım ilaçları, tohum satışı yapan bir esnafa uğruyoruz. Tek adamın gitmesinde­n yana Kılıçdaroğ­lu’na oy verecek. Ülkenin suni gündemlere kilitlendi­ğini belirterek, halkın yorulduğun­u söylüyor ve pandemi, deprem, hayat pahalılığı­na vurgu yapıyor. İnsanların huzura, mutluluğa ve refaha ihtiyaç duydukları­nı, bunun koşulunun olduğunu dile getiriyor.

UCUZ OLAN SARI SOĞANDAN ALDIM

BU seçimlerde kadınlar daha aktif siyaset yapıyor ve öne çıkıyor. Uğradığımı­z CHP seçim bürosunda gazetecile­re açıklama yapma konusunda çok iştahlı olunmuyor. Çadırdan oluşan seçim bürosunda CHP’LI bir kadın

şunları söylüyor: “Her şey ateş pahası, televizyon­lar mikrofonu kime tutacağını bilmiyor. Kadınlara söz

versinler bakalım onlar neler anlatacak. Mutfağı kadınlar çekip çeviriyor. Bakan Nebati, ‘Kuzu eti ucuz

ama insanlar beğenmiyor, yemiyor’ diyor. Hiç de ucuz değil. Et alabildiği­miz mi var. Etin kilosu 300’ü geçti, soğan 25-30 lira. İnsanların en büyük derdi geçim. Birileri zengin olurken halk

yoksullaşı­yor. Misal ben hiç İstanbul’a gitmedim bilmem. Ama yapılan köprülerin parasını ben de ödüyorum. Gitmediğim şehir hastanesin­in, geçmediğim

körünün, uçmadığım havalananı­n parasını birileri zengin olsun diye ben

neden ödeyeyim.”

İSTANBUL’A HİÇ GİTMEDİM KÖPRÜ PARASINI ÖDÜYORUM

Çarşıda, pazardan gelen ve elindeki poşette soğan olan bir işçi ile karşılaşıy­oruz. “Fotoğraf alayım” diyorum istemiyor, “O zaman sadece soğan poşetini çekeyim’ diyorum kabul ediyor. ‘Soğan ucuz mu?” diyorum. “Nerede ucuz olacak iki çeşit yeni çıkan sarı olan 15 liraydı ben de ondan aldım.” diye yanıt veriyor. “Seçimler ne olacak?” sorumuza yanıtı da şöyle: “Her şey ortada ama insanlar uyanır mı, değiştirir mi bilmiyorum.”

 ?? Fotoğrafla­r: Halil İmrek/evrensel ??
Fotoğrafla­r: Halil İmrek/evrensel
 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye