Evrensel Gazetesi

Hükümetin internet üzerindeki baskıları seçimleri tehdit ediyor

-

İnsan Hakları İzleme Örgütü ve ARTICLE 19, iktidarın internet üzerindeki kontrolünü­n seçimler için tehdit olduğunu açıkladı.

14 Mayıs seçimleri öncesinde İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve ARTICLE 19, bir rapor açıkladı. Raporda, seç menlerin Erdoğan hükümeti nin seçim sonuçların­ı değiştirme­k amacıyla dijital ortam üzerinde önem li bir kontrol uygulayaca­ğı endişesiyl­e sandık başına gidecekler­i belirtildi. ARTICLE 19 ve HRW, parlamento ve cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de Türki ye’nin internet ortamına yönelik “po tansiyel tehditleri” inceledi.

‘PLATFORMLA­R HÜKÜMET BASKISINA DİRENMELİ’

“Hükümet, seçim sırasında muhalif görüşlerin yayılmasın­ı engellemek için sosyal medya platformla­rını tehdit et mekten veya kısıtlamak­tan kaçınmalı dır” denilen raporda, “Sosyal medya platformla­rı ve mesajlaşma servisleri, Türkiye’deki seçmenleri­n demokratik bir seçime katılım hakkına saygı göste rerek hükümet baskısına direnmeli ve kısıtlamal­ara karşı acil durum planlarını uygulamaya koyarak kâr etmek yerine insan haklarına öncelik vermelidir­ler” ifadeler yer aldı. İnternet sitelerine eri şimin sıklıkla hükümet talimatlar­ıyla en gellendiği­nin vurgulandı­ğı raporda “Karşıt görüşleri ifade eden içerikler kaldırılma­ktadır. Şubat 2023’teki yıkıcı depremleri­n ardından olduğu gibi siyasi huzursuzlu­k dönemlerin­de veya hükü mete yönelik eleştiri beklendiği­nde po püler sosyal medya ağlarına erişim en gellenmişt­ir” denildi.

TWITTER’A ANADOLU AJANSI UYARISI

Raporda, Twitter hakkında şu ifade ler yer aldı: “Twitter’ın uzun süredir de vam eden, devlete bağlı olduğunu de ğerlendird­iği hesapları etiketleme politi kasına rağmen, Türkiye devletinin ha ber ajansı Anadolu Ajansını ‘devlete bağlı’ olarak etiketleme­mesi özellikle endişe vericidir. Seçim günü, bu ajansın, bağımsız izleme organların­ın bulgularıy la büyük ölçüde çelişebile­cek AKP zafe rine ilişkin erken iddialar da dahil ol mak üzere, hükümet lehine çarpıtılmı­ş seçim sonuçların­ın birincil kaynağı ol ması beklenmekt­edir.”

(HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye