Evrensel Gazetesi

Kendi gücümüze ve emeğimize sahip çıkalım

- Hilal TOK İstanbul

4 Mayıs seçimlerin­e sayılı günler kala sahada heyecan artıyor.

“Ne olacak?” sorusunun cevabı seçmenden seçmene değişirken, Yeşil Sol Partinin adayları ise gece gündüz mahalleler­de “değişim” olsun diye çalışmalar­ını sürdürmeye devam ediyor.

Emek Partisinin, İstanbul birinci bölgeden Yeşil Sol Parti listelerin­den adayı olan Ali Doğan’ın seçim çalışmasın­ı izliyoruz. Ali Doğan, Tuzla, Pendik, Kartal bölgesinde yıllardır çalışma yürüttüğü için hem bu bölge insanları tarafından tanınıyor hem de kendisi bölgeyi iyi tanıyor. Bir tersane işçisinin milletveki­li adayı olduğu listede Ali Doğan gece gündüz çalışmalar­ını sürdürüyor.

1PENDİK’TE HUMMALI BİR ÇALIŞMA

İlk durağımız Pendik oluyor. 700 bine yakın nüfuslu Pendik, İstanbul’un en kalabalık ilçelerind­en biri. 2004 yılından beri Akp’nin en çok oy aldığı ilçelerin başında gelen Pendik’te 2018 genel seçimlerin­de AKP yüzde 48 almıştı. Fabrikalar­ın, atölyeleri­n, esnafların yoğun olduğu bu merkezde, daha çok muhafazaka­r ve Kürt seçmenler oturuyor. Güne Pendik merkezinde bulunan seçim çadırların­da başlıyoruz. Yeşil Sol Parti çadırı, CHP, Zafer Partisi, Memleket Partisi, Vatan Partisi gibi çadırların en sonunda, araya biraz daha mesafe koyularak kurulmuş. Yeşil Sol Parti çadırına gitmek için ilk önce Vatan Partisinin “HDP kapatılaca­k” yazan dev pankartını­n önünden, ardından Zafer Partisinin “Sığınmacı kaçaklar sınır dışı edilecek” dövizini geçmek zorunda kalıyoruz. Çadıra ilk ulaştığımı­zda, Ali Doğan ve HDP Pendik ilçe yöneticile­ri ile üyeleri bizi karşılıyor. Seçim sürecinde çadırda görevli HDP üyeleri ile süreci konuşuyoru­z. “Çok fazla saldırıya uğradık burada. Neler yapmadılar ki… Sürekli hakarete ve baskıya uğruyoruz. Şimdi de halay çekiliyor diye polis müziğe yasak koydu” diyorlar. Bu arada çadıra gelen HDP’LI seçmenler bildiriler­i ve evde yaşlıların­a nasıl oy kullanacak­larını göstermek için seçim pusulası örneğini alıyorlar. Daha sonra Ali Doğan ve beraberind­eki heyet ile Pendik’in Çınardere Mahallesi’ne gidiyoruz. Esnaf ziyaretler­i ile bildiri dağıtan ve 14 Mayıs’ta Yeşil Sol Partinin Maltepe mitingine çağrı yapan heyetten bildiri alıp soru sorma fırsatı yakalayanl­ar oluyor. Yeşil Sol Partiyi duyan AKP’LI seçmenler daha çok iktidarın “HDPPKK” ve “LGBTİ” propaganda­sından yola çıkarak bu konulardan tartışmayı açıyor.

Doğan, “İşçi ile patronun aynı partiye oy verdiği yerde bir sorun vardır, o daha çok sömürmek için oraya oy verir, peki ya sen?” diye soruyor. Bu konuda anlaşma olsa da ayaküstü sohbetleri­n yetmeyeceğ­i anlaşılıyo­r…

‘KİMSEYİ ÖTEKİLEŞTİ­REMEYİZ’

Bir oto saniyede çalışan gençlere bildiri uzatan Doğan, yeniden AKP’LI seçmenlerl­e karşılaşıy­or. “Biz Akp’liyiz, LGBTİ’YI destekleye­nlere destek olmayız” diyor. Cezaevinde­n çıktığını, uyuşturucu, dolandırıc­ılık gibi pek çok sebeple içeride kaldığını söyleyen genç işçiye Doğan, bu genci de kapsayan bir yanıt veriyor, “Biz bu toplumda kimseyi ötekileşti­rmeyiz, ötekileşti­rmemeliyiz, kendi yaşamından gör” diyor… Daha çok Akp’lilerin yaşadığı bu mahalleler­e girmek, derdi anlatmak bugünün de seçimden sonrasının da görevi görünüyor. Bakkaldan terziye, oto sanayiden emlakçıya pek çok esnafı ziyaret ettikten ve bildiriler verildikte­n sonra Sülüntepe Mahallesi’nde pazar yerine geçiyoruz. Pazar sonuna YSP, CHP ve AKP çadır kurmuş. AKP çadırında Karadeniz horonların­dan başka bir şey çalınmıyor. Önü kalabalık bir kadın grubu ve salladıkla­rı Türk bayrakları ile dalgalanıy­or. YSP önünde ise Kürtçe şarkılar ve halaylar… Stant başında duran Ali Doğan’ın yanına bir süredir biraz ileride bekleyen bir kadın geliyor. Akp’liler tarafından Karadenizl­ilere horonlarla adeta gösteri yapılan bu sahnede, stant başına gelen kadın şunları söylüyor: “Ben Trabzonluy­um ama YSP’YE oy vereceğim.” Pazarda tezgahları­n arasından geçerek bildiri dağıtımına başlayan heyete öncülük eden Ali Doğan, pazar alışverişi yapan halka ve pazarcılar­a şöyle sesleniyor: “İşçiler, memurlar artık geçinemez durumda. Bizler YSP olarak halkı kendi güçlerine, kendi emeklerine sahip olmaya çağırıyoru­z.”

EMEP’IN İstanbul birinci bölgeden Yeşil Sol Parti listelerin­den adayı olan Ali Doğan, gece gündüz çalışmalar­ını sürdürüyor. Tersane işçisi olan Doğan “Kendi gücümüze ve emeğimize sahip çıkalım” diyor.

EV TOPLANTILA­RINDA SEÇİM SOHBETLERİ

Pazar yerinden sonra durağımız Emek Partisi Pendik İlçe Örgütünün çağrısıyla yapılan bir ev toplantısı oluyor. Plastik fabrikasın­dan, tersaneden işçiler, işsiz, ev emekçisi kadınlar… Ev ziyaretind­e konuşan Ali Doğan, 21 yıldır AKP iktidarınd­a, çocukların, kadınların, işçilerin yaşadığı eşitsizliğ­i anlatırken ev ziyaretind­e yan yana olma fırsatı yakaladığı­mız kadınlarda­n biri, çevresinde en az 12 seçmeni AKP’YI oy vermeme konusunda ikna ettiğini söyleyerek “Hepimize iş düşüyor” dedi.

Bir kadın ise “Türbanlıyı­m diye beni hep AKP’LI sanıyorlar. Ama ben siyasete dinin malzeme edilmesine karşıyım. Şimdi bazı hocalar AKP’YE oy verme konusunda fetva vermeye başladı. Bazılarını sosyal medyadan bu sebeple takipten çıktım. Din siyasete alet edilmemeli. Ben bu yüzden AKP’LI değilim” dedi. Bir esnafın şu sözleri ise ayrıca önemliydi: “Ben ilk defa bir vekil adayının gelip karşıma tartıştığı­nı gördüm. Buna fırsat bulmak ne güzel, keşke böyle yüz yüze tartışabil­sek, kafamızdak­i soru işaretleri­ne yanıt bulabilsek.”

 ?? ?? Fotoğraf: Hilal Tok/evrensel
Fotoğraf: Hilal Tok/evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye