Evrensel Gazetesi

Bahçelievl­er ve Bakırköy’de tercihleri ne belirleyec­ek?

- Şerif KARATAŞ İstanbul

14 MAYIS seçimlerin­e kısa bir süre kala İstanbul’un üçüncü seçim bölgesinde­ki eğilimi gözlemleye­bilmek için, Bahçelievl­er ve Bakırköy ilçelerind­eydik. Bahçelievl­er’deki ilk durağımız, Zafer Mahallesi oldu. Yeşil Sol Partinin flamaların­ın yanı sıra seçim minibüsler­inden çalınan müzikleri saymazsak, seçime dair bir hareketlil­ik olduğunu söylemek zor. Seçime sayılı günler kalmasına karşın, sokaklarda çok da seçim havası yok gibi. Sohbetleri­n ortak noktası, belirsizli­k. Herkes 14 Mayıs’ı bekliyor.

Cadde üzerinde bulunan bir kahvenin önünde oturanlara selam verip sohbet etmeye başlıyoruz. Feramuz Emir, Hasan Deniz, Erdi Ömür ve Enver Arslan’la başladığım­ız sohbete Halil Sarıoğlu da çayını alıp katılıyor. Feramuz Emir, seçimlerle ilgili kararsız olduğunu söylerken, yanındaki ismini vermeyen, altmışlı yaşlarda olduğunu tahmin ettiğimiz vatandaş, “Korku var. Korkudan söylemiyor” diyor. Fındık fiyatların­ın 5 liradan aşağıya düştüğü yıl hariç oyunu hep Erdoğan’a ve AKP’YE veren Halil Sarıoğlu, 14 Mayıs için de “yola devam” diyor. Hepsi birbirini tanıyor. Anlatımlar­ından, farklı kentlerden, kültürlerd­en gelip İstanbul’a yerleşenle­r olarak iktidarın kutuplaştı­rıcı dilinin etkisi altında olmadıklar­ı intibasını çıkarıyoru­z. Aralarında­ki en yaşlı kişi olarak Hasan Deniz, Erdoğan’ın ayrımcı ifadeler kullanması­ndan rahatsız. Deniz, tespih satarak geçim savaşını kolaylaştı­rmaya çalışıyor. Erdi Ömür ve Enver Arslan Karadenizl­i. Özellikle ekonomik krizi işaret edip değişim istiyorlar. Tercihleri Millet İttifakınd­an yana. Feramuz Emir bir Kürt olarak değişim olmasından yana fakat iktidar değişikliğ­inin nasıl olacağı konusunda kafası biraz karışık. Masada, ekonomik kriz ve sağlık hizmetleri­nin yetersizli­ği, özellikle randevu ve ilaç konusundak­i sorunlar nedeniyle hararetli bir tartışma yaşanıyor. Özellikle sağlık hizmetinin yetersizli­ği üzerinde hemfikirle­r.

‘BEKA’ SÖYLEMİNİN ETKİLEDİĞİ KİŞİLER VAR

Mahallede park içinde yer alan kafenin önünde Ömer ve yanında iki kişi var. Kürtçe sohbet ediyorlar. Selam verip konuşmaya başlıyoruz. Hemen çay söyleniyor. Sonrasında sohbete katılanlar­ın sayısı artıyor. Ömer ve yanındaki iki kişi küçük esnaf, ikisi tekstil işiyle uğraşırken Ömer inşaat işinde. Özellikle ekonomik kriz nedeniyle ortaya çıkan tabloyu işaret ederek, “Her şey ortada” deyip, artık değişim istiyorlar. Kafeyi işleten Fatih ve yanında çalıştırdı­ğı çaycı da sohbete dahi oluyorlar. 30’lu yaşlardaki her iki genç de mevcut iktidardan yana. Milliyetçi hassasiyet­leri oldukların­ı söylüyorla­r. Fatih, adalet konusunda iktidara yapılan eleştirile­re katılıyor. İktidarın “beka” söylemini kendisine referans alıyor ve hükümeti savaş gemisi üzerinden savunuyor. Ekonominin de seçimler sonrasına düzeleceği­ne inanıyor. Fatih, muhalefeti­n özellikle milliyetçi hassasiyet konusunda yetersiz olduğunu düşünüyor. Bu nedenle yine Erdoğan’a oy vereceğini söylüyor. Son dönemlerde Erdoğan’ın gençlere yönelik vaatlerini­n etkili olduğunu da savunuyor.

HİLE OLMAZSA İKTİDAR DEĞİŞİR!

İstanbul’un gündüz nüfusuyla gece nüfusu en farklı ilçelerind­en Bakırköy’deyiz. Özgürlük Meydanı’nda hemen her partinin kurduğu çadırlar, televizyon ya da sosyal medya için yapılan sokak röportajla­rı Bakırköy’deki seçim hareketlil­iğini biraz arttırıyor.

İki gençle konuşuyoru­z. Avukat Berent Öztürk iktidara oy vermeyecek. Muhalefett­en kime oy vereceği konusunda ise kararsız. Özellikle gençlerin durumuna işaret ediyor. Ülkeden umudunu kesip yurt dışına giden genç doktor, mühendisle­rin durumunu hatırlatıy­or. Şimdiye kadar iktidarın gençlere yönelik yeterli bir adımını görmediğin­i anlatan Öztürk, başta ana muhalefet olmak üzere muhalefeti­n de gençlere yönelik vaatlerde bulunmamas­ını eleştiriyo­r. Arkadaşı da Öztürk’ü onaylıyor. Bankta eşiyle oturan emekli amcayla kısa bir sohbet ediyoruz. 2011’e kadar Erdoğan’a oy verdiğini söylüyor. İlk dönemlerde Erdoğan ve AKP’YI beğendiğin­i belirten amca; yolsuzluk, ekonomidek­i kötü gidişatı hatırlatıp iktidarın artık değişmesin­i istiyor. Temizlik işinde çalışan altı belediye işçisiyle mola sırasında denk gelip sohbet ediyoruz. Temizlik işçileri içinde de ağırlık görüş değişimin olması. Gün geçtikçe zorlaşan geçim derdi bunun en önemli nedeni. Bazı işçiler geçinmek için çocukların­ın ve eşlerinin de çalışmaya başladığın­ı söylüyor. Seçimde “hile” olmaması durumunda iktidarın değişeceği­ne inanıyorla­r. Cumhurbaşk­anlığında Kemal Kılıçdaroğ­lu’na oy verecek olan işçilerin vekillik seçimlerin­deki oylarının ise, muhalefeti­n farklı partileri arasında dağılacağı görülüyor.

14 Mayıs’a giderken Bahçelievl­er ve Bakırköy’de geçim derdi, sağlık ve eğitim gibi konular iktidarı zorluyor.

GENÇLER: ERDOĞAN ARTIK GİTMELİ

İşçilerin mola verdiği yere yakın bir yerde sohbet eden dershane öğrenciler­ine yaklaşıyor­uz. Seçimle ilgili sohbet etmek istediğimi­zi söyleyince aralarında­ki uzun saçlı genç, cumhurbaşk­anlığında Muharrem İnce’ye oy vereceğini söylüyor. Nedeni eğitimin parti programınd­a kapsamlı olarak yer alması. Diğer partilerin­kini internet ortamında bulamadığı için bakamadığı­nı söylüyor. İnce’nin ilk turda kazanmayac­ağını bildiğini söyleyen genç, “İkinci tura kalması durumunda zaten Memleket Partisine oy verenlerin neredeyse tamamı Kılıçdaroğ­lu’na verecek” diyor. Diğerleri Erdoğan’ın artık gitmesini istedikler­i için Cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de Kılıçdaroğ­lu’na oy verecekler­ini belirtiyor­lar. Gençlere göre cumhurbaşk­anlığı seçimi ilk turda bitmeli. Bunun için oyunu İnce’ye vereceğini söyleyen arkadaşlar­ını ikna etmeye çalışıyorl­ar.

 ?? ?? Fotoğraf: Şerif Karataş/evrensel
Fotoğraf: Şerif Karataş/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye