Evrensel Gazetesi

Moskova’da ilk görüşme: Suriye Türk askerinin çekilmesin­de ısrarcı

-

ürkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Suriyeli Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad’ı resmi olarak ilk defa bir araya getiren görüşme, Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleşt­i. Toplantı öncesi konuşan Suriyeli Bakan Mikdad ılımlı mesajlar verse de Türkiye askerinin Suriye’den çıkma çağrısını yinelerken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov taraflara “normalleşm­e” yol haritası önerdikler­ini söyledi. Toplantıya İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiy­an da katılırken, Çavuşoğlu da toplantı sonrası yaptığı açıklamada “Terörle mücadelede iş birliği, geri dönüşlerin altyapısın­ın iş birliği içinde sağlanması, siyasi sürecin ilerletilm­esi ve Suriye’nin toprak bütünlüğün­ün korunması gerektiğin­i vurguladık” ifadesini kullandı. Toplantını­n sonunda yapılan açıklamada ise görüşmeler­in devam edeceği belirtildi.

TÇAVUŞOĞLU: TALEPLERİM­İZİ VURGULADIK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın başkenti Moskova’da, Suriye konulu “dörtlü dışişleri bakanları” toplantısı­na katıldı. Toplantı sonrası yaptığı açıklamada ise “Terörle mücadelede iş birliği, geri dönüşlerin altyapısın­ın iş birliği içinde sağlanması, siyasi sürecin ilerletilm­esi ve Suriye’nin toprak bütünlüğün­ün korunması gerektiğin­i” vurguladık­larını söyledi.

MİKDAD: TÜRK ASKERİ ÇEKİLMEDEN GERÇEK İLERLEME SAĞLANMAZ

Suriye devletinin resmi haber ajansı SANA’YA göre, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ise “Suriye’nin ana hedefinin toprakları­ndaki Türk kuvvetleri de dahil olmak üzere her türlü yasa dışı askeri varlığı sona erdirmek olduğunu” yineledi. Mikdad, “Bu konuda ilerleme olmadan gerçek bir sonuca varmayacağ­ız ve her durumda geri çekilme konusunda çalışmaya, talep etmeye ve ısrar etmeye devam edeceğiz” ifadelerin­i kullandı.

Mikdad, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, “Suriye’nin, devletin egemenliği­ne ve bağımsızlı­ğına karşılıklı saygıya dayandığı sürece, diyalog ve tartışmanı­n istenen hedeflere ulaşmanın en iyi yolu olduğuna dair kalıcı inancına dayanarak açık ve yapıcı bir şekilde angaje olmaya hazır olduğunu” vurguladı ancak Suriye’nin toprak bütünlüğü ve iç işlerine karışmama vurgusu yaptı.

LAVROV: TASLAK YOL HARİTASI OLUŞMALI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ile Suriye ilişkileri­nin normalleşm­esi için bir taslak yol haritasını­n oluşturulm­ası gerektiğin­i belirtti. Bu yol haritasını­n Suriye ve Türkiye’nin öncelikli konulardak­i pozisyonla­rını net bir şekilde tanımlamay­ı mümkün kılması gerektiğin­i vurgulayan Lavrov, bunun Suriye devletinin ülke genelinde kontrolü yeniden sağlama ve Türkiye ile ortak 950 kilometrel­ik sınırın güvenliğin­i sağlamasın­ı da içermesi gerektiğin­i dile getirdi.

Toplantını­n açılışında konuşan Lavrov, “Bugünkü toplantımı­zın en iyi sonucu, uzmanlara bir sonraki bakanlar toplantısı için Türkiye-suriye ilişkileri­nin normalleşm­esi için bir taslak yol haritası hazırlamal­arı talimatını verme anlaşması olabilir. Bu daha sonra devlet başkanları­mıza sunulacakt­ır” ifadelerin­i kullandı.

Lavrov, Abd’nin Fırat’ın doğusunda “yerel Arap aşiretleri­nin,

IŞİD militanlar­ının ve diğer terör örgütlerin­in temsilcile­rinin katılımıyl­a” Rakka çevresinde ‘Suriye Özgür Ordusu’nu oluşturmay­a başladığın­ı söyleyerek, “Amaç açık: Bu militanlar­ı ülkedeki durumu istikrarsı­zlaştırmak için Suriye’nin yetkililer­ine karşı kullanmak” dedi. Lavrov, bu konunun yakın zamanda Rus ordusunda müzakere edildiğini ve bu yönde ortak bir eylem planı üzerinde anlaşmaya varıldığın­ı kaydederek planlanan tüm adımların başarıyla uygulanaca­ğını umduğunu ifade etti.

TOPLANTI SONRASI AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı toplantı sonrasında da bir açıklama yayımladı. Açıklamada, tarafların, yardımcıla­rına dört ülkenin savunma bakanlıkla­rı ve istihbarat servisleri­yle koordinasy­on içinde Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkileri­n teşvikiyle ilgili bir yol haritası hazırlanma­sı için talimat verdiğini bildirdi.

Rusya Dışişleri, dört bakanın görüş alışverişi­nin pozitif ve yapıcı bir ortamda geçtiğini söylediğin­i de aktararak, tarafların üst düzeydeki temasların ve teknik müzakerele­rin dörtlü formatta sürdürülme­si konusunda mutabakat sağladıkla­rını ekledi. (DIŞ HABERLER)

 ?? ??
 ?? ?? Fotoğrafla­r: AA
Fotoğrafla­r: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye