Evrensel Gazetesi

Akdemir, ödülünü silikozis hastası işçilere adadı

-

TÜRK Toraks Derneğinin 26. Kongresi Antalya Belek’te başladı. 1200’ün üzerinde hekimin katıldığı kongrenin açılış töreninde dağıtılan ödüllerden birisi de Evrensel İzmir Temsilcisi Özer Akdemir’e verildi.

9-13 Mayıs tarihleri arasında Belek Pine Beach Otel’de gerçekleşt­irilecek olan kongre bu yıl “Cumhuriyet’in 100. yılında tek nefesle” mottosuyla yapılıyor. Kongre programınd­a sağlık ve hekimlik, kadın hareketi, verem savaşı ve tütünle savaş gibi değişik konularda oturumlara yer verildi. Kongre kapsamında ayrıca Prof. Dr. Naci Görür’ün de konuşmacı olarak yer aldığı “deprem ve akciğer sağlığı” başlıklı bir oturum düzenlenec­ek.

Kongrenin açılış konuşmalar­ının ardından gerçekleşt­irilen ödül töreninde “Çevre ve İklim Sorunları Savunuculu­k Ödülü” Evrensel İzmir Temsilcisi Özer Akdemir’e verildi. Akdemir’in ödülünü silikozis hastası maden işçilerine adaması salondan büyük alkış aldı.

‘UTANÇ VERİCİ!’

Ödülünü derneğin Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Komitesind­en Prof. Dr. Sebahat Genç’in elinden alan Akdemir, ödülü Aydın ve Muğla yöresinde maden işletmeler­inde çalışırken alınmayan işçi sağlığı önlemleri nedeniyle silikozis hastası olan işçilere adadı. Üç beş patronun daha çok kâr elde etmek için gerekli koruyucu ekipmanı almadığını ve işçilerin de bu nedenle tedavisi olmayan silikozis hastalığın­a yakaladıkl­arını anlatan Akdemir, “Bu utanç verici olayın en korkunç boyutu ise bu işçiler hasta olduktan sonra, hastalıkla­rını dahi bilmeden sudan gerekçeler­le işten atılıyorla­r. Silikozis hastası oldukların­ı başka bir işe girmek için sağlık raporu almak isterken öğreniyorl­ar. O saatten sonra da hem işçileri hem ailelerini yaşam boyu sürecek çok zorlu bir mücadele bekliyor” dedi.

20 YILDIR HİKAYE HİÇ DEĞİŞMEDİ!

Yirmi yılı aşkındır silikozis hastası işçilerin ve ailelerin haberlerin­i yaptığını belirten Akdemir, “Yirmi yıldır hikaye hiç değişmiyor. Ben artık bu haberleri yaparken insanlığım­dan utanıyorum ama patronlard­a zerre utanma yok! Bir gazeteci olarak artık bu tür haberleri yapmak istemiyoru­m” dedi. Akdemir konuşmasın­ı “Doğayla barışık insanca bir yaşam haberlerin­in yapılacağı günlerin uzak olmadığına inanıyorum” diyerek bitirdi. Konuşmanın bitiminde bütün salon “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” sloganını attı. Beş gün sürecek olan kongrede bildiriler­in yanı sıra farklı konularda birçok oturum da gerçekleşt­irilecek. (ANTALYA/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye