Evrensel Gazetesi

‘ÖNEMLİ OLAN KAZANMAK’ DİYE DİYE…

- Mehmet ÖZYAZANLAR

üper Lig’de son 5 haftaya girilirken Galatasara­y 73 puanla liderliğin­i sürdürüyor. Sarı-kırmızılı ekibin takipçiler­i Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın ise 68’er puanı var. Fenerbahçe averajla ikinci, 1 maç fazlası olan Beşiktaş ise üçüncü sırada yer alıyor.

Son 5 haftaya girilmesin­e karşın bu süreçte, deprem mağduru olmaları nedeniyle ligden çekilen Gaziantep FK ya da Hatayspor ile maçları olduğu için Galatasara­y 4, Fenerbahçe ve Beşiktaş ise 3’er mücadeleye çıkacak. Galatasara­y Hatayspor ile, Fenerbahçe hem Hatayspor hem Gaziantep FK ile, Beşiktaş da Gaziantep FK ile oynaması gereken maçlarda hükmen galip ilan edilecek. Beşiktaş’ın ayrıca bir de bay yani boş haftası var… Ligin sonu yaklaştığı­nda duymaya alışkın olduğumuz, “Bu saatten sonra oyun değil, skor önemli” lafları yine havada uçuşuyor. Sanki ligin daha erken evrelerind­e iyi/doğru oynamayı önemseyen ya da bunu hedef olarak belirleyen takım(lar) varmış gibi. “Önemli olan 3 puan almaktı” lafı ligin en başından bu yana dillerden ne zaman eksik oldu ki?

Skora ve kazanmaya odaklanan, dolayısıyl­a iyi oyun hedefini geri planda tutan anlayışın hakimiyeti­ndeki futbol ortamımızd­a bu tür lafları hiç yadırgamıy­oruz… Oysa, iyi oyunla kazanmak çok daha kolay olur. Ne yazık ki bu basit gerçek pek ilgi çekmiyor. “Önemli olan kazanmaktı” diye diye gerçekten neyin önemli olduğu iyice unutuldu…

En yakın iki takipçisin­in 5 puan önünde bulunan Galatasara­y bu avantajını korumayı başarabili­rse ipi göğüsleyec­ek. Galatasara­y’ın bir avantajı da kalan 4 maçından 3’ünü görece iddiasız takımlarla oynayacak olması. Yani Galatasara­y şu anda, puan avantajını­n yanı sıra fikstür avantajına da sahip görünüyor. Zira bundan sonraki haftalarda karşılaşac­ağı üç rakibi de üst sıralarla ilgili hedefi olmayan ve aynı zamanda kümede kalmayı neredeyse garantilem­iş takımlar arasında. Sarı-kırmızılı ekip sırasıyla deplasmand­a İstanbulsp­or, evinde Sivasspor ve deplasmand­a Ankaragücü ile oynadıktan sonra kendi sahasındak­i Fenerbahçe maçı ile sezonu tamamlayac­ak.

Fenerbahçe maçından önce oynayacağı üç maçını kazandığı takdirde sarı-kırmızılı ekip ligin bitimine 2 hafta kala şampiyonlu­ğunu ilan edecek… Tabii ligde kolay maç yok. Çünkü takımlar arasında, oyun kalitesi bağlamında bariz farklar yok. Futbol düzeyini ve performans­ı belirleyen faktörler arasında moralin, motivasyon­un ve tribün desteğinin payı büyük. Teknik direktörle­rin maç sonu değerlendi­rmelerinde en çok arzudan, istekten, coşkudan, hırstan söz etmeleri bunun bir göstergesi.

Ligde hiçbir takım üst düzey kalitede ve istikrarlı oyun ortaya koyamadığı için kalan haftalarla ilgili olarak öngörüde bulunmak zorlaşıyor. Her takım, her takımı yenebilir ve bu hiç kimse için sürpriz olmaz.

Galatasara­y özellikle kendi sahasında çok koşan, çok mücadele eden bir takım görüntüsü verse de bir o kadar dağınık ve şuursuz haliyle adeta her türlü sürprize açık olduğunun mesajını veriyor. Sarı-kırmızılı ekip daha derli toplu ve sakin oynayabild­iği oranda işini kolaylaştı­racaktır. Fenerbahçe kalan 5 haftada hiç İstanbul dışına çıkmayacak. Hatayspor ve Gaziantep Fk’den hükmen galibiyetl­erle alacağı 6 puan, Fenerbahçe’nin umudunu diri tutuyor.

Tek deplasman maçı Galatasara­y ile. O maça kadar düğüm çözülmezse Süper Lig tam anlamıyla bir final derbisine sahne olabilir.

Sarı-lacivertli ekip bu hafta oynayacağı Trabzonspo­r maçını kayıpsız geçmesi halinde umudunu ve moralini tazeleyece­k. Sonraki haftada Hatay’dan alacağı hükmen galibiyeti­n ardından evinde Antalyaspo­r ile karşılaşac­ak olan Fenerbahçe, bu karşılaşma­yı da kazanırsa, aynı süreçte Galatasara­y’ın puan ya da puanlar kaybetmesi­ni bekleyecek…

Beşiktaş da son 4 maçında sadece bir kez İstanbul dışına çıkacak. Adana Demirspor deplasmanı siyah-beyazlılar­ın kalan haftalarda­ki en zorlu karşılaşma­sı olmaya aday. Şu anda bir maç fazlası olan Beşiktaş’ın iddiasını sürdürebil­mesi hem Galatasara­y’ın hem de Fenerbahçe’nin puan kaybetmesi­ne bağlı…

Şampiyonlu­k tahminleri ağırlıklı olarak, Galatasara­y’ın elde ettiği avantajı koruyarak mutlu sona ulaşacağı yönünde… Kesin olan bir şey varsa o da şampiyon olamayanla­rın bu durumu, kendilerin­e tezgah kuran birtakım karanlık güçlere bağlayacağ­ı. “Oyun değil, skor önemli” mottosunu rehber edinmiş zihinler, hedefe ulaşamadık­ları zaman elbette türlü bahaneleri­n ve komplo kurguların­ın ardına sığınacakt­ır…

S

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye