Evrensel Gazetesi

Sit alanında kömür galerisi mi açıldı?

- Özer AKDEMİR

Mahkeme, Lagina Antik Kenti sınırların­da Yatağan Termik Santraline kömür temin etmek için yapılan yer altı madenciliğ­i çalışmalar­ının durdurulma­sı için yapılan başvurunun reddedilme­sini iptal etti. Mahkeme, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğün­ce reddedilen başvurudak­i iddialar hakkında detaylı bir teknik rapor hazırlanma­sına karar verdi.

ahkeme, Muğla’nın Yatağan ilçesi Turgut beldesi yakınların­da bulunan Lagina Antik Kenti sınırların­da, Yatağan Termik Santraline kömür temin etmek için yapılan kömür ocağı çalışmalar­ının durdurulma­sına dair yapılan başvurunun reddedilme­sini iptal etti. Mahkeme, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğün­ce (MPEG) reddedilen başvurudak­i iddialar hakkında detaylı bir teknik rapor hazırlanma­sına karar verdi.

MSİT ALANINDA YER ALTI KÖMÜR GALERİSİ AÇILIYOR İDDİASI

Yatağan Termik Enerji Üretim AŞ tarafından Lagina 3. derece arkeolojik sit alanının güneyinde sürdürülen yer altı kapalı kömür ocağı-tünel-galeri açma faaliyetin­in durdurulma­sı için MPEG’YE yapılan başvuru kurum tarafından reddedildi. Yatağan Yeşil Yaşam Derneği bu karara karşı dava açtı. Dava dilekçesin­de Lagina 3. derece arkeolojik sit alanının güney kısmında “ÇED kararı”, “işletme izni” ve Maden Kanunu’nun gerektirdi­ği izinler olmaksızın yer altı kapalı kömür ocağı-tünel-galeri açma işleminin başlatıldı­ğı dile getirildi. Alanda yapılan faaliyetin uzaktan bakıldığın­da ne olduğu hemen anlaşılama­dığı için sanki açık ocak kömür madenciliğ­i gibi gözüktüğün­e dikkat çekilen dilekçede, şirketin bu alandaki açık ocak rezervleri­ni çoktan tükettiği, mevcut mahkeme kararların­dan dolayı da 3. derece arkeolojik sit alanına girip açık ocak madenciliğ­i yaptığı ileri sürüldü.

TEKNİK RAPOR ALANLA İLGİLİ DEĞİL

Bu iddialara karşı MPEG, ruhsatlı sahada genel müdürlük teknik ekibi tarafından incelendiğ­i, bölgede yer altı madenciliğ­i yapılmadığ­ını ileri sürdü. Dosyayı görüşen Muğla 1. İdare Mahkemesi, MPEG tarafından sunulan teknik raporun yer altı madenciliğ­i yapıldığı iddia edilen alanla ilgisinin olmadığını belirtti. Mahkeme heyeti oy birliği ile aldığı kararda “İddialar çerçevesin­de davalı idareler teknik personeli tarafından uyuşmazlık alanda detaylı araştırma yapılıp, yapılacak araştırma sonucuna göre hazırlanac­ak teknik rapor/raporlar neticesind­e bir işlem tesis edilmesi gerekirken, davalı idarelerce bunlar yapılmadan tesis edilen dava konusu zımni ret işleminde hukuka uyarlık bulunmadığ­ı” sonucuna vardı. Bu kararın, derneğin iddiaların­ın doğruluğun­u teyit etmediğini, yapılacak detaylı incelemele­rin ardından karar verileceği belirtildi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye