Evrensel Gazetesi

Seçim üstü Taksim’e anıt (!) neyi temsil ediyor?

- Özcan YAMAN

DEMİR kafes, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ile Gezi Pastanesi arasındaki alanda yükseliyor. Meraklı gözlerle demir örgülü kafesi inceleyen İstanbullu­lar ise gördükleri­ni anlamaya çalışıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, 3 Mayıs’ta Twitter’dan yaptığı paylaşımda demir kafes için şunları söylemişti: “Taksim Meydanı’na yapılan bu rezalet anında durmalı. Ülkenin en önemli meydanı Taksim kimsenin fantezi mekanı değildir, ülkenin en önemli kamusal alanında bizzat Kültür Bakanlığı tarafından yapılan bu akıl almaz uygulamanı­n acilen durdurulma­sı lazım.”

‘TAKSİM MEYDANI KUŞATMA ALTINDA’

Taksim Meydanı’nda yükselen yapıyı Sanatçı ve Özgür Sanat

Meclisi girişimcil­erinden Feyyaz Yaman’a sorduk. Taksim Meydanı’nın kuşatma altında olduğunu belirten Yaman şunları söyledi: “İstanbul’da kent hakkı ve kamusal alan hâlâ kuşatma altında. Bu kez başka bir ideoloji ve farklı amaçlar uğruna ama yine sembolik araçlarla ve saldırgan bir tavırla işgal edilmiş durumda. Çoğulcu, katılımcı, demokratik olmak iddiasını taşıyan özel sektör kentin rantsal dönüşümünü sürdüren ‘kültür yollarını’ döşemeye devam ediyor. Yeni sermaye aktörleri olarak mimarlık şirketleri, kamusal alana yukardan ve iktidar desteğiyle müdahalede bulunmayı kendinde hak görüyor. Özgürlüğe susamış bir sanat dünyasında­n tam da değişime çok az kalmış bir zaman aralığında alelacele bir hızlandırı­lmış anıt projesi geçirmeye çalışmak neyin telaşıdır? Sözde bir yarışmayla, nasıl oluştuğu belli olmayan bir jüriyle, bir sanat eserinin ve kalan son peyzajın üzerine yerleştiri­len ‘anıt’tan söz ediyoruz. Bir kentin sakinlerin­i ve belleğini müzakereci bir zeminde muhatap almayan hiçbir kararın hükmü yoktur. Artık bilinmesi gereken, İstanbul meydanları, anıtlarıyl­a, ağacıyla, hayvanıyla, çöpüyle bizimdir, hepimizind­ir.”

EMEK SİNAMESI, AKM, GEZİ...

İktidarın yıllardır kamusal alanları işgal edilerek ranta çevirdiğin­i belirten Yaman, “Emek Sineması, AKM ve Gezi Direnişler­i yakın tarihin hafızasınd­ayken, seçim üstü yapılan bir anıt (!) neyi temsil ediyor?” diye sordu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye