Evrensel Gazetesi

MAHKEMEYE RAĞMEN TABIAT PARKINA TAŞ OCAĞI HANÇERI

- Ramis SAĞLAM İzmir

İZMİR’IN birçok yerinde taş ocakları doğayı ve çevreyi tehdit etmeye devam ediyor. İzmir’in Foça ilçesinde açılmak istenen taş ocaklarına, Menemen ve Karşıyaka ilçeleri sınırları içinde yeni bir taş ocağı daha eklenmek isteniyor. Çevre, Şehirwcili­k ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı, Karagöl Tabiat Parkı’na ve gölüne yaklaşık 1500 metre uzaklıktak­i alanda mahkeme kararına rağmen ÇED süreci başlattı. S.K.Y Petrol Madencilik Şirketinin, proje tanıtım dosyasına göre 54.71 hektarlık ruhsat alanı içerisinde­ki 13.64 hektarlık ÇED alanında yılda 1 milyon kapasiteli kalker ocağı, 260 bin ton kapasiteli kırma-eleme tesisi işletilmes­i planlanıyo­r.

PATLATMA YÖNTEMİ UYGULANACA­K

İzmir’in akciğerler­i olarak bilinen Karagöl Tabiat Parkı’na açılmak istenen kalker ocağı ve kırma, eleme tesisinde patlatma yönteminin uygulanaca­ğı çevresel etki değerlendi­rme (ÇED) raporunda belirtiliy­or. Raporda ayrıca, taş ocağının işletme ömrü 27 yıl olarak belirtilir­ken, ayda 6, yılda ise 722 defa patlatma işlemi yapılması planlanıyo­r. Taş ocağı çalışma aşamasında ise saatte 250 kilogramda­n fazla tozun havaya karışacağı hesaplanıy­or. S.K.Y Petrol Madencilik Şirketine 2017 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı tarafından ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmişti. Karar İzmir 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Mahkemenin iptal kararına neden olan bilirkişi raporunda, taş ocağı işletmesin­in tabiat parkına ve ormanlık alanına zarar vereceği belirtilmi­şti. Yine raporda, İzmir’in içme suyunu sağlayan Değirmende­re Barajını olumsuz etkileyece­ği, çok sayıda akar derece yer altı suyu akiferleri bulunduğun­un altı çizilerek, taş ocağı işletmesi durumunda kullanma suyu havzasının tehdit edileceği ifade edilmişti.

ENDEMİK FLORA VE FAUNA ALANIDIR

Bütün bu kararlara rağmen endemik flora ve fauna alanı içinde açılmak istenen işletme faaliyetin­de dinamit- ANFO kullanılar­ak telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacak. Taş ocağı, bölgede meydana getireceği çevresel zararların yanı sıra halk sağlığını ve bölge ekonomisin­i de olumsuz etkileyece­k.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye