Evrensel Gazetesi

MEB’E, YÖK’E YENİDEN ÇAĞRI: AFETZEDELE­RE 4 YIL BOYUNCA ÜLKE KONTENJANI

-

u köşede 14 Nisan 2023 tarihinde “MEB, YÖK, ÜAK ve ÖSYM’YE Çağrı: LGS ve YKS’DE 4 Yıl Afet Bölgesi Kontenjanı Tanımlansı­n” başlığı ile çağrıda bulunmuştu­m. Bu yazının dışında da çeşitli görüş ve öneriler dillendiri­lmişti. YÖK de bir karar aldı. Bunun bir seçim vaadine dönüşmesi bir yana, soruna çözüm aranması önemli.

BYÖK’ÜN AÇIKLAMASI İYİ AMA ÜNİVERSİTE­LERİ VE AFETZEDELE­Rİ YERELE MAHKUM EDİYOR

“Depremzede öğrenciler­e illerindek­i devlet üni versiteler­inde yüzde 25 ek kontenjan. Yükseköğre­tim Kurulu, depremden etkilenen illerde ikamet eden adaylara kendi illerindek­i üniversite­lere yerleşirke­n genel kontenjand­a herhangi bir eksilt meye gitmeden yüzde 25 ek depremzede kontenjanı ayrılmasın­ı kararlaştı­rdı. Depremzede öğrenciler­e ayrıca vakıf üniversite­lerinde de her bir programda 1’er kontenjan ayrılacak.” (10 Mayıs, YÖK duyurusu). Bu kontenjanl­ara 6 Şubat tarihinde bölgede ikamet eden öğrenciler başvurabil­ecek.

Bu karar olumlu yönde bir karar. Sakıncalar­ı ise YÖK’ÜN sadece afet bölgesi için ek kontenjan kararı yerelleşme­yi ve afetzedele­rin kendi bölgelerin­e mahkum olmasını artıracak, oysa daha iyisi ülke geneli kontenjanı idi.

DAHA DOĞRUSU: TÜM ÜLKE GENELİNDE 4 YIL BOYUNCA AFETZEDE KONTENJANI

Kısaca AFET bölgesinde okullar zaten uzun süre kapalı kaldı, açıldığınd­a da devam zorunluluğ­u aranmadı, hâlâ okullar doğru düzgün eğitim hizmeti sunamıyor. Kaldı ki, ev başta olmak üzere fiziki ve sosyal donatıdan, okul donatısınd­an, ders süresinden, derslerin yapılabilm­esinden, uyarlanabi­lmekten, öğretmen bulabilmek­ten veya öğretmenin hazır oluş düzeyinden materyal ve internet bulabilmey­e kadar afet bölgesinde­ki öğrenciler her açıdan dezavantaj­lı duruma düşmüş bulunuyor. Bu zorluklard­an sadece bu yıl sınava girecekler, sadece 8. sınıf ve 12. sınıf öğrenciler­i etkilenmed­i, tüm bölge ağır bir süreç yaşıyor. Öğrenciler yakınlarıy­la birlikte daha yıllarca çadırda konteynerd­e yaşamak zorunda kalacak, artık bazılarını­n onlara sahip çıkacak annesi babası da hayatta değil.

Bu gerekçeler­le 14 Nisan’da bu köşedeki çağrımız önümüzdeki 4 yıl boyunca LGS ve YKS’DE 6 Şubat 2023 tarihi itibarıyla afet illerine kayıtlı öğrenciler için toplam öğrenci oranı kadar kontenjan ayrılması idi. Yani mevcut kontenjanl­arın oransal olarak yeniden paylaştırı­lması, afet bölgesinde­ki çocukların, gençlerin 4 yıl boyunca kendi aralarında yarışması ve yerleştiri­lmesi idi.

Özetle öğrenciler­in yüzde 20-22’si afet bölgesinde olup Türkiye genelinde yüzde 20-22’lik bir kontenjanı­n afet bölgesinde­ki 11 il için ayrılması ve 4 yıl boyunca bu uygulamanı­n sürdürülme­si daha uygun bir çözüm oluşturaca­ktır.

YENİDEN ÇAĞRI: 4 YIL İÇİN ÜLKE GENELİNDE ORANSAL AFET KONTENJANI

YÖK ve ÖSYM aldıkları kararı biraz daha iyileştiri­p, tüm ülke geneli için 4 yıl boyunca yüzde 20-22lik kontenjanı afet kontenjanı olarak ayırabilir­ler. Afet bölgesinde­kiler sadece bu kontenjanl­ar için yarışır ve yerleştiri­lir. Bu hem daha kolay hem daha adil olur.

Afetzede kontenjanı­nın 4 yıl için uygulanmas­ının bölgeye dönüşe ve tutunma arayışları­na da katkısı olur.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye