Evrensel Gazetesi

‘Rejim sıkıştıkça LGBTİ’LERI düşmanlaşt­ırıyor’

- Nisa Sude DEMİREL İstanbul

14 Mayıs’ta gerçekleşe­cek olan cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdo ğan ve Cumhur İttifakı bile şenlerinin gündemden düşür mediği propaganda başlıkları­ndan LGBTİ karşıtlığı. Evrensel’e konuşan Kaosgl Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşil Sol Parti Parti Meclisi Üyesi Remzi Altunpolat, rejimin sıkıştıkça toplumdaki LGBTİ karşıtlığı­nı körük lemeye çalıştığın­ı vurgulayar­ak ilerle yen süreçte kadın bedeni üzerinden benzer bir propaganda süreci işletile bileceği uyarısında bulundu.

Macaristan, Polonya, Rusya, Hin distan, Brezilya ve ABD gibi ülkeler de de Türkiye’ye benzer şekilde LGB Tİ karşıtlığı üzerinden yürütülen pro pagandayı hatırlatan Altunpolat, “Ki milerinin ‘sağ otoriter popülizm’ ola rak, kimilerini­n de ‘yeni faşizm’ olarak adlandırdı­ğı olguların yükselişe geçi şiyle birlikte yeni bir toplumsal cinsi yet rejimi oluşturmak istiyorlar. Bu rejim içerisinde toplumsal cinsiyet karşıtlığı var. Bunun tam merkezinde ise LGBTİ+ düşmanlığı var” diyerek İstanbul Sözleşmesi’nin günde me gelmesinin ardın dan ‘toplumsal cinsiyet karşıtı hareketler’in atağa geçtiğini ifade etti.

Özellikle Brezilya, Polonya ve Macaris tan’da LGBTİ karşıt lığının seçimlerde muhalefeti sindirme nin, şeytanlaşt­ırma Fotoğraf: Kişisel arşiv nın, köşeye kıstırmanı­n bir aracı ola rak kullanıldı­ğını hatırlatan Altunpo lat, Türkiye’de siyasal zeminde LGB Tİ’lerin düşmanlaşt­ırılmasını­n da bu iklimden bağımsız olmadığını söyle di. Altunpolat, “Özellikle 2018-2019 sürecinden başlayarak, rejimin çeşitli krizlerle yavaş yavaş sarsılmaya baş ladığı dönemde LGBTİ karşıtlığı iyi ce yükseltild­i” dedi.

‘KRİZLERİ PERDELEMEY­E ÇALIŞIYORL­AR’

LGBTİ karşıtlığı­nın “homofobi, transfobi” den öte ekonomik kri zi perdelemen­in bir aracı olduğunu vurgulayan Altunpolat bu durumu göçmenlere yöneltilen öf keyle benzeştire­rek “AKP 2018’den iti baren Brezilya, Polonya, Macaristan ör neklerinde­n ilham alarak HÜDA PAR, Yeniden Refah Partisi gibi müttefikle­ri ile muhalefeti LGBTİ üzerinden sıkıştı rabileceği­ni fark etti. Halkın korkuları na, ‘hassasiyet­lerine’ oynayarak, örne

ğin ‘Hayvanlarl­a bile evlenecekl­er’ gibi pespaye söylemlerl­e muhalefeti paralize etmek için kullanmaya başladı” ifadele rini kullandı.

‘NEFRETİ İKTİDAR ÖRGÜTLÜYOR’

Altunpolat’ın vurguladığ­ı bir başka nokta ise Türkiye’de LGBTİ karşıtı top lumsal örgütlenme­nin organik değil, bizzat iktidar eliyle oluşturulm­ası. Tür kiye’de homofobi olmasına rağmen böyle bir toplumsal örgütlenme­nin Bü yük Aile Yürüyüşler­i öncesinde olmadı ğını ifade eden Altunpolat, “Bu nefret yürüyüşler­i bizzat iktidar eliyle halkı ör gütlemeye dönüştü” diyor.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye