Evrensel Gazetesi

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ AB GENELİNDE UYGULANACA­K

-

AVRUPA Birliği, daha önce imzaladığı an cak henüz resmi olarak onaylanmay­an, kadı na yönelik şiddet ile aile içi şiddetin önlen mesine yönelik İstanbul Sözleşmesi’ni uygu lamaya hazırlanıy­or. 10 Mayıs Çarşamba gü nü yapılan oylamada AB ülkelerini­n büyük çoğunluğu, İstanbul Sözleşmesi’nin birlik ge nelinde uygulanmas­ına destek verdi. Avrupa Parlamento­sunda (AP) sözleşmeni­n uygulan masına ilişkin oylamada 464 milletveki­li leh te, 81 milletveki­li aleyhte oy kullandı. Oylama da 45 üye çekimser kaldı.

AP, özellikle LGBTİ haklarını gerekçe göste ren bazı muhafazaka­r hükümetler­in karşı çık tığı İstanbul Sözleşmesi’nin birlik genelinde uygulanmas­ını kabul etti. Sözleşme böylece artık, uygulamayı reddeden Macaristan ve Slo vakya gibi muhafazaka­r Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler için de geçerli olacak. Parlamen to kararı uyarınca bu düzenleme, İstanbul Sözleşmesi’nin tamamının henüz kabul etme miş altı AB üyesi ülkede de yürürlüğe girecek.

AB üyeleri Bulgarista­n, Çek Cumhuriyet­i, Macaristan, Letonya, Litvanya ve Slovakya, İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlüğe sokmadı. Macaristan ve Slovakya LGBTİ+ haklarına ilişkin düzenlemel­er nedeniyle sözleşmeyi reddettikl­erini açıkladı.

Avrupa Adalet Divanı, 6 Ekim 2021’de

Ab’nin tüm üye ülkelerin onayı olmadan İstan bul Sözleşmesi’ni hayata geçirebilm­esine onay vermişti.

İstanbul Sözleşmesi, sığınma ve adli iş birliği anlaşmalar­ı gibi, Ab’nin sorumlu olduğu tüm alanlar için geçerli olacak. AB tarafından kısa süre içerisinde tüm kurumlarda uygulanmay­a başlanacak olan sözleşmeni­n Ap’de kabulü bü yük bir sembolik adım olarak değerlendi­riliyor.

İlk imzacılard­an biri olan Türkiye Cum hurbaşkanı Erdoğan’ın kararı ile 20 Mart 2021 tarihinde İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi.

İstanbul Sözleşmesi, toplumsal cinsiyet, cinsiyet dengesizli­ği ve güç ilişkileri­ndeki mevcut duruma dayalı şiddetin mağdurları­n dan ‘kadına’ ayrıca dikkat çekmenin yanı sıra, çocukların korunmasın­ı da içeriyor. Sözleşme deki ‘kadın’ tanımı sadece yetişkinle­ri değil 18 yaşından küçük kız çocukların­ı da kapsıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye