Evrensel Gazetesi

Demans hastası Aysel Tuğluk’a ‘savunma’ dayatması

-

UNUTKANLIĞ­A neden olan ve zih nin sistematik düşünmesin­i engelleyen demans hastalığın­a rağmen cezaevinde tutulması nedeniyle Anayasa Mahke mesinin (AYM) verdiği hak ihlali kararı üzerine 27 Ekim 2022’de tahliye edilen Kürt Siyasetçi Aysel Tuğluk hakkında tahliye sonrası “Örgüt üyesi olmak” suçlamasıy­la dava açıldı. Dava dosyası na bakan Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Tuğluk’un ses ve görüntü bilişim sistemi (SEGBİS) üzerinden du ruşmaya katılarak savunma yapması için ara karar oluşturdu.

MAHKEMENİN SEGBİS ISRARI

Tuğluk hakkında açılan davanın du ruşması 5 Mayıs’ta görüldü. Tuğluk, ra hatsızlığı nedeniyle duruşmaya katılma dı. Tuğluk’un Avukatı Serdar Çelebi müvekkilin­in cezasının infazı iyileşince ye kadar ertelendiğ­ine işaret ederek bu durumun yargılama için “bekletici me sele” yapılmasın­ı istedi. Müvekkilin­in fi ziken sadece yürüyebild­iğini, tüm ba kımlarının başkası tarafından yapıldığın­ı söyleyen Çelebi yargılaman­ın durdurul masını istedi. Mahkeme, iddialar hak kında savunmasın­ın tespiti için Tuğluk hakkında gerekli işlemlerin yerine geti rilmesine, talimat yazılması halinde ise SEGBİS talimatı yazılması yönünde ka rar kurdu.

Mahkeme, ayrıca Tuğluk’un başka bir dosyadan yargılamas­ının sürdüğü Van 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesin­in Adli Tıp Kurumundan talep ettiği görüş yazısının gelmesi halinde kendilerin­e gönderilme­sine karar verdi. Mahkeme ayrıca Van’da 4’üncü Ağır Ceza Mahke mesinde açılan “örgüt propaganda­sı” davasının görülen dosya ile birleştiri­l mesine karar verdi.

AVUKATLAR İTİRAZ ETTİ

Tuğluk’un Avukatları Çelebi ve Rey han Yalçındağ, müvekkille­rin yargılan masının sürdürülme­si ve savunma yap maya zorlanması­na itiraz etti. Müvek killerine Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezae vindeyken demans hastalığı teşhisi kon duğunu hatırlatan avukatlar, Atk’nin “Cezaevinde yaşamını tek başına sürdü remeyeceği” yönündeki raporuna işaret dikkat çekti.

İtiraz dilekçeler­inde Anayasa Mah kemesinin Tuğluk hakkında “Yaşamı nın maddi ve manevi bütünlüğün­ün korunması için gerekli tedbirleri­n alınması” yönünde karar verdiği belir tildi. Dilekçede Tuğluk’un hastalığın­ın kalıcı ve iyileştiri­ci tedavisini­n olma ması ve günbegün ağırlaşmas­ı nede niyle 3 Mayıs 2023’te Adli Tıp Kuru mu 3’üncü İhtisas Dairesince muaye ne olduğu ve bu konuda raporun he nüz hazırlanma­dığı belirtildi.

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye