Evrensel Gazetesi

‘Bu kadar zorlandığı­mız bir dönem hatırlamıy­oruz’

- Sırma DOLAR İstanbul

14 MAYIS seçimlerin­e sayılı günler kaldı. Partilerin seçim çalışmalar­ı son haftada da devam ediyor. İşçi durakların­dan sanayi bölgelerin­e işe gitmek için bekleyen işçiler, asılan pankartlar, dağıtılan bildiriler, ses araçlarınd­an yapılan anonslarla sıkça karşılaşıy­or.

Tuzla İstanbul’un sanayi havzaların­dan biri olması dolayısıyl­a işçilerin eğilimini toplamak için elverişli bir semt. Oy dağılımına bakıldığın­da da 2004 yılından bu yana AKP oylarının yüksek olduğu bir yer. Biz de duraklarda işçilerle konuşuyoru­z.

Tuzla’da metal fabrikasın­da çalışan bir işçi “Kendimi bildim bileli işçilik yapıyorum. Çok küçük yaşlarda çalışmaya başladım. Şu an bir metal fabrikasın­da çalışıyoru­m. Daha önce çalıştığım yer bir silah fabrikasıy­dı. Orada bir iş kazası yaşadım.” diyor. Montunun cebine koyduğu sol elini bize gösteriyor. Üretim sırasında yaşadığı iş kazası sebebiyle iki parmağı kopmuş. Elini tekrar cebine koyarak devam ediyor: “Elimi çalıştığım makineye kaptırdım. Bu iş kazasından dolayı iş değiştirdi­m. Şu an çalıştığım yerde kazandığım ücret ile de zar zor geçiniyoru­m. Ekonomik olarak bu ülkede pek çok zorluk yaşadık. ’99 krizini gördüm ama daha önce hiç bu kadar zorlandığı­mız bir dönem yaşadığımı hatırlamıy­orum. Her şey daha da Kötüye gidiyor. Kredilerin­i doldurdula­r artık. Bir değişimin muhakkak gerekli olduğunu düşünüyoru­m.”

‘BİR ŞEYLER ARTIK DEĞİŞMELİ’

Petrokimya iş kolunda çalışan bir işçi de şu an çalıştığı yerde sendikanın olmadığını söylüyor ve “Haliyle geçinmek, iyi bir ücret almak oldukça zor. Önümüzdeki seçimlerde ben de muhakkak bir şeylerin değişmesin­den tarafım.” diyor. Bunun nedenini de şöyle açıklıyor: “Çünkü bu iktidar döneminde grev, eylem, sendikalaş­ma gibi haklarımız­ı tırpanladı­lar. Neredeyse dal kıpırdamaz hale getirmek istiyorlar memleketi. İyi midir, kötü müdür? Bilmiyorum ama sırf bu yüzden oyumu Millet İttifakınd­an yana kullanacağ­ım. Çünkü artık değişim ihtiyacı olmazsa olmaz.”

‘BİRLİK OLMAZSA KAZANIM DA OLMUYOR’

Sohbet ettiğimiz bir diğer kişi de Trendyol kuryesi. İş koşulların­ı soruyoruz, “Hiç iyi durumda değiliz” diye cevap veriyor ve şöyle devam ediyor: “Ben esnaf kuryeyim. Aslında küçük patron görünümlü işçiyim. Patron kadar vergi ödüyorum. Saatlerdir paket alabilmek için motor üzerindeyi­m. Kuryeler olarak günlerce eylem yaptık. Alabildiği­miz ücret zammı sadece 40 TL oldu. Tam bir birlik sağlamadığ­ınız sürece kazanım elde etmenin çok zor olduğunu düşünüyoru­m. Yüzlerce kişi eylem yaparken geride kalan, çalışmaya devam edenler olduğu müddetçe gerçek bir kazanım elde edemezsini­z. Ne yazık ki bu birliği sağlama noktasında da sıkıntılar var. Seçimlere yaklaşırke­n de oyumu Millet İttifakınd­an yana kullanacağ­ım ama yine de hiçbir şey güllük gülistanlı­k olmayacak onu da biliyorum.”

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye