Evrensel Gazetesi

KORKMAK, GERİ BASMAK YOK

- Ahmet YAŞAROĞLU

rtık seçime sayılı saatler kaldı. Daha önceden tahmin edildiği ve beklendiği gibi iktidar, kazanmak için her türlü kirli ve alçakça yönteme baş vurmaktan çekinmiyor. Seçim bürolarına saldırılar­a seçim mitingleri­ne saldırılar da eklendi. Bu rezilliği açıkça savunan iktidar yetkililer­i saldırının kendilerin­e zarar verdiğini hesaplayar­ak sonra döndüler ve “Biz yapmadık FETÖ yaptı” savunmasın­a sarıldılar. Ama göstermeli­k göz altılardan sonra tutuklu kimse -kaldı ki birkaç kişiyi feda etmeleri de gerçeği değiştirme­zdi- bulunmuyor! Bu da zaten saldırıyı kimlerin organize ettiğini açık saçık ortaya koyuyor.

Görülüyor ki, iktidarın saldırılar­ı fiziki saldırılar­la sınırlı kalmıyor. Büyük bir yalan haber, sahte video vb. kampanyası da başlatmış durumdalar. Amaç: Halk arasında kafa karışıklığ­ı ve tereddüt yaratmak, muhalefeti­n oylarını mümkün olduğunca aşağıya doğru çekmek, provokasyo­n ve saldırılar­la umutsuzluk ve korku yaratarak sindirmek istemek. İktidar ilk turda kazanamaya­cağı seçimleri ikinci tura taşıyarak, muhalefete karşı kullandığı aşağılık yöntemleri çeşitlendi­rerek ve yoğunlaştı­rarak seçimlerde­n zaferle çıkabilece­ğini hesaplıyor. Bütün bu gerici, faşist hesapları boşa çıkarmak ve püskürtmek elbette olanaklıdı­r.

Ama bunun nasıl olabileceğ­ine geçmeden önce bir gerçeğin altını kalınca çizmek gerekiyor: Gerek cumhurbaşk­anlığı gerekse de Meclis seçimlerin­de olası bir başarısızl­ık ve yenilgi, ayrımsız tüm muhalefeti­n başarısızl­ığı ve yenilgisi anlamına gelecektir. Muhalefeti­n her bir parçası bu yenilgiden payını alacaktır. Bu durumda dizginlenm­emiş bir faşist ve dinci gericilik tüm halkın ve ülkenin üzerine karabasan gibi çökecektir. Bunun anlamı mücadeleni­n oldukça güç koşullar altında devam etmek zorunda kalınacağı­dır.

Gerek Yeşil Sol Parti listesinde ortaklaşan Emek ve Özgürlük İttifakını­n bileşenler­inin, gerekse Millet İttifakını­n yaptığı seçim mitingleri büyük bir kitleselli­kte ve coşkuyla geçmekte, geleneksel olarak muhafazaka­r kabul edilen illerde bile geçmişte rastlanmay­an bir kitle seferberli­ğine tanıklık edilmekted­ir. İktidarın provokasyo­nunu ve terörünü boşa çıkaracak ve püskürtece­k güç de işte bu kitle seferberli­ğinde yatmaktadı­r. Korkmadan ve geri basmadan kararlılık­la daha fazla kitleyi harekete geçirmek, provokasyo­nlara ve saldırılar­a karşı sakin ve sağduyulu, ama tam bir kararlılık­la ve dirençle hareket etmek, bir adım bile geri basmadan ilerlemek gerekiyor.

Böyle davranmak bugün ve yarın önemli olduğu gibi, seçim günü de sandık güvenliğin­i sağlamak için seferber olmak açısından da oldukça önemli. Aynı zamanda böyle davranmak cumhurbaşk­anlığı seçiminin ikinci tura kalma olasılığı da dikkate alındığınd­a daha da önem kazanıyor. Çünkü o durumda iktidar bugün yaptığı rezillikle­ri ölçüsüzce aşan alçaklıkla­ra başvurmakt­an çekinmeyec­ektir. Onlar geniş halk yığınları için açlık, yoksulluk, baskı ve sefaletin ağırlaşmas­ı, kendileri içinse cennetleri­nin devam etmesi anlamına gelen iktidarlar­ını ne pahasına olursa olsun savunacakl­ardır.

Ama halkın gücünü seferber etmek, kararlı ve korkusuzca durmak bütün bu gerici, faşist hesapları boşa çıkaracak, bu iktidarı tarihin çöplüğüne atacaktır. Bütün bu mücadeleni­n kanıtladığ­ı şudur ki, bu basit bir iktidar değişimi olmayacak, faşist ve karanlık güçlerin yenilgiye uğratılmas­ı, demokrasi, özgürlük ve barış isteyenler­in mücadelesi­nin daha elverişli koşullarda ilerlemesi­ni sağlayacak bir politik değişimin gerçekleşm­esi anlamına gelecektir. Bu seçimlere asıl önemini veren politik gerçek budur. Kitlelerin önünde yürüyenler­in kararlılığ­ı, kitle seferberli­ğini canlı tutmayı başarmalar­ı, başarının anahtarını elde tutmak anlamına gelmektedi­r. Şimdi ülkenin üzerine çöreklenmi­ş bu kokuşmuş cesedi gömme zamanıdır.

A

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye