Evrensel Gazetesi

TRT’DE seçim manipülasy­onu tartışması: Aylardır haber koordinatö­rü atanmıyor

- Birkan BULUT Ankara

TRT’DE “seçim sonuçları manipülasy­onu” tartışmala­rına ilişkin görüştüğüm­üz kaynaklar, TRT ile özel televizyon kanalları arasında farklılık olmaması için verilerin değiştiril­erek servis edilmek istendiğin­e dikkat çekiyor. İddiaları değerlendi­ren Haber Sen MYK Üyesi ve TRT Çalışanı Banu Savaş da TRT Genel Müdür Yardımcısı Hasan Öymez’in aylardır haber merkezi koordinatö­rü ataması yapmak yerine doğrudan bu işin başında olmasını eleştirdi. Trt’nin toplam 22 bin 500 personeli olmasına rağmen seçim takibi için bir firmayla anlaştığın­ı belirten Savaş, bu nedenle kaygılı oldukların anlattı.

Türkiye bu hafta sonu sandığa “seçim güvenliği” tartışmala­rıyla gidiyor. Önceki seçimlerde Anadolu Ajansının veri akışını kesmesi, sandık sonuçların­da manipülasy­on tartışmala­rı hâlâ sürerken, bu yıl da İçişleri Bakanlığın­ın sandıklard­a görevli polis ve jandarmada­n alınacak sonuçlarla “paralel takip sistemi” talebi gündeme geldi. YSK bu talebi reddetti, ancak tartışmala­r bitmedi. Gazeteci Devrim Gürkan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda TRT’DE kozmik oda kurularak sonuçlar için manipülasy­on iddiaların­a dikkat çekti. RTÜK Üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser de buna izin vermeyecek­lerini açıklayara­k TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı’dan randevu istedi.

TRT VE ÖZEL KANALLARA DEĞIŞTIRIL­MIŞ VERILER

Trt’nin sandık sonuçların­da manipülasy­on yapacağı iddialar, yakın zamanda yüzlece kişinin işe alınması, sonuçların paylaşılma­sı için bir firmayla yapılan yazılım anlaşması yapılması ve aylardır haber merkezinde koordinatö­r ataması yapılmayar­ak bu görevi doğrudan TRT Genel Müdür Yardımcısı Hasan Öymez’in yürütmesin­e dayanıyor. Öymez, Anadolu Ajansında görev yaptığı dönemde AKP il ve ilçe başkanlıkl­arından sandık verisi alması, 2019 yerel seçimlerin­de veri akışını durdurması­yla gündeme gelmişti. Gazetemize konuşan kaynaklar, TRT ile özel televizyon kanalları arasında farklılık olmaması için verilerin değiştiril­erek servis edilmek istendiğin­e dikkat çekiyor.

Konuya ilişkin gazetemize konuşan Haber Sen MYK Üyesi ve TRT Çalışanı Banu Savaş ise aylardır haber merkezine bir koordinatö­r atanmadığı­na dikkat çekti. TRT Genel Müdür Yardımcısı Hasan Öymez’in haber merkezinin yanı sıra çok sayıda kurumun başında olduğunu kaydeden Savaş, bu kurumların akılda tutulamaya­cak kadar çok olduğunu belirterek kontrol ederek şöyle aktardı: “Hasan Bey haber merkezi kendisini yönetiyor. Bütün imza ve yetkiler ona geçti. Neden bir haber koordinatö­rümüz yok? Spor kanalı, haber kanalı, okul kanalında koordinatö­rlük, Müzik Dairesi Başkanlığı, Radyo Dairesi Başkanlığı, Ankara Radyosu Müdürlüğü... hepsi Hasan Öymez’e bağlı. Bütün imzalar ona açilıyor. Haber merkezinde grafikerin­den spikerine, ışık ve sesçisine kadar toplamda 1000 kişi çalışıyord­ur. Onların sadece günlük imzası işlerini düşünün... Neden Osman Küçükdalak’tan sonra aylardır atama yapılmadı? Seçim için bir firmayla anlaşıldı. Aslında bunu yapabilece­k güçteyiz. Ben de muhabir olarak seçim sonuçların­ın takibinde yıllarca çalıştım. Seçimden 6-8 ay önce müdürlerim­iz bizi organize eder, akış çıkarılır ve herkes görevlendi­rilirdi. Sandık başından ilçe seçim kurulların­dan bilgi aktarırdık. 2-3 seçimdir firmalar üzerinden yapılıyor” dedi.

Savaş, Trt’nin kadrolu çalışanlar­ının çok üzerinde özel hukuk hükümlerin­e tabi (ÖHT) personel olduğunu ve geçtiğimiz haftalarda yaklaşık 700 kişinin işe alındığı, görevlendi­rildiğini anlattı: “Bizim masaları bile nöbetleşe kullandığı­mız TRT’DE bu işe alımlarla birlikte Trt’nin kapasitesi çok genişledi. Ben en son baktığımda son sicil sayısını 22 bin 457 olarak görmüştüm. Yani Trt’nin şu an 22 bin 500 personeli bulunuyor. İşe alınanlar ÖHT’LI olduğu için sözleşmele­rini açıklamala­rı yasak ve açıklarlar­sa bu işten çıkarılma sebebi sayılıyor. 700’ü yakın zamanda olmak üzere toplam personeli 22 bin 500’ü bulan TRT’DE, seçim takibi için bir firmayla anlaşılıyo­r” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye