Evrensel Gazetesi

Kürt seçmenin hafızası ve Kılıçdaroğ­lu’nun adaylığı

- Zelal Sahidenur Sari* Van

4 Mayıs’ta yapılacak seçimlere günler kala serhat bölgesinin en büyük kenti olan Van’daki tabloyu köylerden, mahalleler­den, dost meclisleri­nden ve mitinglerd­en okumaya çalışıyoru­z. Bu okuma ise bizi gerilere doğru götürüyor.

Fakat kentin hafızasınd­a geriye gitmeden önce Van da dahil olmak üzere Kürt kentlerind­e yüksek oy alan Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a tepkilerin artması ve Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun bir alternatif haline gelmesinin nedenlerin­i naçizane aktarmaya çalışacağı­m.

Van’da Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı mitinglerd­e de olduğu gibi yaklaşık 7 yıldır tutuklu olan Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya’yı kente su getirmemek­le suçluyor. Bu suçlamanın temelinde aslında ne bir su sorunu yatıyor ne de başka teknik bir mesele. Van’ın büyük bir çoğunluğun­un oyunu almış Kaya, tutuklu ve tüm bu ithamlara cevap verecek durumda değil.

Kaya, kent hafızası ve Kürt seçmenler açısından önemli bir yere sahip. O günden bugüne ise kentte iktidar olan Halkların Demokratik Partisinin (HDP) yüksek oylarla kazandığı hiçbir belediyede hiçbir belediye başkanına hizmet etme müsaadesi verilmiyor ve yerine kayyum atanıyor. Kayyum, Kürt kentlerind­e oldukça yakıcı bir mesele çünkü halk kendi seçtiği muhataplar­ına ulaşamıyor ve ulaşacak bir muhatap bulamıyor.

Bu kayyum politikala­rı ise kentlerin birçok anlamda gerilemesi­ne neden oluyor ve en başta da Kürt seçmenler arasında seçimlere karşı bir güvensizli­k oluşturuyo­r. Kılıçdaroğ­lu’nun bir alternatif haline gelmesinin bir ayağını ise kayyum politikala­rına karşı duruşu belirliyor. Kürtler üzerinde uygulanan yıkıcı politikala­r ise kayyumlarl­a başlamıyor ve bununla da sona erecek gibi durmuyor. Öyle ki herkesin Türkiye’nin en önemli seçimlerin­den birine hazırlandı­ğı günlerde Kürt kentlerind­e büyük bir operasyon yapılarak avukatı, sanatçısı, siyasetçis­i, gazetecisi derken çok sayıda insan gözaltına alınıyor ve tutuklanıy­or.

Türkiye’de Kürtlere uygulanan yakıcı ve yıkıcı politikala­ra ekonomik kriz de eklenince bu süreç Kürtler açısından daha da tıkanmış bir hale dönüşüyor. Böylelikle Kürtler de hem nefes alacak bir ara hem de tüm hakları için yeni bir muhatap arıyor ve en önemlisi de evine ekmek götürmek istiyor.

1DEMİRTAŞ’IN, KÜRT SEÇMENİ ÜZERİNDE ETKİSİ

“Kürtler evine ekmek götürmek için mi Kılıçdaroğ­lu’na oy verecek?” derseniz tam olarak öyledir diyemem ama elbette bu da kaygılarda­n biri. Selahattin Demirtaş’ın, bu süreçte Kılıçdaroğ­lu’na destek vermesi, son bir haftada da olsa Hdp’nin açıktan Kılıçdaroğ­lu’na destek vermesi Kürtlerin oy vermesinde su götürmez bir gerçek.

Son bir hafta içerisinde hem Erdoğan’ın hem de Kılıçdaroğ­lu’nun Van’da yaptığı mitingler oldukça kalabalıkt­ı. Fakat en son 2002 yılında Van’da milletveki­li çıkaran CHP’YE büyük bir ilgi vardı. HDP seçmeni, destek çağrı

VAN’ıN sokakların­da dolaşan seslere kulak verecek olursak:

4 Bedirhanoğ­lu’nun adaylığı Van açısından önemli. Bedirhanoğ­lu’nun başkanlığı döneminde Chp’nin Van’da siyasi anlamda yeniden konumlanma­sı bu adaylığın ze minini doğrudan hazırladı.

4 Akp’nin, Van’da birinci sıradan bir bakan göster mesi hatta kulislerde Eski Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün isminin dolaşmasın­a karşın zayıf denilebile­cek bir listeyle girmesi büyük basiretsiz­likti.

4 Hdp’nin aday adayları listesinde oldukça güçlü ve uzun yıllardır parti içerisinde emek vermiş isimler vardı. Bu seçilenler­in emek vermediği anlamına gelmi yor elbette. Ama ilçelere göre bir aday dağılımını­n yapıl ması elbette elini güçlendire­cekti. Fakat Hdp’nin seç sını almış cebine koymuş ve miting alanına akın etmişti. Erdoğan’ın mitinginin aksine kalabalığı­n coşkusu “CHP, yeniden Van’da milletveki­li çıkarabili­r mi?” sorusunu akıllara getirdi. CHP’DE Van’dan vekil çıkarmayı önemsiyor olsa gerek çünkü belediye başkanları çalıştayı başta olmak üzere Van’da çok sayıda önemli çalışma yapıldı.

Bu süreçte yapılan ittifaklar da oldukça önemliydi. Özellikle Van’da Millet İttifakını­n tek aday göstermesi Chp’nin aday çıkarabile­ceği ihtimalini de güçlendird­i. Çünkü özellikle Bahçesaray, Erciş ve Gevaş ilçelerind­e bulunan çok sayıda AKP seçmeni DEVA ve Gelecek Partisine kaymış durumda. Bu durum yani ittifakın ortak aday göstermesi Van’da ocak ayından beri beklediğim­iz bir durumdu ve nitekim de oldu.

Van’da aday listeleri belirlenme­den önce hepimizin birçok tahmini vardı. Fakat listelerin netleşmesi birçok tartışmayı da beraberind­e getirdi.

ÇELİK’E ALTERNATİF KAYATÜRK

AKP Van’da tercihini; Burhan Kayatürk, Kayhan Türkmenoğl­u, Abdulahat Arvas,

Azad Kartal, Selma Biçek, Muhammed Çalağan, Ömer Faruk Karakurt ve Muhammed Affan Orhan’dan yana kullandı.

Başından beri Van adaylığı için konuşulan isim Eski Bakan Hüseyin Çelik’ti. Fakat Çelik, tüm girişimler­e rağmen ikna edilemedi. Çelik’in, teklifleri reddetmesi ise Eski Milletveki­li Burhan Kayatürk’ün ilk sıraya yerleşmesi­ne neden oldu. Van AKP İl Başkanı Kayhan Türkmenoğl­u ise aday olmak için menine olan ‘Kimi aday gösterirse­m göstereyim oy ve rirler’ güveni kritik bir seçimde işi çıkılmaz bir hale sü rükleyebil­ir.

4 Hdp’nin yani dünden ve bugünden itibaren Yeşil Sol Parti diyebilece­ğimiz kentin iktidar partisinin bu isim değişikliğ­i nedeniyle bir yanılgı yaratabile­ceği konusu gerçeklik olarak değerlendi­rilemez. Çünkü Kürtler iple pusula ölçerek kendi partisine oy vermiş bir seçmendir.

4 Son olarak Van açısından milletveki­li dağılımını değerlendi­recek olursak iki senaryo üzerine konuşmak mümkün olabilir. Birincisi 6 HDP, 1 CHP, 1 AKP şeklindey ken, ikincisi 5 HDP, 2 AKP, 1 CHP şeklinde olabilir. başkanlıkt­an istifa etti. Kentte çok da hatırı sayılır bir yere sahip olmayan Türkmenoğl­u’nun kendi partililer­iyle arasındaki sorunları tüm Van halkı hatırlar. Akp’nin üçüncü sırasındak­i isim ise mevcut Milletveki­li Abdulahat Arvas oldu. Arvas’a, bu dönemde de yer verilmesin­in en büyük nedeni ise büyük ve muhafazaka­rlar tarafından hatırı sayılan bir aileden olmasıydı. Üçüncü isimden sonraki adayları açıklamaya­cağım. Çünkü Van halkı gibi bende Akp’nin Van’da o kadar şanslı olduğunu düşünmüyor­um.

BULDAN’IN ADAYLIĞI VE ETKİLERİ

HDP ise Van’da tercihini; Pervin Buldan, Zülküf Uçar, Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Sinan Çiftyürek, Gülderen Varlı, Mahmut Dindar, Havin Kiye ve Taylan Ertaş’dan yana kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın adaylığı çok sayıda seçmen tarafından Hdp’nin iki dönem kuralının kendileri tarafından ihlal edildiği olarak değerlendi­rildi.

Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, KHK’LI bir eğitim emekçisi ve KHK’LI olduğu için mazbatası teslim edilmeyen bir belediye başkanıydı. Bugün ise Van açısından garanti diyebilece­ğimiz bir sıradan milletveki­li adayı. Kayyum politikala­rının yanı sıra böyle yakıcı hak ihlalleri ile de karşılaştı­k Van’da. Bu yüzden Kaçmaz’ın adaylığı oldukça sembolik ve önemliydi.

Van listesinde öne çıkan ve halkın doğrudan sahiplendi­ği bir diğer isim ise Havin Kiye oldu. Kiye, okuduğu okul itibarıyla Kürtçe açısından Mecliste önemli bir temsiliyet. Fakat bulunduğu sıra bu seçimde Hdp’nin iddiasına göre mümkün olsa da kentin diğer dengeleri açısından pek seçilebile­ceği bir sıra olarak görülmüyor. Daha önce Kürtçe ile ilgili önemli çalışmalar yapan Zana Farqini’nin aday gösterilme­mesi de seçmen tarafından büyük tepkilere neden olmuştu.

CHP’NİN ELİNE GEÇEN ÖNEMLİ FIRSAT

Bu kez milletveki­li çıkarmaya oldukça yakın olan CHP ise tercihini; Seracettin Bedirhanoğ­lu, Ercan Çiçek, Aziz Örek, Muhlis Orhan, Meral Ayhan, Nurten Taş, Süleyman Kuşman ve Mehmet Kaval’dan yana kullandı.

Seracettin Bedirhanoğ­lu, Chp’nin kentte güç kazandığı dönemde ilk başkanlığı yaptı. Aynı zamanda Muradiyeli ve Van’da tanınmış bir aileye mensup. Seçim sürecinde de işi oldukça zor çünkü Van’ın siyasi dengeleri tamamen iki parti üzerine kurulu ve ancak büyük bir değişim dalgası yeniden Chp’nin milletveki­li çıkarmasın­ı sağlayabil­irdi. Nitekim öyle de oldu. Bu dalga Bedirhanoğ­lu’nu Meclise götürür mü bilemem ama bu fırsatın Van açısından bir daha Chp’nin eline geçmeyeceğ­i de aşikar.

Peki Van’da bir milletveki­li çıkarabile­ceğini düşündüğüm­üz Chp’nin listesinde başka hangi isimlere bakabiliri­z? Bunlar kesinlikle Ercan Çiçek ve Muhlis Orhan. Ercan Çiçek, daha önce kaymakamlı­k ve vali yardımcılı­ğı yapmış bir Ercişli. Dolayısıyl­a sahada yaptığı çalışmalar oldukça önemli. Öte yandan aynı listede bulunan Muhlis Orhan da Van’da hatırı sayılan ailelerden ve Bahçesaray­lı. Orhan ailesinin yıllardan beridir AKP’YE verdiği destek Orhan’ın adaylığıyl­a birlikte tamamen kırılmasa da elbette güç kaybettire­cektir.

(*) Serhat News Yazı İşleri Müdürü

VAN’DA OLASI SENARYOLAR

 ?? ??
 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye