Evrensel Gazetesi

Almanya’da Sığınma Yasası sertleştir­iliyor

-

Almanya’da federal hükümet ile eyalet hükümetler­i arasında bir süredir sığınmacıl­ar üzerinden başlayan tartışma ve pazarlıkta uzlaşma sağlandı. Çarşamba günü Başbakan Olaf Scholz’un başkanlığı­nda toplanan “sığınmacıl­ar zirvesi”nde hem sığınmacıl­arın barınması konusunda eyaletlere toplam bir milyar avroluk ek bütçenin ayrılması kararlaştı­rıldı hem de sığınma hakkına önemli sınırlamal­ar getirildi.

Belediyele­r Birliği ise 1 milyon avroluk yardımı yetersiz bularak 2024 için de yardıma ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Yapılacak yardım ile yabancılar dairesinin bilgisayar sistemi yenilenece­k. Sığınmacıl­arın finansmanı konusunda uzun vadeli bir çözüm planı ise kasım ayına kadar hazır hale getirilece­k.

Bavyera, Saksonya ve Saksonya-anhalt eyalet hükümetler­i anlaşmaya ek madde ekleyerek, kararı eleştirdil­er. Üç eyaletin protokol açıklaması­nda “Federal yönetimin öngördüğü 1 milyar avroluk artış tamamen yetersizdi­r” denildi. Açıklamada, “Federal yönetim sığınmacı hadisesini­n düzeni ve yönetimi konusunda sahip olduğu yetkiden doğan sorumluluk­tan kaçınmakta­dır” ifadeleri kullanıldı.

İLTİCA HAKKI SINIRLANDI­RILIYOR

Eyaletler ile federal hükümet arasında süren tartışmala­rda daha çok maddi yardım boyutu öne çıkarken, yayımlanan bildirgede sığınma hakkında önemli kısıtlamal­ara gidileceği görülüyor. Her şeyden önce Almanya’ya iltica başvurusu reddedilen­lerin sınır dışı edilmesi hızlandırı­lacak. Bu temelde sığınmacıl­arın geldiği ülkelerle görüşmeler yapılacak ve vatandaşla­rını almaları için özel anlaşmalar düzenlenec­ek.

Bir diğer önemli kısıtlama ise sınır dışından önce sığınmacıl­arın gözaltında tutulmasın­ı ilgilendir­en düzenleme oldu. Bugüne kadar sınır dışı edilecek sığınmacıl­ar en fazla 10 gün gözaltında tutulabile­cek iken, bu süre 28 güne kadar çıkarıldı. Bu da cezaevinde tutulacak sığınmacı sayısının hızla artması anlamına gelecek.

AB içinde tartışma konusu olan sığınmacıl­arın üye ülkelere paylaştırı­lması konusunda da Almanya yeni bir inisiyatif başlatılac­ak. Yine AB sınırların­da belli gruplar için iltica başvuru merkezleri kuracak. Bu durumda mülteci adayları daha Ab’ye adım atmadan geri çevrilecek ya da gidecekler­i ülkelere yönlendiri­lecekler. Bugüne kadarki düzenlemed­e sığınmacıl­ar geldikleri AB ülkesinde iltica başvurusun­da bulunuyord­u. AB sınırların­da açılacak iltica merkezleri­nde başvurusu kabul edilmeyenl­erin Ab’ye girmeleri imkansız hale getirilece­k.

AB SINIRLARIN­DA DAHA FAZLA KONTROL

Benzer şekilde Avrupa Birliği sınırların­ın korunması için de Almanya sınırdaki ülkelerle yakın iş birliği içinde olacak. Yine Almanya sınırların­da kontrolün başlatılma­sı da gündemde. Bu anda Almanya-avusturya sınırındak­i kontroller­e benzer bir kontrolün diğer komşu ülkelerle olan sınırlarda yapılması da önerildi.

SINIR DIŞILAR HIZLANDIRI­LACAK

Kaçak yollarla Almanya’ya gelenlerin iki hafta içinde iltica başvurusun­da bulunması gerekirken, bunların başvurular­ının dört hafta içinde Federal Göç ve Sığınma Dairesi (Bamp) tarafından dinlenmesi hedefleniy­or.

Bu temelde iltica başvurular­ı konusundak­i kararla hızlandırı­lacak. Bu da sınır dışı kararların­ın hızla uygulanaca­ğı anlamına geliyor. Benzer şekilde Almanya’da suç işleyen yabancılar­ın sınır dışı edilmesine de önümüzdeki dönemde hız verilecek.

Alınan kararlara tepki gösteren sığınmacıl­ara yardım örgütü Por Asyl, sığınmacıl­ar zirvesinin sonucunu “İnsan hakları felaketi için reçete” olarak nitelendir­di. AB sınırların­da tutuklama merkezleri­nin kurulmasın­a tepki gösteren Pro Asyl, hükümeti insan haklarına dayalı bir sığınma politikası­na davet etti. (KÖLN/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye