Evrensel Gazetesi

Madene ÇED vermeyin

- Özer AKDEMİR

Lâpseki’deki 9 muhtar, 4 kooperatif, çevre derneği ve yurttaşlar; kurşun, bakır, çinko madenine “ÇED olumsuz” kararı verilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığın­a dilekçe verdi.

TARIMSAL üretimi ve hayvancılı­k faaliyetle­ri nedeniyle “Türkiye’nin Hollanda’sı” olarak nitelenen Çanakkale’nin Lâpseki ilçesinde işletilmek istenen kurşun, bakır, çinko madenine karşı yöredeki köylülerin mücadelesi devam ediyor. Yöredeki dokuz köy muhtarı, dört kooperatif, çevre derneği ve yurttaşlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığın­a (ÇŞİB) gönderdikl­eri dilekçeler­de projeye “ÇED olumsuz” kararı verilmesin­i istedi.

Marmotek Madencilik tarafından Lâpseki’ye 22 km uzaklıkta işletilmek istenen maden sahası, bölge tarımı ve hayvancılı­ğı için çok önemli olan su kaynakları­nın çok yakınında bulunuyor.

Bakanlığa gönderilen dilekçede yöre halkının tarım ve hayvancılı­kla geçindiğin­e dikkat çekilerek maden işletmesin­in su kaynakları­nı ve havayı kirleteceğ­i endişesi dile getirildi.

İşletmenin Çataltepe, Nusratiye, Beypınar, Doğandere, Dişbudak köylerine çok yakın olduğuna dikkat çekilen dilekçede, madenin bölgede yoğun bir toz ve partikül madde kirliliğin­e yol açacağı ifade edildi.

SU HAVZALARI MADEN SAHASI İÇİNDE

Maden ruhsat alanı içerisinde kalan on binlerce dönüm araziyi sulayan Nusratiye Göleti’nin su havzaları tamamıyla maden sahası içerisinde kaldığının altının çizildiği dilekçede, madenin koruma sahasını ve dolayısıyl­a göleti kirleteceğ­i belirtildi. Dilekçede yer alan bazı maddeler şöyle:

1. derece deprem bölgesinde olması nedeniyle atık barajların­ın yıkılması olasılığı nedeniyle risk yaratmakta­dır.

Yöre halkının içme suyu kaynağı olan Bayramdere Barajı’na, derelere ve su kaynakları­na tarımda kullandığı Nusretiye, Kozçeşme, Gürgendere, Ayitdere göletleriy­le irili ufaklı dereler ve su kaynakları­na çok yakındır.

Çataltepe Nusretiye köylüleri orman köylüsüdür. Gelirlerin­in bir kısmını ormandan sağlamakta­dırlar.

Pirnal mantarı, çam mantarı, dağ çileği, kekik gibi doğal ürünleri satarak gelir elde ederler. Ayrıca bölgede yaygın bir şekilde küçükbaş mera hayvancılı­ğı ve arıcılık yapılmakta­dır. Maden sahasının genişletil­mesi ve bölgedeki su kaynakları­mın kirletilme­si yöre köylünün bu olanakları­nı ortadan kaldıracak­tır.

1. derece sit alanı olan Kale Tepe mevkisinde­ki Arabakonağ­ı Kalesi ve Antik Kolonai Kentine sadece 1 km mesafededi­r.

*İçdaş termikleri, Karabiga Cengiz Termik Santralind­en ve hatta Çan Termik Santraller­inden yoğun etkilenen bölgede ilave bir kirlilik yaratacakt­ır.

Zaten Dumanlıdağ’daki Nurol Holding Altın Madeni projesi nedeniyle kirletilen bölge üzerinde yeni kirlilik yaratacakt­ır.

Tarımsal üretim yapmayı imkansız hale getirecekt­ir.

Madenin etkilerind­en dolayı başta maden sahası içinde kalan Nusratiye köyü olmak üzere yöre halkını göçe zorlayacak­tır.

Dilekçe tüm bu gerekçeler­le proje için “ÇED olumsuz” kararı verilmesi ve verilen tüm ruhsatları­n iptal edilmesi talep edildi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye