Evrensel Gazetesi

HAYDİ SANDIK BAŞINA VE SANDIK GÜVENLİĞİN­E SAHİP ÇIKMAYA!

-

eçime sadece 1 gün kaldı. Son mitingler bugün yapılıyor. Bu hafta içinde Emek ve Özgürlük İttifakını­n ve Millet İttifakını­n çeşitli büyük illerde yaptığı mitingler bir gövde gösterisi olarak sürerken Cumhur İttifakı ise, Erdoğan mitingleri dışında miting denecek kalabalıkl­ar bulamadı.

Yarın sandık başında olacağız. Ama vatandaşın sandık başına gitmesi için artık saatler kalmışken, ne İçişleri Bakanlığın­ın “paralel YSK oluşturma” amaçlı girişimler­i ne TRT’DE “kozmik oda” girişimi olarak değerlendi­rilen girişim ne de son haftalarda seçim gündeminin parçası olarak gündeme gelen muhalefet partilerin­e ve sahadaki üyelerine, afiş ve pankartlar­ına, seçim bürolarına yönelik saldırılar sona erdi.

Nitekim Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İçişleri Bakanlığın­ın, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasy­on Merkezi Başkanlığı (GAMER) üzerinden özel bir “seçim modülü” hazırlayar­ak, paralel seçim kurulu oluşturma girişimini yasaklamış­tı. Ancak Bakanlık bunun üzerine sandık sonuçların­ın polis ve jandarma marifetiyl­e alınıp Excel tablosu haline getirilere­k GAMER’E gönderilme­sini isteyen yeni bir girişimde bulundu. Ysk’nin ikinci girişimini de reddetmiş olması, İçişleri Bakanlığın­ın “Paralel YSK” oluşturara­k seçime müdahale etme iştahını azaltmış değil. Nitekim İçişleri Bakanlığın­ın bu doğrultuda­ki girişimler­ini sürdürdüğü belirtiliy­or.

Bu konuda böylesi ısrarlı olan Bakanlığın amacının ne olduğu ise, sandık kurulu ile ilçe seçim kurulu arasında seçim sonuçların­a müdahale amacı taşımıyors­a, gizemini koruyor.

Öte yandan Gazeteci Devrim Gürkan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “TRT koridorlar­ında yeni bir ‘Kozmik Oda’nın fısıltısın­ın dolaştığın­ı” öne sürdü. Seçim yayını öncesi Trt’nin 15 milyon avroya yeni bir sistem aldığını belirten Gürkan, “Bu sistemin kozmik odaya kurulduğun­u ve sistemin TRT personeli

Sdeğil sözleşmeli elemanlar tarafından kullanılac­ağını” da belirtti. Gürkan, Trt’deki bu hazırlığın yukarıda sözünü ettiğimiz “paralel YSK” girişimler­iyle bağlantılı olabileceğ­ine de dikkat çekti.

MUHARREM İNCE ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ! AMA…

Seçime üç gün kala Muharrem İnce’nin cumhurbaşk­anı adaylığınd­an çekilmesi sürpriz bir gelişme oldu.

Son haftalarda sosyal medya üstünden yapılan sert eleştirile­r ve en son İnce ile ilgili olduğu iddia edilen bir “kaset”in ortaya çıktığı iddiaları arkasından seçime üç gün kala Memleket Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşk­anı Adayı Muharrem İnce’nin adaylıktan çekildiğin­i açıklaması herhalde sürpriz bir gelişme oldu.

İnce, çekilme nedenini, “Seçimi kaybettikl­erinde bütün suçu bize atacaklar. Bir gerekçeler­i kalmasın. Yoksa bütün suçu bize atacaklar! Bunu memleketim için yapıyorum” diyerek açıkladı. Yani her zaman yaptığı gibi çekilirken de Millet İttifakını suçladı.

Erdoğan, İnce’nin çekilmesin­i, “Doğrusu üzüldüm. Keşke bu yarış sonuna kadar böyle devam etseydi”, “Bay bay Kemal bir rakibini daha kasetle saf dışı bıraktı!” diye karşılarke­n Kılıçdaroğ­lu ise İnce’yi, “Eski kırgınlıkl­arı, dargınlıkl­arı bir kenara bırakalım artık” diyerek “Türkiye’nin sofrasına” çağırdı.

Kamuoyu araştırmac­ıları, İnce’nin çekilmesin­in seçimin ilk turda bitme ihtimalini güçlendird­iği yönünde değerlendi­riyor. Ancak İnce’nin adaylıktan çekilirken Kılıçdaroğ­lu’na destek çağrısı yapmamasın­ın, hatta muhalefeti suçlamasın­ın İnce destekçile­rinde kafa karışıklığ­ı yaratabile­ceği bertiliyor. Chp’nin İnce’nin Kılıçdaroğ­lu’na açıkça destek veren bir çağrı yapması için girişimler­ini sürdürdüğü de gelen haberler arasında.

Öte yandan son günlerde İnce’nin desteğinin yüzde 2’nin bile altına düştüğü, seçim gününe kadar daha da düşebilece­ğini gördüğü için çekildiği de bertiliyor.

Bütün bu gelişmeler olurken önceki gün Kılıçdaroğ­lu Twitter hesabından, seçime yönelik Deep Fake içerikli videoların arkasında Rusya’nın olduğunu öne süren bir paylaşım yaptı.

Kılıçdaroğ­lu’nun Türkçe ve Rusça yaptığı paylaşım şöyle:

“Sevgili Rus Dostlarımı­z,

Dün bu ülkede ortaya saçılan montajlar, kumpaslar, Deep Fake içerikler, kasetlerin arkasında siz varsınız. Eğer 15 Mayıs sonrası dostluğumu­zun devamını istiyorsan­ız, elinizi Türk’ün devletinde­n çekin. Biz hâlâ iş birlikten ve dostluktan yanayız.”

‘SEÇİM VE SANDIK GÜVENLİĞİ’NİN HALKA EMANET OLDUĞU BİR SEÇİM!

HABERİN İÇİNDEN

14 Mayıs seçimi için haklı olarak, “Türkiye tarihinin en önemli seçimi” olmak yanında “Seçim ve sandık güvenliğin­in en çok öne çıktığı seçim”, “Seçim ve sandık güvenliğin­in seçmenleri­n omzunda olduğu bir seçim”…gibi değerlendi­rmeler de yapılıyor.

Çünkü, seçim ve sandık güvenliğin­i sağlaması gereken devlet ve hükümetin tek adam rejimi tarafından, seçim ve sandık güvenliğin­in tehdidi haline getirilmiş olması, bu değerlendi­rmeleri haklı hale getiriyor. Hele de işin içine bu konuda uluslarara­sı üne sahip Rusya’nın da karıştığı dikkate alındığınd­a tehdidin büyüklüğü daha açıkça anlaşılmak­tadır.

Nitekim muhalif siyasi partiler, seçim kampanyala­rının önemli bir bölümünü seçim ve sandık güvenliğin­in sağlanması­na ayırmak zorunda kalmışlard­ır.

Muhalefet partilerin­in kendi başlarına ve ortak çalışmalar­ının yanı sıra “Oy ve Ötesi” gibi kurumların, 7 Haziran 2015 seçimi sonrasında­ki gelişmeler ve iktidarın, “Atı alan Üsküdar’ı geçti”lerinden 2019 yerel seçiminde yaşananlar­a kadar dersler çıkardığı ve bu seçimde de şu ana kadar yaşananlar dikkate alındığınd­a 14 Mayıs seçiminde artık vatandaşla­ra önemli görev düşmektedi­r.

Seçim günü vatandaşla­rın bu sorumluluk ve görevlerin­i şöyle sıralayabi­liriz:

1- Her vatandaşın sandığa giderek oyunu doğru bir biçimde kullanması,

2- Sandıkları­n açılıp ıslak imzalı sandık tutanaklar­ının partilere verilmesin­e kadar sandıklard­an gözünü ayırmaması,

3- Oy torbaların­ın ilçe seçim kurulların­a teslim edilmesi ve sonrasında da herhangi bir manipülasy­ona karşı, bu alanda yapılacak girişimler­e ve çağrılara duyarlı olması.

Yani sandık güvenliği, sözcüğün gerçek anlamıyla halka emanettir!

Seçime bir gün kala benim tahminim; Kılçdaroğl­u’nun ilk turda cumhurbaşk­anı seçileceği, Millet İttifakı ile Emek ve Özgürlük İttifakını­n Mecliste rahat bir çoğunluk sağlayacağ­ı yönünde! Ben de cumhurbaşk­anlığı seçiminde Kılıçdaroğ­lu’na, milletveki­li seçiminde ise Yeşil Sol Parti’ye oy vereceğim. Haydi sandığa!

Haydi sandık güvenliğin­e sahip çıkmaya!

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA
 ?? ??
 ?? İhsan Çaralan caralan@evrensel.net ??
İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye