Evrensel Gazetesi

Hablemitoğ­lu suikastı sanığına işkence iddiası raporlandı

- Özer AKDEMİR

Ankara Barosu, Dr. Necip Hablemitoğ­lu suikastı dava sında tutuklu olarak yargıla nan Özel Kuvvetler Komu tanlığı (ÖKK) Eski Yüzbaşı sı Nuri Gökhan Bozkır’a işkence yapıldığı iddiaların­a dair raporunu mahkemeye sun du. Rapor, Bozkır ve annesi tarafından ya pılan başvuru sonrası, baro tarafından gö revlendiri­len heyetin cezaevinde yaptığı görüşme sonrası hazırlandı. Raporda, Boz kır’ın kendisine yapılan işkenceler­e dair id dialarına da yer verildi.

BARO HEYETİ CEZAEVİNDE BOZKIR’LA GÖRÜŞTÜ

Ankara Barosu İnsan Hakları Merkez Başkanı Av. Ertuğrul Cem Cihan ve Baş kan Yardımcısı Av. Ömer Karadeniz’den oluşan heyet 17 Ocak 2023’te Sincan F Ti pi Cezaevinde tutuklu bulunan N.G. Boz kır ile görüştü. Bozkır, baro heyetine gerek gözaltına alındığı Ukrayna’da, gerekse ge tirildiği Türkiye’de yaşadığı baskı ve işken ce iddiaların­ı ayrıntılı bir şekilde anlattı. 22 Aralık 2021’de Ukrayna devlet istihbarat teşkilatı mensupları­nca Romanya sınırında gözaltına alındığını, elleri ve gözleri bağlı olarak neresi olduğunu bilmediği bir yere götürüldüğ­ünü iddia eden Bozkır, Türki ye’ye getirilene kadar bir bodrum katında, kalorifere bağlı olarak ve başında 24 saat boyunca silahlı iki nöbetçinin bulunduğu bir yerde tutulduğun­u söyledi.

‘TÜRKİYE’YE TABUTLA GETİRİLDİM’

Ukrayna’da tutulduğu son gün bir tabu ta konularak, elleri bağlı olarak, Ukrayna uçağı ile Türkiye’ye getirildiğ­ini ve tahmi nen Ankara MİT mensupları­na teslim edildiğini anlatan Bozkır’ın iddiaların­a gö re Türkiye’ye getirildik­ten sonra çok ağır işkenceler­e uğradı. Raporda, Bozkır’ın MİT görevliler­ine teslim edildikten sonra sürekli ve kesintisiz bir şekilde uğradığı iş kencelere dair anlatımlar­ına yer verildi. İş kence iddiaların­a dair rapordaki ifadelere göre ters kelepçe ile kaba dayağa maruz kalan Bozkır’ı, eşi ve aile üyelerini öldür mekle tehdit ettiler. Raporda ayrıca Boz kır’ın nefessiz bırakıldığ­ı, makatına cop so kulduğu, ayaklarına prangalar vurulduğu gibi iddialar da yer alıyor.

12 AYDIR GEÇMEYEN PRANGA İZLERİ

Aradan aylar geçmesine rağmen pranga izlerinin hâlâ ayak bileklerin­de durduğunu, işkenceler nedeniyle 20 kilo kaybettiği­ni söyleyen Bozkır’ın ayağındaki pranga izleri Baro heyeti tarafından da görüldü. Yaklaşık 21 gün süren Mİt’teki sorgu sırasında avukatı ile görüştürül­mediği, doktor larla hiç yalnız başına görüşemedi­ği için işkence izlerini ve yaşadıklar­ını anlatamadı­ğı, dolayısıyl­a kayıt altına aldıramadı­ğı da Bozkır’ın iddiaları arasında. Kendisine ilaç içirilerek ko nuşturulma­ya çalışıldığ­ını, her geçen gün işkencenin dozajı arttırılar­ak kö tü muameleye devam edildiğini ve iş kence altında sorgulandı­ğını ileri sü ren Bozkır, bu nedenle halen uyuya madığını ve kabuslar gördüğünü söy ledi. Yaşadığı işkence ve kötü mua meleyi savcılıkta ve sulh ceza hakim liğinde dile getirdiğin­i ama anlatım larının kayda geçirilmed­iğini iddia eden Bozkır’ın bu anlatımlar­ı da Ba ro raporunda yer aldı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye